Tire Devlet Hastanesi, kâğıtsız hastane HIMSS (Healthcare Information And Management Systems Society) sistemine geçti.

 

Ercan ÇELİK

 

Kâğıtsız hastane sistemi hakkında bilgi veren Tire Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Fatih Hayali, Türkiye'de HIMSS sistemine geçen 5 hastaneden biri olduklarını söyledi. HIMSS, kâğıtsız ve dijital hastane sisteminde medikal sağlık kayıtlarının elektronik ortama aktarılmasını sağlıyor.

Tire Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fatih Hayali, hastanenin konferans salonunda düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, "Bakanlığımızın asıl amacı dijital ve kâğıtsız hastane kavramını oluşturmak, hastanelere müracaat eden hastaların sağlık kayıtlarının dijital ortamda tutulması, tüm hekimlerin bu kayıtlara hasta güvenliği açısından kolay ulaşılmasının sağlanması, hastanelerde kullanılan tüm tıbbi cihazların ürettiği verilerin bu sisteme aktarılarak sistem üzerinden kullanıcılara gerekirse de hastaların ulaşmasını sağlamak” dedi.

 

 

“TÜM HASTANELER DİJİTALLİK KAVRAMI ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLDİ”

Sağlık Bakanlığı’nın bunun için 850 civarında olan hastanenin mevcut durumunun tespitini yapmak için HIMSS dünyaca kabul edilen akreditasyon ve standart sistemi EMRAM (elektronik medikal sağlık kaydı adaptasyon modeli) skorlamasıyla hastanelerin dijital süreçlerini değerlendirmek ve ne kadar dijitalleştiklerini tespit etmek için hastaneleri dijitallik kavramı üzerinden analiz ederek 1’den 7’ye kadar derecelendirdiğini kaydeden Dr. Hayali, “HIMSS’in yapmış olduğu bu değerlendirme sonunda 109 hastane 4 seviyesinde diğer hastanelerde dağılımına göre 1-2-3 seviyesinde çıktı. Dördüncü seviyeden yukarıda hiçbir hastane yok. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı Avrupa’da Mustafa Kemal Paşa Hastanesi’ni pilot bölge seçmiş ve bizzat bakanlığın desteğiyle HIMSS Stage 6 sertifikasını almıştır” şeklinde konuştu.

 

“KÂĞIT KULLANIMI ORTADAN KALKTI”

Tire Devlet Hastanesi’nin İzmir Güney Sekreterliği’ne bağlı olduğunu kaydederek açıklamasını sürdüren Dr. Hayali, “Tire Devlet Hastanesi İzmir Güney Sekreterimiz Prof. Dr. Behzat Özkan tarafından pilot bölge seçilmiş bu iş için Tıbbi Hizmetler Başkanı Dr. Mesut Özoğul ve ekibini hastanemize yardımcı olmak üzere görevlendirdi. Yaklaşık 2 ay Tire Devlet Hastanesi ekibi olarak bizlerle Tıbbi Hizmetler Başkanı Dr. Mesut Özoğul Bey’in ekibi ve bakanlıktaki Koordinatör Dr. Korhan An ile çalıştıktan sonra hem alt yapımızı hem de çalışma süreçlerini gerçekleştirdik. Bu proje ile hastanemizde hasta ile ilgili tüm işlemlerde kâğıt kullanımı ortadan kalktı. Bu sistemle hasta ile ilgili tüm evraklar yapılan tetkikler, tahliller, çekilen röntgenler, MR, tomografi sonuçları bilgisayar ortamında hekimlere sunulmaktadır. Hekimlerimiz hastane ortamında olmasa bile çekilen filmleri ve tetkikleri evlerinde bilgisayarlarından, tablet PC’lerinden ve akıllı cep telefonlarından bağlanarak bakıp değerlendirip tedavisine karar vermektedir” dedi.

 

“TELEKONFERANS İLE SUNUM YAPTIK”

Bu sistemle doktorların istenildiğinde hasta ile ilgili tüm verileri geriye dönük ulaşabildiklerini de sözlerine ekleyen Dr. Fatih Hayali, “Başka hastaneye gitmiş olan hastalarımıza bile cd ortamında, uzaktan hastanemize bağlanılarak ya da e-mail yolu ile bilgiyi isteyen hekime bilgiler gönderilebilmektedir. Yatan hastalara barkod sistemi ile Doğru İlaç, Doğru Hasta, Doğru Zaman, Doğru Doz, Doğru Uygulama yani 5D kuralına uygun olarak hatasız tetkik ve tedavi yapılması sağlandı. Hastanemizde hem bakanlıkla hem de HIMMS’in Avrupa’daki merkezi ile telekonferans yöntemi ile sunumumuzu İngilizce olarak, hastanemizin işleyişini daha önce hazırladığımız görsel video ile tanıttık. Ayrıca hastanemizde kullanılan programı onların sorularına göre bire bir görüntülü olarak gösterdik. Sordukları sorulara gereken cevapları yaklaşık 3,5 saat süren konferansta verdik. Sunum sonunda HIMSS yönetim kurulu yapmış olduğu toplantı sonucu 1 saat sonra kararını bize bildirdi. Bizleri tebrik ederek HIMSS Stage 6 belgesini almaya hak kazandığımızı bizlere bildirdi. 4-5 Haziran’da yapılan HIMSS Kongresinde belgemizi Türkiye Kamu Hastaneler Başkanı DR. Zafer Çukurova ve Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’den aldık” dedi.






Editör: Haber Merkezi