17 KADIN ÇİFTÇİYE EĞİTİM VERİLDİ
Çiftçilerin eğitim alması sağlanarak, konu hakkında; tohumların çimlenmesi, fideleme, toprağa ekimi, sulama, gübreleme ve hasat konularında ayrıntılı bilgiler verildi ve çiftçilerin sorunları yanıtlandı.
Eğitim çalışmasında sunum yapan Dr. Ünal Karık, ‘Türkiye’nin tıbbi aromatik bitkiler florasının 3500-4000 tür ile çok zengin olduğunu, bu türlerden 500 türün yaygın olarak kullanıldığını, 350 türün ticaretinin yapıldığını ve 150 türün ise ihracatının yapıldığını vurgulayarak, tıbbi aromatik bitkilerin ihracatın sırasında Türkiye’nin Dünya’da 5. sırada olduğunu hatta kekik, defne yaprağı, kimyon ve anason ürünlerinde lider ihracatçı ülke olduğunu’ söyledi. 
TÜRKİYE ‘TIBBİ AROMATİK BİTKİ’ İHRACATINDA DÜNYA’DA 5. SIRADA
Karık, “Tıbbı aromatik bitkilerin 100’ün üzerindeki türün ihracatının ham olarak yapılmakta ve bu ham ürünler ihraç edilen ülkelerde gelişmiş ilaç sanayi tarafından işlenerek standart ürünler haline getirildikten sonra ülkemize geri satılmaktadır. Ülkemizde üretilen bu ürünlerin ilaç sanayinde kullanılabilecek standart ürün haline getirilmesi için ciddi bir yatırımla yapılması gerekmektedir.  Türkiye’de tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ne yazık ki hala emekleme aşamasındadır. Bu sektörün büyüyüp yürüyebilir hale getirilmesi, insanların ilgilerini algısını bu yöne çekmekle mümkün olacaktır.  Özellikle son iki yıldır yapılan çalışmalarla sektör bir ivme kazanmıştır. Tabi bu konuda kadınların rolü çok önemlidir. Bu toplumun gelişmesi, kalkınması kadınların devreye girmesi ile mümkün olacaktır” dedi. Karık eğitimde, ‘İzmir kekiği’ ve ‘tıbbi adaçayı’ yetiştiriciliğinin tohumdan hasada kadar izlenecek yollar ve hasatla birlikte ürün kalitesinin arttırılmasına yönelik uygulamaları ayrıntılı olarak anlattı. 
PROJENİN İZMİR GENELİNDE UYGULANMASINA 2015 YILINDA BAŞLANDI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü ile Tire, Buca ve  Seferihisar ilçe müdürlüklerinin yürütücü olduğu projeye 2015 yılında başlandı. İzmir kekiğinin ve tıbbi adaçayının kültürel üretimini yapmayı, doğal dengeyi korumayı, üreticileri bilinçlendirmeyi, alternatif ürün yetiştirmeyi ve üreticilere ek gelir sağlamayı hedefleyen projede, eğitim ve demonstrasyon çalışmaları da planlandı.
TİRE’YE ‘İZMİR KEKİĞİ’NİN İLK TOHUMLARI EKİLDİ
Tire Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Bu proje kapsamında Tire’de denenmesi yapılacak olan “İzmir Kekiği” yetiştiriciliğinin geliştirilmesi çalışmasında, Derebaşı Kalkınma Kooperatifi’nin de desteğiyle Büyükkale mahallesinde gerçekleştirileceğini belirtti. 11 Ocak Pazartesi günü, Derebaşı Mahallesinde İlçe Müdürlüğü personellerinden ziraat mühendisi Sibel Tagay’ın kontrolünde ilk tohum ekimi yapıldı. Mart ayında fidelerin Büyükkale mahallesinde Aşkın Yargı’ya ait araziye şaşırtılmasının planlandığı, ürünün bölgeye uyum sağlaması halinde üretim alanının arttırılabileceği belirtildi.
İZMİR KEKİĞİ NEDİR VE TARIMI NASIL YAPILIR ?
Ülkemizde ihraç edilen kekik, büyük oranda doğadan toplanmaktadır. İhraç edilen kekik türleri içerisinde en büyük paya, % 80 oranı ile “İzmir kekiği” sahiptir. İzmir kekiği Akdeniz Bölgesi’nde yayılış gösterdiğinden Akdeniz iklimi görülen yerlerde en iyi gelişmeyi gösterir. Hemen hemen her tür toprakta yetişmekle beraber, en iyi gelişmeyi tınlı-killi alüvyal topraklarda göstermektedir. Kumlu topraklar bu bitkinin yetiştirilmesi için uygun olmayıp bu tür topraklarda yaz aylarında çok fazla miktarda sulama yapmak gerekmektedir. 
İzmir kekiği için büyük çapta problem olarak görülen ve bilinen hastalık ve zararlı yoktur. Bu nedenle yabanı ot kontrolü ve sulama dışında fazla bir bakım gerektirmeyen, kimyasal tarım ilacı uygulanmayan ve uygulanması tavsiye edilmeyen bir bitkidir.



Editör: Haber Merkezi