Halk arasında ‘Tabak’ veya ‘Dabak’ hastalığı olarak bilenen, tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülen ve gerekli önlemleri alınmadığı durumda tehlikeli olabilen ‘Şap’ hastalığının ilçemize bağlı dağ köylerinden Küçükkemerdere mahallesinde bazı büyük baş hayvanlarda rastlanması üzerine İlçe Gıda Tarım ve Hayvanlık Müdürlüğü tarafından karantina başlatıldı. 
HAYVAN PAZARI İKİNCİ BİR EMRE KADAR KAPATILDI
Hayvanların sağlığını ve et ve süt verimini ciddi anlamda olumsuz etkileyen, hatta hayvanların ölümüne sebep olan bu bulaşıcı ve tehlikeli hastalığa karşı önlem almak, yayılmasını engellemek amacıyla yürürlüğe konulan karantina kapsamında ilçemize hastalığın etki edeceği hayvanların giriş ve çıkışı ve satışı ikinci bir emre kadar yasaklandı. Uygulama çerçevesinde ilçeye ait Maltepe mevkiindeki hayvan satış merkezi de geçici olarak kapatıldı. 
Konuyla ilgili olarak başta hayvan besicisi olan vatandaşlar olmak üzere ilçe halkını bilgilendirmeye ve dolayısıyla aşılama başta olmak üzere önlem almalarını sağlamaya yönelik bir açıklama yapan İlçe Tarım Müdürlüğü’nden şunlar dile getirildi.

İLÇE TARIM ALINACAK ÖNLEMLERİ SIRALADI
“İlçemiz Küçükkemerdere Mahallesinde 21/06/2016 tarihinde çıkan Şap Hastalığı nedeniyle birçok mahalle karantina altında olup; duyarlı türden hayvanların işletmeler arası, il-ilçe dışı hareketi ve nakli (alım-satım) yasaklanmıştır. Karantinanın Merkez Mahalleleri kapsaması dolayısıyla Tire Hayvan Pazarı da kapatılmıştır. Son hastalık görülmesinden 30 gün sonra karantina tedbirleri kaldırılacaktır. Hastalıktan korunmak için; aşılamaların düzenli yaptırılması, aşılamalar esnasında İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık personeline gerekli yardımların gösterilmesi, işletmelerin giriş – çıkışlarına sönmemiş kireç dökülmesi, yabancı kişileri ve araçları işletme içine alırken dikkatli davranılması gibi önlemler alınmalıdır.   İlçemizde sığırlarda çiçek hastalığı ile ilgili herhangi bir ihbar olmamış, hastalık gözlenmemiştir. Yine aynı şekilde sığırlarda çiçek hastalığından korunmak için de şap hastalığındaki önlemler geçerlidir.”

‘ŞAP’ HASTALIĞI NEDİR ?
Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir; öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir. Hastalık, ilk kez 1546 yılında Hieranymus Fracastorius tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'de ise ilk olarak 1914 yılında istatistiki bilgi olarak kayıt altına alınmıştır.

Editör: Haber Merkezi