Fatih ŞAŞMAZ – TİRE İHA

Dükkânda müşterilerin saatlerinden çıkardığı eski pilleri çöpe atmayarak biriktiren esnaf Volkan Kulalı, tam 60 kg pili geri dönüşüme kazandırdı. Yaklaşık bir yıl boyunca özenle biriktirildiği pilleri geri dönüşüme kazandıran Volkan Kulalı geçtiğimiz gün 60 kg pili Tire Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünde görevli Çevre Mühendisi Evrim Çöpten’e teslim etti. Pillerin kimyasal içerdiğini ve çevreye atıldığında toprakla birleşerek içme sularını kirlettiğini söyleyen Volkan Kulalı bu yüzden pilleri atmadığını belirterek vatandaşlarada uyarıda bulunarak çevreye pil atmamalarını söyledi.

Tire Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü görevlisi Çevre Mühendisi Evrim Çöpten “Piller içerdikleri maddeler ve metaller doğaya bırakıldıklarında uzun süre yok olmadan kalırlar ve zarar verici etkilerini doğa üzerinde göstermeye başlarlar. Toprakta yer altı sularına ve yetiştirdiğimiz bitkilere karışan zararlı maddelerle sağlığımızı tehdit ederler. Bu şekilde kirlenmiş toprak da su da kullanılmamalıdır. Ayrıca kirli sular havaya karışarak ve sonra tekrar yağmura dönüşerek ekosisteme zarar verirler.

Gelişigüzel bir şekilde doğaya atılan piller sadece doğayı değil insanları da tehlike altına sokmaktadır. Zararlı maddeler nörolojik bazı hastalıklara yol açabilir, sinir sistemine zarar verebilir, kanser oluşturabilir, böbrek, karaciğer gibi organları olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden Lütfen pilleri çevreye atmayalım. Tire Belediyesi olarak atık pilleri topluyoruz. Belediyemizde atık pil kutuları var. Bu kutuları kıs zamanda çoğaltacağız. Bitik pillerinizi biriktirip bizleri de arayabilirsiniz. Gelecek nesillere temiz bir ülke bırakmak için duyarlı olalım. Çevremizi koruyalım.”

Editör: Haber Merkezi