Ergün ÇELİK / ÖZEL HABER


Ege Bölgesinin çatısı olan Bozdağların 2159 metrelik zirvesinden doğan ve buradan tüm Küçük Menderes Havzası’nı besleyen Küçük Menderes Nehri şu günlerde adeta ölüm saçıyor. Fabrikaların nehre bıraktığı atıklara bir de kanalizasyon suları eklenince durum içinden çıkılmaz bir hal almaya başladı. Kirlilikten, nehrin kenarında bulunan tarım arazileri büyük ölçekte zarar görürken, bölgede yaşayan vatandaşlar da günden güne artan kötü kokudan şikâyetçi. Bölge halkının iddiasına göre Küçük Menderes’in Tire ovalarına uzanan kirliliğinin sebebi ise Ödemiş İlçesi’nin kanalizasyon suları. Bir zamanlar insanların yüzdüğü ve içinden su içilebilen Küçük Menderes Nehri’nden şu günlerde eser kalmazken, yıllardır en önemli geçim kaynağı tarım olan Küçük Menderes Havzası’nın sonu da iyiye gitmiyor. 

KANALİZASYON SULARI TARIM SULAMASINA KARIŞIYOR
Nehir kenarında tarım yapmakta olan çiftçiler, üretim veriminin düştüğünü, nehir kirliliğinin yer altından kendi tarlalarına sirayet ettiğini iddia ediyor. Yaşanan bu durum, tarladan mutfaklarımıza kadar gelen meyve ve sebzelerin ne kadar sağlıklı olduğu sorusunu akıllara getiriyor. 

“TARIM ARAZİLERİMİZİ ZEHİRLİYORUZ”
Nehrin içler acısı durumundan en çok rahatsız olan çiftçilerden biri olduğunu söyleyen Necati Yaldız isimli üretici yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“14 yıldan beri bu mevkide çiftçilik yapıyorum. Meyve bahçem var. Şeftali üreticisiyim. Menderes’i bu haliyle görmenizi isterim. Menderes’in yatağı çok kötü. Bu yatakta büyük ihtimalle kanalizasyon birikintileri var. Çünkü bizim bölgemizde bu atığı atacak bir fabrika yok. Bunlar sanayi atığı değil, büyük bir ihtimalle kanalizasyon atığı. Derebaşı Mevkii’ndeyiz şu anda. Bu atıklar nereden geliyorsa yetkililer buna lütfen bir çare bulsunlar. Çünkü ister istemez biz Derebaşı’ndan, Menderes’ten geçerek karşı taraftaki tarlalarımızı işliyoruz. Biz gelir geçerken hayvanlarımıza, traktörlerimize bu pis çamur balçık bulaşıyor. Tarlalarımıza, zirai alanlarımıza gidiyor. Şayet bu atıklar diğer belediyelerin ve ya köylerin kanalizasyon atıklarıysa lütfen yetkililer bunlara bir çözüm bulsunlar. Bizim yetkililerden istediğimiz budur. Çok büyük bir ihtimalle ileride bulunan büyük ilçemiz Ödemiş kanalizasyonu buraya gelmektedir. Ve bu da bizi rahatsız etmektedir. Sıkıntı vermektedir. Tarım arazilerimizi zehirliyoruz. 


“ZEHİRLİ ÜRÜN YEMEK İSTEMİYORSANIZ BİR ÇARE BULUN”
Konu ile ilgili açıklama yapan bir diğer çiftçi olan 40 yaşındaki Mestan Coşkunoğlu ise açıklamasında; “Buraya gelen pislik ister istemez tarım arazilerimizi zehirliyor. Zehirli ürün yemek istemiyorsanız bunun bir çaresine bakın. Bu fabrikasyon bir atık değil. Kokusu da rahatsız ediyor. Yetkililer buna bir çare bulsunlar. İsteğimiz budur” dedi.


“ESKİDEN BU NEHRİN SUYUNU İÇİYORDUK”
Tarımla uğraşan çiftçilerden Mahmut Sarak ise kendilerinin bir zamanlar bu nehrin suyunu içtiklerini ifade etti. Sarak açıklamalarını şöyle sürdürdü;
“Buradan traktör ile geçiyoruz, üzerimize sıçrayan pislik, üzerimizden çıkmıyor. Eve gidip elimizi sabunladığımızda bile elimize kına yakmışız gibi kalıyor. Bu devamlı böyle. Bir şey yapamıyoruz. Geçemiyoruz buradan. Bunu belediye mi yoksa devlet mi kim temizleyecekse temizlesin. Kurtarın bizi bu pis sudan. Buradan geçmenin imkanı yok. Burası Küçük Menderes. Burada balık oluyordu. Balık tutuyorduk biz. Eskiden buradan billur gibi su akıyordu. Suyunu içiyorduk biz buranın. Şimdi ne hale geldi bakın. Yetkililere sesleniyoruz bizi bu pis sudan kurtarın.





Editör: Haber Merkezi