Ercan ÇELİK

Kızılcahavlu Köyü’nü, ovadaki tarlalarla bağlayan ana arteri kesen Küçük Menderes nehri, yıllardır Kızılcahavlu halkının sağlığını tehdit ediyor. Köy Muhtarı Hüseyin Güngör bizi “İlman Boğazı” olarak adlandırdıkları bölgeye götürdüğünde, gördüğümüz manzara karşısında şaşkınlığımızı gizleyemedik. Bir zamanlar içinde balıklar yetişen, berrak Küçük Menderes Nehri, adeta petrol kıvamında simsiyah akıyor. Köy ile tarlaları bağlayan yol, doğrudan Küçük Menderes Nehri’nin içinden geçiyor. Köprü yok.

Eskiden Kızılcahavlu’da kendircilik yapılırmış. Kendircilikle geçimini sağlayan köylüler, nehrin bu bölgesinde kendirlerini suya bırakarak bir süre dinlendirirlermiş. Bu dinlendirme işlemine ise “ilmanlamak” denirmiş. Mevkiinin ismi o yüzden “İlman Boğazı” olarak biliniyor.

Komşu ilçe Ödemiş’in atık sularının Küçük Menderes Nehri’ni kirlettiğini belirten Muhtar Güngör, “Bu nehir, 30 yıldır bu şekilde simsiyah akıyor. Bizim tarlalara giden ana arterimiz, buradan geçiyor. Köylü, hayvanlarını da buradan suyun içinden geçiyor ve hayvanların memeleri bu pis su ile temas ediyor. Bu konuda yetkililerin bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz.” diyor.

Gündüz saatlerinde nehirde herhangi bir koku olmasa da, Kızılcahavlulular, buharlaşmanın yaşandığı sabah saatlerinde çok kötü bir kokuya maruz kalıyor.

Editör: Haber Merkezi