Tire Devlet Hastanesi verdiği kaliteli sağlık hizmetini, uygulamaya koyduğu ‘Dijital Hastane Sistemi’ ile bir adım yukarıya taşıdı. Uluslararası bir sistem olan HIMSS’in Avrupa kıtası merkezi tarafından bu sistemi en başarılı şekilde uygulamaya koyan Avrupa’nın 29 hastanesi arasına girdi. Hastane yöneticileri Roma’da düzenlenen törende ödül ve sertifikalarını aldı.


Açıldığı günden bu yana Tire başta olmak üzere çevre ilçelerden hatta İzmir merkezden gelen hastalara sağlık hizmeti veren, Tire için büyük bir şans olan yeni Tire Devlet Hastanesi, verdiği kaliteli sağlık hizmetlerini, uygulamaya koyduğu ‘Dijital Hastane Sistemi’ ile bir adım daha yukarıya taşıdı. Avrupa HIMSS (Healthcare Informatıon and Management Systems Society) tarafından verilen ‘Dijital Hastane Sistemi’ ödülünü, en yüksek seviyenin bir altı olan, “HIMSS 6” alan Tire Devlet Hastanesi, bu sistemi 6 ve 7. seviyede uygulayabilen Avrupa’daki en başarılı 29 hastane içinde yer alarak adını Avrupa’da da duyurmuş oldu.

BAŞHEKİM HAYALİ SERTİFİKAYI ALDI
HIMSS 6 seviyesi sertifikasını ve başarılı uygulamadan dolayı ödülünü almak üzere İtalya’nın başkenti Roma’ya geçtiğimiz günlerde davet edilen Tire Devlet Hastanesi yöneticileri, Ekim ayının ilk haftasında gittikleri Roma’da düzenlenen törenle sertifika ve ödüllerini alarak Tire’ye geri geldiler. 4 Ekim’de Roma’ya giden Tire Devlet Hastanesi Başhekimi ve Yöneticisi Op. Dr. Fatih Hayali, Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Elife Özkan ve hastane doktorlarından Op. Dr. Gülhan Zincircioğlu, Roma Grand Mariot Otel’de düzenlen uluslararası düzeydeki organizasyonda sertifika ve ödülü HIMSS Avrupa yöneticisi Uwe Buddrus’un elinden aldı. 

TİRE HASTANESİ BU ALANDA AVRUPA’NIN EN İYİ 29 HASTANESİNDEN BİRİ 
Avrupa kıtasında, en yüksek seviye olan HIMSS 7 seviyesine ulaşan sadece 2 hastane bulunmakta. En yüksek seviyenin bir altına ulaşan Tire Devlet Hastanesi, en yüksek seviyeye ulaşmak için çaba sarf etmekte. Avrupa’nın bu alanda en iyi 29 hastanesi içine giren Tire Devlet Hastanesi’nin yanı sıra ülkemizden bu başarıyı gösteren 3 hastane daha bulunmakta. Bu da ülkemizin sağlık hizmetleri alanında son yıllarda kat ettiği yolu açık bir şekilde göstermekte. 

BAKANLIK, 200 DEVLET HASTANESİNDE UYGULAMA İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATTI
HIMSS "Dijital hastane" projesiyle, hastalar yaptırdıkları tetkikleri bir hastaneden başka bir hastaneye taşımak zorunda kalmayacak. Avrupa ve Amerika başta olmak üzere dünyanın gelişmiş ülkelerinde kademeli olarak uygulanmaya başlanan bu sistem ülkemizde de aynı şekilde hayata geçirilmeye çalışılmakta.
’Dijital Kağıtsız Hastane’ye geçiş için Sağlık Bakanlığı ile HIMSS Avrupa arasında yapılan 5 yıllık anlaşma kapsamında Türkiye’deki 200 devlet hastanesinde bunun sağlanması için çalışmalar başlatılmıştı.

HASTAYLA İLGİLİ TÜM BİLGİLER ŞİFRELİ OLARAK DİJİTAL VERİ HAVUZUNDA OLACAK
Özellikle ciddi hastalıklarda hastaların yüzde 7-10'unun içinde röntgen, MR, kan tetkikleri bulunan dosyalarla bir hastaneden diğerine başvurması hasta ve yakınları ile tedaviyi takip eden doktor ve sağlık personeli için sorun olabilmekte. Bu sorunlar, HIMSS ile ilk aşamada ülkemizdeki devlet hastanelerini içine alan veri depolama sistemi kurularak çözümlenecek.

EN YÜKSEK SEVİYE “HIMSS 7”
Beş yıl içinde ülke çapında tüm devlet hastanelerinde uygulanmasının planlandığı ‘dijital hastane sistemi’nin kendi içinde uygulama dereceleri mevcut. En yüksek derece, “HIMSS 7”. HIMSS’in Avrupa’daki merkezinden gelen konusunda uzman kişiler tarafından yapılan denetimler sonrasında bu uygulamayı hayata geçirmek isteyen hastanenin sistemi işletme noktasındaki derecesi belli olmakta.

HASTA ONAY VERİRSE DOKTOR BİLGİLERE ULAŞABİLECEK
Hasta mahremiyeti bu sistemin olmazsa olmazı durumunda. Banka işlemlerindeki gibi cep telefonu üzerinden gelecek bir şifre veya dijital kartla bu bilgilere erişim mümkün olabilecek. Hasta onay verirse doktoru bu bilgilere ulaşabilecek. Aksi halde erişim mümkün olamayacak. Sistem doktor işini bitirdikten sonra kendiliğinden kapanacak ve bilgileri kaydetmek mümkün olmayacak. Sağlık Bakanlığı tarafından ilk aşamada, 200 devlet hastanesinde uygulamaya konulmak istenen bu sisteme özel hastaneler ve üniversite hastaneleri dahil değil. İstek durumunda projenin kapsamı genişletilebilecek.


Editör: Haber Merkezi