Tire İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Ulvi Toprak, yılın en sıcak ayına denk gelen ramazan ayında, oruç tutan vatandaşların daha rahat bir ay geçirmeleri ve sıcağa karşı daha dayanıklı olmaları için önerilerde bulundu.


Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi

Termometrenin 40 derece ve üzerini gördüğü şu günlerde hep birlikte ramazan ayının manevi havasının teneffüs etmeye bundan faydalanmaya çalışıyoruz. Aşırı sıcak havalar, bu konuda kendine güvenemeyen vatandaşların oruç tutmak için iki kere daha düşünmelerine sebep oluyor. Özellikle dışarıda, güneş altında kalan veya çalışmak zorunda olan vatandaşları oldukça zorlayan orucun ve uzun oruç tutma süresinin en rahat şekilde yaşanması için neler yapılması gerektiğini konunun uzmanı olan Tire İlçe Sağlık Müdürü Dr. M. Ulvi Toprak’a sorduk.


Toprak, oruç tutan vatandaşlara günleri en rahat ve sıkıntısız atlatmak adına yapılması gerekenleri sıraladı, önerilerde bulundu. Dr. Toprak, “İftarda çok ağır yemekler yemeyelim. Örneğin; çorba ile başlayıp salata ve sebze yemekleri ile devam edebiliriz. Kızartma ve kızartma şeklinde et yemeklerini fazla tüketmemeliyiz. İftar sırasında midemize birden yüklenmemeliyiz. Yemeklerimizi yavaş bir şekilde, iyice çiğneyerek yemeli ve yemeklerin arasına biraz vakit bırakmalıyız. Hatta suyu bile yavaş yavaş içmeliyiz.” dedi.


İFTAR İLE SAHUR ARASINDA EN AZ 2-2,5 LİTRE SU İÇMELİYİZ
Aşırı sıcaklara rağmen orucunu tutarak büyük sevaba giren vatandaşlara önerilerini sürdüren Dr. Toprak, sözlerini şöyle devam ettirdi: “İftar ile sahur arasında en az 2 – 2,5 litre su tüketmeliyiz. Oruçlu kalınan gündüz saatlerinde kaybı oluşan sıvıyı ancak bu şekilde telafi edebiliriz. Mümkünse günün en sıcak saatlerinde hiç dışarı çıkmamalıyız. Eğer dışarı çıkmak zorundaysak, şapka veya şemsiye gibi güneşten korunma yöntemlerini kullanmalıyız. Gölgelik alanları sıklıkla kullanmalıyız.”


Sahur da yenilmesi gerekenlere de değinen Dr. Toprak, “Sahuru bir anlam erken saatte yapılmış bir kahvaltı olarak görmeli ve ona göre yiyecekler tüketmeliyiz. Özellikle bizi susatacak tuzlu gıdalardan uzak durmalıyız. Kahvaltı bilinci ile oturduğumuz sahur soframızın içeriği de kahvaltılıklardan oluşursa daha iyi olur. Az tuzlu peynir ve zeytin, domates, salatalık v.s gibi.  Sucuk, sosis, pastırma gibi bizi susatacak yiyeceklerden uzak durmalıyız.“ şeklinde konuştu.
Editör: Haber Merkezi