Tire’ye bağlı Çayırlı Köyü’nde yaşayan 40 yaşındaki Ali Şen, sezonun açılmasıyla birlikte kilosu 350 TL’ye kadar varan kuzu göbeğinin ilk hasadını yaptı.

Aile büyüklerinden öğrendiği yöntemlerle doğada Kuzu Göbeği Mantarı toplayan Ali Şen, bu işi hobi olarak yaptığını belirtti. Mart ayı ile birlikte başlayan Kuzu Göbeği Mantarının yaklaşık 1 ay sürdüğünü belirten Şen, Kuzu Göbeği bulmanın yöntemlerini yeni nesillere de öğretiyor.  

Satın almak için müşterilerin sıraya girdiği Kuzu Göbeği Mantarının faydaları ise saymakla bitmiyor. Ürünlerin durumuna göre fiyatların değiştiği kuzu göbeğinin kilosu bazen 300 TL’ye kadar çıkabiliyor. Çin tıbbında şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan, bağırsak ve mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan kuzugöbeği mantarı bölgede yaşayan birçok insanın yılda bir ay gelir kapısı oluyor.

MART AYINDA YETİŞİYOR

Genellikle Mart ayındaki yağmurlarla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişen kuzugöbeği mantarını toplayan vatandaşlar, kilosunu 300 ile 350 lira arasında satıyor. Kimi vatandaşlar ise geçmiş yıllarda kurusunun 600 ile 800 TL’ye varan fiyatlarla alıcı bulması üzerine satmayıp, beklemeyi tercih ediyor.  

AVRUPA’DA BÜYÜK RAĞBET GÖRÜYOR

İlaç sanayisinde antibiyotiğin hammaddesi olarak kullanılan kuzugöbeği mantarının Avrupa ve İskandinav ülkelerinde lüks restoranlarda tüketilmesi nedeniyle büyük rağbet görüyor. Kuzu göbeği mantarının tavada pişerken bıraktığı suyun da saymakla bitmeyen faydaları bulunuyor.

KUZU GÖBEĞİ MANTARI

’Morchella’ cinsine ait olan kuzu göbeği mantarı, ortalama 5- 15 santimetre boyunda ve kremden koyu kahverengiye kadar değişen renklere sahip. Bal peteğini andıran şapkasıyla kolayca diğer mantar türlerinden ayırt edilebilen kuzu göbeğinin üremesini sağlayan sporları, askus adı verilen bir kese içinde bulunuyor. Bu keseden atılan sporlar uygun sıcaklık ve nemde toprakta çimlenerek mantarı meydana getiriyor. Kuzu göbeği mantarının dünyada yaklaşık 30 türü biliniyor. Uzmanlar, kuzugöbeğinin gyromitra esculenta gibi zehirli türlerle (sahte kuzu göbeği mantarı) karıştırılma riski olduğundan, dikkatli olunması, çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ olarak yenmemesi konusunda uyarıyor.

Editör: Haber Merkezi