İlçemizin eskimeyen lezzeti, ev makarnası unutulmaya yüz tutmuş olsa da bazı mahallelerde Tireli hanımların kışlık hazırlıklarının en başında yer alıyor.


Ercan ÇELİK / HaberTire


“Eğrek” mahallesi olarak da bilinen, Tire’nin eski ve köklü mahallelerinden olan İstiklal Mahallesi’nde, hanımlar kışlıklarını hazırlamaya başladı. Kışlıkların en başında ise erişte, yani ev makarnası geliyor. Karışımı tamamen organik olan eriştenin içine su bile katılmıyor. Sadece un, yumurta ve süt karışımıyla hazırlanan hamur, oklava yardımıyla açıldıktan sonra bir süre bekletiliyor ve ardından şeritler halinde kesilerek, kurumaya bırakılıyor.


Oldukça fazla zaman harcayan bu iş için bir araya gelen Eğrekli hanımlar, her gün bir komşunun evinde toplanarak, o komşunun ihtiyacını karşılayacak erişteyi hazırlıyorlar. Bu şekilde yaklaşık bir haftadır her gün bir kişinin eriştesini hazırladıklarını dile getiren marifetli hanımlar, “Kışın salçadan sonra en çok tükettiğimiz yiyecek eriştedir. Her yıl komşularımızla toplanarak hazırlıyoruz. Bu sayede bu işi hem eğlenceli hem de daha hızlı hale getirmiş oluyoruz.” dediler.



Editör: Haber Merkezi