İzmir Meteoroloji Bölge Müdürü Dr. Mehmet Latif Gültekin'in Tire Kaymakamlığı Basın Birimine yaptığı değerlendirmelerde birkaç gündür yaşanan aşırı sıcaklar ile ilgili şunları kaydetti:
 
“Avrupa’nın kuzeyindeki alçak basınç; İtalya, Yunanistan ve ülkemize güneyli bir hava akışı sağlıyor. Kuzeyde alçak basınç var. Güneyden sıcak hava akışı var. Hindistan merkezli ters muson etkisini Basra yönünden alıyoruz. Buna ‘Basra alçağı’ diyoruz. Güneyden gelen bir sıcak hava akımı bu. Dolayısıyla iki alçak hava basıncı arasında kaldık. Kuzey Afrika’nın güneyinde de ayrı bir alçak basınç var. Sıcak hava akımları arasında kalan bölgeler sırt bölgesi diye tabir edilir ve bu bölgelerde serin rüzgârlar esmez.”

‘YENİ REKORLAR GELEBİLİR’
Meteoroloji Bölge Müdürü Gültekin şöyle devam etti:
30 Haziran Cuma günü Tire'de tüm zamanların sıcaklık rekoru kırıldı. Kayıtlarımızdaki Haziran ayı en yüksek sıcaklığı 42.9 derece olarak ölçülmüştü. 30 Haziran 2017 Cuma günü Tire’de sıcaklık 44.1 derece olarak ölçüldü. İlk defa ölçülen bir değer ve bir rekordur”
Tire İlçesinde tüm zamanların en yüksek hava sıcaklığının eldeki verilere göre 44.3 derece ile 19 Temmuz 1973 tarihinde kaydedildiğini belirten Gültekin, 2 Temmuz 2017 Pazar günü ise Tire’de 44.2 derecenin ölçüldüğünü ve bunun da son 44 yılın en yüksek değeri olduğunu belirtti. Bölge Müdürü, önümüzdeki süreçte yeni rekorlar olabileceğini kaydetti.

UZMANLAR UYARDI
Uzmanlar, artan hava sıcaklıklarının sağlık üzerinde olumsuz etkileri hususunda da vatandaşları uyarıyorlar. Doktorlar, mecbur kalınmadığı sürece güneşe çıkılmaması ve sıcaklıkların en üst seviyelerde olduğu saat 10:00 - 16:00 saatleri arasında dışarıda olunmaması gerektiğinin özellikle altını çiziyor.
 

Editör: Haber Merkezi