Tire Belediyesi Köpek Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi yetkilileri, barınağın amacını, çalışma sistemini ve barınak ile ilgili merak edilen ne varsa HaberTire Gazetesi’ne anlattı.
 

Ergün ÇELİK


        Son  zamanlarda bazı basın kuruluşları ve sosyal medyada Tire Belediyesi Köpek Barınağı ile ilgili ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen yetkililer bu durumdan oldukça rahatsız olduklarını dile getirdiler. Gazetemiz HaberTire aracılığıyla vatandaşlara seslenen Tire Belediyesi Veteriner Hekimleri Nurtuğrul Şenay ve Erhan Elibol; “Sınırlı sayıda personelimizle barınağımızda bulunan tüm hayvanlara elimizden gelen ilgiyi gösteriyoruz” dediler. Tire Belediyesi Köpek Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi kapılarının tüm vatandaşlara açık olduğunun altını çizen yetkililer, dileyen herkesin hafta içi her gün 08:00 ile 17:00 saatleri arasında barınağı ziyaret ederek yerinde inceleme yapabileceklerini ifade ettiler.

       Veteriner Hekim Nurtuğrul Şenay ve Uzman Veteriner Hekim Erhan Elibol, vatandaşların yanlış bilgilendirilmemesi ve Tire Belediyesi Köpek Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yanlış tanınmaması için HaberTire Gazetesi’nin sorularını cevapladı. İşte Tire Belediyesi Köpek Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili bilinmesi gereken detaylar;



KÖPEK BARINAĞI’NIN AMACI NEDİR?
5199 sayılı kanunda barınaklar geçici köpek bakımevi olarak adlandırılır. Çeşitli noktalardan toplanan köpekler barınağımıza getirilerek burada 15 gün gözetim altında tutulur. 15 günlük gözetimin ardından her hayvan ayrı ayrı sağlık taramasından geçirilerek gerekli müdahaleler yapılır. Daha sonra erkek dişi tüm köpekler cerrahi yöntemlerle kısırlaştırılır. (Barınağımızda hiçbir hayvanın iğne ile kısırlaştırılması söz konusu değildir) Daha sonra köpeklerin kuduz aşısı ve iç dış parazit ilaçlaması yapılıyor. Son aşamada kulak küpesi ve mikro çip takılan köpekler alındığı noktaya geri bırakılıyor. Köpek barınağımızın başlıca amaçları bunlardır.

 

MİKRO ÇİP NEDİR?
Mikroçip barınakta tüm sağlık taramalarından geçmiş ve gerekli aşıları yapılmış olan köpeklerin vücuduna yerleştirilen elektronik bir çiptir. Bu yöntem ile köpeğin tekrar yakalanması durumunda elektronik okuyucuyla kontrol edildiğinde köpeğin ne zaman nerede hangi bakımlarının yapıldığını gösteren elektronik bir sistemdir.

 

YAKALANAN KÖPEKLER NEDEN TEKRAR BIRAKILIYOR?
Bu konuda oldukça fazla şikayet alıyoruz ancak 5199 sayılı kanunda bu konu açıkça belirtilmiştir. Bazı cinsler hariç, (Pitbull terrierre, Japonese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasil Lario)sağlık taraması yapılan ve tehlikesi bulunmayan tüm köpekler kontrollü salıverme dediğimiz yöntemle geri bırakılıyor.

SOKAKLARDA BULUNAN TÜM KÖPEKLERDEN KORKMALI MIYIZ?
Sokaklarda bulunan tüm köpeklerden korkmak doğru değildir. Vatandaşlar tarafından sokaklarda dolaşan köpekler ile ilgili birçok ihbar alıyoruz. Sokakta gördüğünüz herhangi bir köpeğin kulağında küpe var ise bu, köpeğin tüm sağlık taramasından geçtiğini ve hiçbir zararının olmadığını gösterir. Kısırlaştırılması yapılan köpekler diğer köpeklere göre daha mülayim ve uysal olurlar. Bu bilimsel bir gerçektir. Zaten bizler ancak kimseye zarar vermeyeceğini bildiğimiz köpekleri salıveririz. Bunun dışında sokakta kulak küpesi olmayan köpekleri gördüğünüzde bizleri arayarak her daim yardım isteyebilirsiniz.


BARINAK OLARAK NE GİBİ GÜÇLÜKLERLE KARŞI KARŞIYA KALIYORSUNUZ?
Köpek barınakları sadece sokak köpeklerine hizmet vermek amaçlı tasarlanan resmi kuruluşlardır. Ancak vatandaşlarımız sahibi oldukları hayvanları buraya getirerek ücretsiz sağlık muayenesi ve kısırlaştırma işlemi yaptırmak istiyorlar. Sahipli hayvanlar için burada sadece kuduz aşısı yapabiliyoruz. Bunun dışında sahipli hayvanlara hizmet veremiyoruz. Bazı vatandaşlar tarafından sürekli köpeklere kötü muamele yapan insanlar olarak biliniyoruz. Bunun aslı yoktur. Burada bulunan her köpeği kendimizden bir parça olarak görüp gerekli şefkati gösteriyoruz.

TİRE KÖPEK BARINAĞI HİÇ KAPATILDI MI?
Tire Belediyesi Köpek Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezi 2005 yılında kurulmuş olup hiçbir zaman hizmete kapatılmamıştır. Kurumumuz sanılanın aksine farklı tarihlerde çeşitli kurum ve kuruluşlardan birçok ödül almıştır.

BU GÜNE KADAR KAÇ HAYVANA TIBBİ MÜDAHALE YAPTINIZ?
Kurumumuzda 2010 yılından bu yana hayvan hastalıkları tedavisi, cerrahi operasyonlar, mikroçip uygulaması, iç ve dış parazit ilaçlaması ve kuduz aşısı uygulamaları gibi işlemler olmak üzere toplamda 2820 hayvana tıbbi müdahale yapılarak kayıt altına alınmıştır.

TİRE BELEDİYESİ KÖPEK BARINAĞI’NIN KAPASİTESİ NEDİR?
6 bin metrekare alan üzerine konuşlu olan barınağımızda 45 bahçeli ve kapalı kafes, 4 açık alan, 1 muayenehane, 1 operasyon salonu ve 1 idari salon bulunmaktadır. Barınağımızda ayrıca 100 ağaç vardır. Orman  ve Su İşleri Bakanlığı’ndan almış olduğumuz ruhsat ile aynı anda 400 sokak köpeğine ev sahipliği yapabiliyoruz. Barınağımızda sadece köpek değil, bakıma muhtaç kedi, yaban hayvanları (Ördek, Şahin, Pelikan, Baykuş) At, Eşek gibi hayvanlar ile mahkemelerin el koyup bize yediemin olarak verilen hayvanlar da bakılmaktadır.

HAYVANLAR HANGİ ŞARTLARDA BAKILIYOR?
Barınağımızda görevli 2 Veteriner Hekim 1 köpek yakalayıcısı 1 hayvan bakım görevlisi ve 1 gönüllü personel ile hayvanları en iyi şartlarda bakıyoruz. Hayvanların beslenmesini Tire Belediyesi Ekmek Fırını ve Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bazı fabrikaların yemek artıklarından sağlıyoruz. Ve sınırlı sayıda personelimiz ile ilçe merkezi ve tüm kırsal mahallelere hizmet veriyoruz.

SON ZAMANLARDA SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ VE BASINDA ÇIKAN HABERLER İLE İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Bazı oluşumlar insanların vicdanlarını kullanarak burada hayvanlara kötü muamele yapıldığı izlenimini yaymak istiyor. Bunun gerçekle ilgisi yoktur. Her barınakta elbette hasta yada uyuz hayvanlar vardır. Biz burada bu tür rahatsızlığı olan hayvanlara gerekli müdahaleyi yapıyoruz. Eğer bir barınakta hasta yada düşkün hayvan yoksa asıl bu düşünülmesi gereken bir durumdur. Bu güne kadar sosyal medyada bizi yerden yere vuran insanları nedense hiç barınağımızda görmüyoruz. Ayda sadece bir yada iki ziyaretçi geliyor. Sosyal medyada barınağımızı eleştiren vatandaşlarımızı buraya davet ediyoruz. Mesai saatleri içerisinde günün her saati ziyarete açığız. Zaten buraya gelip barınağımızı yerinde inceleyen insanlar bizim hayvanlarla nasıl ilgilendiğimizi görecektir. Son günlerde sosyal medyada köpek mezarı fotoğrafları paylaşılıyor. Bu bizi son derece üzüyor. Nasıl ki insanlar öldüğünde bir mezara gömülüyorsa hayvanlar da gömülüyor. Tire Belediyesi’nin de ruhsatlı bir hayvan mezarlığı vardır. Hayatını kaybeden havanlar burada toprağa veriliyor.

VATANDAŞLARDAN BEKLENTİLERİNİZ NELERDİR?
Tire ve çevre ilçeler arasında barınağımızın büyükşehir yasasıyla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlandığı ve tüm Küçük Menderes Havzası’na hizmet verme zorunluluğu olduğu sanılmaktadır. Bu gerçeği yansıtmamaktadır. Tire Köpek Barınağı Tire Belediyesine bağlı olup sadece Tire sınırları içerisine hizmet vermektedir. Öncelikle vatandaşlarımızın bunu bilmeleri istiyoruz. Günlük yaşantımızda belli başlı yerlere bir kap su ve hayvanların yiyebileceği yiyecekler bırakmalıyız.  Müstakil evlerde oturan aileler mutlaka köpek sahiplensinler. Hayvanlarımızın günümüzde hak ettiği değeri görmeleri için ilk eğitim aileden gelir. Çocuklarımıza mutlaka hayvan sevgisini aşılamalıyız. Barınağımızın kapısı herkese açık. Sık sık barınağımızın vatandaşlar tarafından ziyaret edilmesini istiyoruz. Küçük çocuklara köpek bakım sorumluluğu verildiğinde bu çocukların ileride başarılı işadamları ve meslek erbabı oldukları kanıtlanmış bir gerçektir. 






Editör: Haber Merkezi