Tire’ye bağlı 400 nüfuslu Akçaşehir’de vatandaşın taşıdığı endişe gerçek oldu. Toplam 120 haneli mahalleye kısa bir süre önce gelen İZSU görevlilerinin abonelere çıkardığı “şişkin” su faturaları mahalle sakinlerini şaşkına çevirdi.

 

Ergün ÇELİK

 

Faturaların el yaktığını belirten vatandaşlar İZSU’ya karşı isyan bayrağı açtı. Ellerinde su faturalarıyla birlikte, kadınlı erkekli köy kahvesinde toplanan Akçaşehirliler, bir yandan acemi görevlilerin sayaçları doğru okunmadığından yakınırken, bir yandan da Akkuyu mevkiinde bulunan dereden sağlanan pis ve mikroplu suyu içmek zorunda kaldıklarından şikayet ettiler. Köylüler adına konuşan Muhtar Şevki Şenki (38), “Mahallemize, atalarımızın yıllar önce imece usulü ile yaptığı iki ayrı kaynaktan içme suyu sağlanıyor. Mevcut iki depo ve su şebekesi daha önce İzmir İl Özel İdaresi tarafından inşa edilmişti. 4 yıldan bu yana su paralarını köy muhtarlığına düzenli şekilde ödüyorduk. Ancak, İZSU yetkilileri 2013 yılının Eylül ayından buyana su parası ödemediğimizi öne sürüyor. Kayıtlar doğru tutulmamış. Bizden geriye dönük 11 aylık su parasını istiyorlar. Bazı abonelere 8, bazılarına ise 5 bin liranın üstünde su faturaları geldi. Eskiden, yaz aylarında 15, kışın ise 20 ton suyu ücretsiz kullanıp, aştığımız ton başına ise sadece 1 lira ödüyorduk. En yüksek fatura 50 lirayı geçmiyordu. Şimdi 85 kuruş birim fiyatından ücretlendirme yapılacak. Buna bir itirazımız yok. Ancak bizden 11 aylık su parasını istemeleri haksızlık. Sayaçlar sıfırlanıp, 1 Nisan’dan itibaren su sarfiyatı ücretlendirilmeliydi” dedi. Muhtar Şenki, İZSU’nun sayaçlara abone numaraları vermeden fatura kestiğini ifade etti.

 

“GÖZÜ KAPALI OY VERMEYECEĞİZ”

Mahalle sakinlerinden emekli memur Ali Adıbelli (51) ise mahalleye içme suyu sağlayan iki kaynaktan biri olan “Akkuyu” deresinin içinde kurbağa ve böceklerin yüzdüğünü, akşamları ise domuz sürülerinin buradan su içip, yıkandığını belirtti. Adıbelli, “bizler bir yandan klorlama yapılmayan bu mikroplu suyu içip, bir yandan da 8 bin liralık faturalarla fahiş rakamlar ödemek zorunda bırakılıyoruz. Akçaşehir’e iki ayrı kaynaktan sağlanan içme suyunun İZSU’ya hiçbir maliyeti yok. Depo ve şebekemiz önceden yapıldığı için İZSU buraya 5 kuruş yatırım yapmadı. Bazı abonelerin mevcut sayaç numarası ile faturalardaki sayaç numaraları ise bir birini tutmuyor. Bu nasıl iş anlamadık, İZSU galiba bizi salak yerine koyuyor” diye konuştu. Başkan Aziz Kocaoğlu’na da seslenen öfkeli vatandaşlar, “Bu son olsun. Artık gözü kapalı kimseye oy vermeyeceğiz. Bundan böyle sırtımızdan yükü atıp, bize kim hizmet getirirse oyumuzu ona vereceğiz” dediler.


Editör: Haber Merkezi