Çok zor koşullarda mesleklerini icra ederek kurtarıcılarımız olmaya devam eden 112 Acil Sağlık Ekipleri, maalesef karşı karşıya kaldıkları suistimaller sebebiyle, zaman zaman işlerini yapamaz hale geliyor.

 

Ercan ÇELİK / HaberTire

 

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Tire’de de 24 saat hizmet veren 112 Acil Sağlık Ekipleri, “uyanık” geçinen vatandaşlardan dertli. Tire’de iki farklı noktada 2 ekip  halinde hizmet veren 112 Acil Sağlık Ambulansları, kendilerine gelen her ihbarı değerlendirdikleri gibi, sık sık çeşitli suistimallerle karşı karşıya kalıyorlar. 112 Ambulanslarını taksi gibi kullanmak isteyen bazı “uyanık” vatandaşlar, acil bir durumu olmadığı halde, kalp krizi, şeker koması, bayılma gibi yalan ihbarlarla 112 ambulansıyla kendilerini evden aldırıp, hastaneye taşıtıyorlar. Sürekli sahte ihbarlarla mücadele eden 112, bir de bu tür suistimallerle meşgul ediliyor.

 

Konuyla ilgili olarak konuşan Türk Sağlık Sen Tire Temsilcisi Mesut Şaşmaz,   “Maalesef bu konuda çok sıkıntılar çekiyoruz. Bizim işimiz yönetmelik gereği bize müracaat eden hastayı hastaneye nakletmek. Burada görev ve bilinçlilik vatandaşımıza düşüyor. Vatandaş acil serviste sıra beklememek için arıyor ve 112 ambulansıyla gittiğinde daha farklı ilgilenileceğini düşünüyor.  Bazen bir günde aynı apartmana 3 kez gittiğimiz oluyor. Ambulansla hastanın taşındığını gören diğer komşular arıyor. Biz işimizi yapıyoruz ama burada ki tek mağdur gerçek hastalar oluyor. Biz kavga edip sinir krizi geçiren vatandaşı taşırken bir başka yerde meydana gelen bir trafik kazasına ya da kalp krizi vakasına gidemiyoruz. Bu durumu da vatandaşa aktardığımızda “Ben mi öleyim!” diye tepki alıyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

 

“BU BİR VEBAL VE BU VEBALİ KİMSE ALMAMALI”

112 Ambulanslarının hayat kurtarmak için 7 gün 24 saat hizmet verdiğini dile getiren Şaşmaz, “Ben buradan ambulansın ne gibi durumlarda aranması gerektiğini vatandaşlarımıza hatırlatmak istiyorum. Kalp krizi, bayılma, tansiyon, şeker gibi hastalıklar ve Yaşamı tehdit eden tüm unsurlar. Bunlara trafik kazaları, düşmeler, vücutta oluşan kanamalar ve kırıklar da eklenebilir. Yaşamı tehdit eden bir unsur olmadıkça 112 ambulansları meşgul edilmemeli. Bu bir vebal ve kimse bu vebali almamalı.” dedi.

 

mesut-sasmaz

Editör: Haber Merkezi