Tire’ de yaşayan 88 yaşındaki Ayşe Eker 1972 yılında Amasya’da vatani görevini yaparken şehit düşen oğlundan kalan “şehit” aylığına 43 yıl aradan sonra Tire SGK Müdürü Tuğrul Karaca’nın çabalarıyla kavuştu.


Ergün ÇELİK - ÖZEL HABER


Yıllar boyu yoksullukla mücadele eden anne Eker’e, SGK tarafından aylık bin 346 lira şehit aylığı bağlanarak, TOKİ konutlarından uygun koşullarla ev sahibi olmasının yolu açıldı. Üç aydan üç aya aldığı 240 lira yaşlılık aylığı ile geçinen anne Eker, oğlu Cengiz Eker’in askerde şehit olduktan sonra parasızlık nedeniyle cenazeyi Tire’ye getiremediklerini ve evladının 43 yıldır Amasya Şehitliği’nde yattığını söyledi.

İzmir’in Tire ilçesinde, şehit annesine 43 yıl aradan sonra müjdeli haber geldi. Tire’nin Dereli mahallesinde ikamet eden 88 yaşındaki Ayşe Eker, 1972 yılında Amasya’da piyade er olarak vatani görevini yaparken şehit düşen oğlu Cengiz Eker’den kalan “şehit” aylığına 43 yıl aradan sonra Tire SGK Müdürü Tuğrul Karaca’nın çabalarıyla kavuştu. Yıllar boyu yoksullukla mücadele eden anne Eker’e, SGK tarafından aylık bin 346 lira şehit maaşı bağlanarak, TOKİ konutlarından uygun koşullarla ev sahibi olmasının yolu açıldı. Yıllardır gülmeyi unutan acılı annenin yüzü aldığı çifte müjdeyle 43 yıl aradan sonra tekrar güldü. Parasızlık nedeniyle cenazeyi o yıllarda Tire’ye getiremediklerini ve oğlunun 1972’den buyana Amasya Şehitliği’nde yattığını ifade eden anne Eker, “maddi imkansızlıklar nedeniyle 43 yıldır oğlumun mezarına sadece bir defa gidebildim. İlk aldığım şehit aylığımla oğlumun kabrini tekrar ziyaret edeceğim. Onu dünya gözüyle son bir kez görmek istiyorum” dedi.

HAYATI FİLM GİBİ
Yıllardır, 3 aydan 3 aya aldığı 240 lira yaşlılık aylığı ile geçindiğini ve kendisine kızı ile damadının baktığını anlatan anne Eker, “Oğlum Cengiz Eker, 1972 yılında Amasya’da vatani görevini yaparken askeri aracın devrilmesi sonucu 3 arkadaşı ile birlikte şehit oldu. Cenazesini maddi imkansızlıklar yüzünden memleketine getiremedik. Amasya Askeri Şehitliği’ne defnedildi. Cengiz’im her aklıma geldiğinde ağlıyorum. Elimde kalan tek bir fotoğrafını öpüp, kokluyorum. Mezarını, yol iz bilmediğim için ancak 2 yıl önce ziyaret edebildim. Başında saatlerce dua edip, gözyaşı döktüm. Nur içinde yatsın, onu çok özlüyorum. Kızım, Nakiye Gacar’ın (60) ise sol bacağı tümör olduğu gerekçesiyle kardeşinin ölümünden 11 yıl sonra diz üstünden kesildi. 8 yıl önce eşimi kaybettim. Talihsizlikler bir türlü yakamızı bırakmadı, acı üstüne acı yaşadım. Geçinmekte zorlanıyorum. Elektrik ve su faturalarımı ödedikten sonra ilk şehit aylığımla, oğluma mevlit okutup, lokma döktüreceğim. TOKİ’den alacağım ev ile torunumu evlendireceğim” diye konuştu.




DUYARLI MÜDÜR İŞ BAŞINDA
Dereli mahallesine işi gereği sık sık gidip gelen Melih Kaya isimli ziraat mühendisi yaşlı kadına şehit aylığı bağlanmasına ön ayak oldu. Yaşlı kadının film gibi hikayesini öğrenen Kaya, edindiği bilgileri Tire’de yeni göreve başlayan SGK Müdürü Tuğrul Karaca ile paylaştı. Zaman kaybetmeden girişimde bulunan Müdür Karaca, yaşlı kadına kısa sürede oğlundan kalan şehit aylığının bağlanmasını sağladı. Vefalı müdür, anne Eker’e müjdeli haberi kırsaldaki Dereli mahallesine giderek kendisi verdi. Göz yaşarını tutamayan acılı anne, hayatının son döneminde yüzünü tekrar güldüren SGK Müdürü Karaca’ya, bir elinde oğlunun fotoğrafı, bir elinde Türk bayrağı ile ağlayarak teşekkür etti.










Editör: Haber Merkezi