Bonzai kullanımının gençler arasında hızla yayıldığını belirten Tireli müzisyen Zefer Bayar, orkestra çalışanları ile aldıkları ortak kararla şarkı repertuarlarından “Bonzai” isimli oyun havasını çıkardı

Tireli müzisyen Zafer Bayar (41), toplum sağlığını gözeterek örnek bir karar aldı. Son zamanlarda, “Bonzai” kullanımın gençler arasında hızla yayıldığına dikkat çeken Bayar, düğün programlarının şarkı repertuarından “Bonzai” isimli 9/8’lik Roman havası tarzındaki şarkıyı çıkardı. Orkestra çalışanları ile aldıkları kararın diğer müzisyenlere de örnek olması gerektiği savunan tecrübeli sanatçı, “Bonzai şarkısı, yaklaşık 1 yıldan buyana oldukça popüler bir şarkı. Hareketli tarzıyla düğünlerin en fazla istek alan şarkıları arasında bulunuyor. Çıktığımız programlarda en az 5 defa bu şarkıya “tekrar çalar mısınız?” şeklinde istek geliyordu. Son zamanlarda yazılı ve görsel basından Bonzi’nin ne tür bir illet olduğunu öğrenince, toplumda duyarlılık ve farkındalık yaratmak amacıyla, Bonzai’yi çalmama kararı aldık. İstek gelirse de çalmıyoruz. Bonzai’nin kendisinin gençleri, şarkısının ise bir şekilde bilinçaltını etkileyerek, zihinleri zehirlediğini düşünüyorum” dedi.

ÇAĞRIDA BULUNDU

Şarkının sözlerinin, gençleri uyuşturucu kullanımına özendirdiğini savunan Bayar, “Gerekirse bu şarkı yasaklanmalı. “Hap koydum” adlı Roman havası da benzer nitelikte bir şarkı. Gençlerin bilinçaltına sesleniyor. Onların madde kullanımına yönelik davranış kalıplarını tetikliyor. İzmir’de, bonzai kullanımının hızla yayıldığını düşünüyorum. Benimde, genç yaşlarda iki oğlum var. Bonzai türü uyuşturucular başta olmak üzere tüm uyuşturucu maddelerden çocuklarımızı ve gençleri korumalıyız. Yoksa, yarın çok geç olacak. Şarkıyı çalmama yönündeki kararımız ilçedeki müzisyenler arasında da yankı buldu. Dilerim, tüm müzisyen arkadaşlarımız bu konuda duyarlı davranıp, yanımızda yer alırlar” diye konuştu.

 

İşte o şarkının sözleri;

Elimde patladı bonzai
gezerken altında mersinli
camdibi şahit hakim bey
kafamda herşey yok incesi

Zulalala zulalala bonzai
Yeşil ova camdibi batlahi
Abe kara seni kara ver şekeri
ayık ol ayam var gideri
hadi bakalım çocuklar sağlam dönüyoruz

Limonda limon portakal
gitme be bugün bizde  kal
ne ekşi ne tatlı sormadan
yormadan gülüm yormadan
 

Zulalala zulalala bonzai
Yeşilova Çamdibi batlahi
Abe kara seni kara ver şekeri
ayık ol ayam var giderim

 

BONZAİ NEDİR?

Bonzai, diğer uyuşturuculara göre fiyatının oldukça ucuz olması nedeniyle kullanımı özellikle 13-26 yaş arasındaki gençlerde hızla yaygınlaşıyor. Kullananlarda, gerçekle ayırt edilmeyen çeşitli halüsinasyonlara ve intihar eğilimin artmasına yol açan madde tam bir ölüm tuzağı niteliğinde. İçinde, fare ve böcek zehirine kadar birçok kimyasal maddeyi barındıran Bonzai, laboratuar şartlarında üretilen sentetik bir uyuşturucudur. Bundan 3 - 4 yıl öncesine kadar kimsenin bilmediği bu uyuşturucu madde, son zamanlarda ülkemizde ve dünyada hızla yayılmaktadır. Çok tehlikeli olan bu uyuşturucu tek seferde bile ölüm riski oluşturabiliyor. Uzmanlar ise “sakın denemeyin” şeklinde uyarılarda bulunuyor. Maddeyi kullanıp, bırakanlar ise yaşadıkları deneyimleri, “kendi cenaze namazımı kıldığımı gördüm”, “çatıdan uçabileceğime inandım” “ölüm duygusuna kapıldım”, “en yakın arkadaşımı düşman olarak gördüm”, “zaman ve mekan algısını kaybettim”, “Kalbimin ağzımdan çıkacağını zannetim” şeklinde özetliyor.

Editör: Haber Merkezi