Tire Sigarayı Bıraktırma Polikliniğine, Sağlık Bakanlığı’nın ‘sigarayı bırakmada yardımcı olan’ ilaçları Devlet tarafından karşılanması kararı sonrasında çok sayıda yardım talebiyle başvuru oldu. Son 3 ay içinde başvuruda bulunan Tirelilerden 177’si kendini zehirlemekten kurtuldu.

Tire Toplum Sağlığı Başkanlığına bağlı çalışan Verem Savaşı Dispanseri bünyesinde 2008 yılında kurulan ‘Sigara Bırakma Polikliniği’, 2015 yılına kadar nispeten pasif şekilde sürdürdüğü çalışmalarını, Sağlık Bakanlığı’nın aldığı, ‘sigarayı bıraktırmada yardımcı olan ve kolaylık sağlayan’ ilaçların maliyetinin devlet tarafından karşılanması kararı sonrası aktif olarak sürdürmeye başladı.
2015 yılı Mart ayında uygulamaya giren bu karar, 3 ay gibi kısa süre içerisinde olumlu gelişmeler ortaya çıkardı. Dr. Zerrin Toran ve ekibi, sigarayı bırakmak isteyen bu konuda kararlı olan fakat iradesine söz geçiremeyen kişilere en etkili şekilde yardımcı olmakta.

Sigara kullanan ve bırakmak isteyen kişinin bizzat kendisinin kimlik kartı ile Sigarayı Bıraktırma Polikliniğe giderek başvuruda bulunması gerekmekte. Yapılan başvuru sonrası, Dr. Toran ve ekibi, başvuran kişi; önce muayene edilmekte sonrasında da uzmanlar tarafından hazırlanan ve bilgisayar programı ile puanlandırılan TUBATİS sistemine tabi tutulmakta. Daha sonra başvuran şahsın sorulan sorulara verdiği cevaplar baz alınarak, bağımlılık seviyesini tespit edilmekte.
Bağımlılık seviyesi, bilgisayar sistemi tarafından yapılan puanlandırma sonrası, belirlenen vatandaşa bu bilgiler ve tespitler ışığında en uygun tedavi yöntemi kararlaştırılmakta ve gerekmesi halinde ilaç verilmekte. 

İLAÇLI TEDAVİDE BAŞARI ORANI; % 70 
Sigara bırakma vakalarında kişinin iradesinin ve bu yöndeki isteğinin çok önemli olduğunu belirten Dr. Toran, ilaçlı tedavilerde başarı oranının % 70’lerde hatta bu seviyenin biraz üzerinde olduğunu söyledi.  
İlaçların, ciddi olmamakla birlikte, çeşitli yan etkileri olduğunu, bunu tedavi öncesi bağımlılıktan kurtulma adayı olan vatandaşlara açıklandığını belirten Dr. Toran, bu tedavi dönemini bitiremeyen veya ciddi olmasa bile yan etkilere bile katlanmayan kişilerin ilaçla bırakma sürecini, yarıda bıraktıklarını söyledi.

3 AYLIK TEDAVİ SÜRECİNİN DEVLETE MALİYETİ; 600 TL CİVARI
Dr. Toran, bağımlılık seviyesi yüksek olan ve sigarayı ilaçla bırakmak zorunda kalanlara, içerikleri ve etkin maddeleri farklı olan iki değişik ilaç verdiklerini belirtti. ‘Champix’ ve ‘Zyban’ isimli ilaçların 2015 yılı Mart ayından bu yana Devlet tarafından karşılanmaya başlandığını, bunun çok önemli bir katkı olduğunu belirten Dr. Toran, bu ilaçlarla kişilere en az 3 aylık bir tedavi süreci uyguladıklarını ifade etti. İlaçların pahalı olduğunu, bir aylık maliyetinin yaklaşık 200 TL olduğunun, 3 aylık süreçte bu miktarının 600 TL civarından olduğunu söyleyen Dr. Toran, böyle bir maliyeti karşılayan Devletin, vatandaşın sağlığı için altına girdiği yükün büyüklüğüne dikkat çekti.

İZMİR BU KONUDA ÖNCÜLÜK ETTİ
İzmir’in ilçeleriyle birlikte, sigara bıraktırma polikliniklerinin açılması ve bu yönde çalışmalar yapılması noktasında öncü olduğunu ifade eden Dr. Zerrin Toran, bir anlamda ‘pilot bölge’ görevi üstlenen ve bu uygulamanın Türkiye çapına yayılmasını sağlayan İzmir’in bu konudaki başarısı yadsınamaz.
Tire’de 2008 yılında ilk adımı attıklarını, 2011 yılında yurt çapında bu uygulamanın yayıldığını ifade eden Dr. Toran, 2015’te başlatılan sigara bırakmaya yardımcı olan ilaçların Devlet tarafından karşılanması sürecine kadar ki kısmın, nispeten fazla etkili olunamayan bir dönem olduğunu belirtti. Bunun sebebini ise; ilaç fiyatlarının pahalı olması sebebiyle, birçok kişinin bu maliyeti karşılamaya yanaşmaması olarak ifade etti.

TİRE’NİN SON 3 AYDAKİ PERFORMANSI; 177 KİŞİ SİGARAYI BIRAKTI
Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda attığı devrim niteliğindeki adımın büyük bir fark yarattığını, birçok kişinin başvuruda bulunduğunu ve tedavi sürecinin başarı ile atlatarak sigarayı bıraktığını söyleyen Dr. Toran, 2015 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını içeren 3 aylık değerlendirme döneminde Tire’de ortaya çıkan istatistiki performansı da paylaştı.
Buna göre; 3 ay içinde Tire’de toplam 898 kişi ilk müracaatta bulunmuş. Bunların 379’u kontrollere gelmiş. Farmakolojik (ilaçlı) tedavi gören sayısı 786 olmuş. Tedavi sürecine katlanıp, irade ortaya koyan sonunda da başarıya ulaşıp sigarayı bırakan sayısı ise 177 olmuş.

‘KANSER’ VE ‘KALP-DAMAR’ BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK HASTALIĞIN KAYNAĞI
Sigaranın, sebep olduğu hastalıklar ve sağlık sorunlarından dolayı gerek bireysel, gerekse toplumsal açıdan büyük bir tehlike olduğunu belirten Dr. Zerrin Toran, sigara içen vatandaşların önce kendileri, sonra da çevrelerindeki insanlar için risk yarattıklarını, kanser ve kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere birçok ciddi ve ölümcül hastalığın potansiyelin adayı olduğunu söyledi.
Akciğer, gırtlak (larinks), mesane gibi kanser türlerinde; kroner alter hastalığı, kalp krizi, felç-inme, damar büzüşmesi, preferik damar hastalığı gibi kalp-damar hastalıklarının görülmesinde sigara kullanımının direkt etkisi bulunmakta.

Editör: Haber Merkezi