Televizyon programlarının ve özellikle dizilerin hayatımızda ne denli yeri olduğunu anlatmama gerek yoktur sanırım. Bu programlardan birçok şey öğrenir, haberlerle Türkiye ve dünya gündemini takip eder ve maalesef dizilerimizle istemesek de hayatımızın bazı kısımlarını şekillendiririz.


      Özellikle millet olarak, diziler hayatımızda olmazsa olmaz bir yer tutar. Her ne kadar kültürümüzü yozlaştırsa da, bizi içinde bulunduğumuz temel aile yapısından uzaklaştırsa da, gençliğimize “bakın bu yaptığımız normal, rahat rahat yapın” mesajı verse de, tv dizilerini hayatımızın baş tacı yapmaya devam ediyoruz. Şiddetin gerekli bir durum olduğuna, trafikte hemen kavga etmemiz gerektiğine, çocukların büyüklere, öğrencinin öğretmenine saygısızlık yapmasının normalliğine, kadın-erkek ilişkilerinde sergilenen ahlaksızlıkların aslında olağan şeyler olduğuna ve daha bunun gibi birçok olumsuz durumun normal bir durum olduğuna bu baş tacı dizilerimizle inandırıldık, inandırılıyoruz.

      Bunun yanında birçoğumuz, ilgi alanına giren konular işleyen dizilerle vakit geçirirken, onu eleştirme özgürlüğü ile mutlu oluruz. Mesela bir öğretmen, bir okul dizisini izlerken “hadi canım öyle şey olur mu?” diyerek o konudaki yanlışı tespit ederek doğruyu işaret eder. Mesela bir berber dizideki berberin ustura tutuşunun yanlış olduğunu görerek, ustura tutmanın inceliğini çevresindekilere anlatır. İşte biz sağlık personelleri olarak bu durumu “Doktorlar” dizisi ile yaşadık. Tıbbın içinde olduğumuz için, dizideki birçok müdahaleye güldük, doğrusunu bildiğimiz için hafife aldık bu diziyi. Ama bazen değişik bilgiler öğrendiğimiz programlarla karşılaşmışlığımız da olmadı değil.

       Mesela ben, geçtiğimiz gün uluslararası bir kanal olan BBC’de izlediğim bir programda tansiyon ölçmeyi öğrendim. Evet, yanlış duymadınız. Yeni bir tansiyon ölçme metodu öğrendim. Gerçi öğrendiğimi uyguladım ama henüz acemi olduğum için olsa gerek, duyamadım tansiyonu. Ama metoda hayran kaldım. Biz bugüne kadar boşa uğraşmışız. Programda röportaj yapılan konuğun rahatsız olduğu belirtilerek ara ara tansiyonunu kontrol ettiler. Hiç ceket bile çıkarmaya gerek duyulmayan bu metotta tansiyon çabucak ölçülüveriyor. Bir an Doktorlar dizisini mi izliyorum acaba diye tv kanalını kontrol ettim. Yok BBC’yi izliyorum. Dedim tıp hızla ilerliyor. İşte televizyonu tesadüfen açtığım bu kanalda  öğrendiğim tek gerçek, tansiyon ölçmek için artık ceket çıkarmaya gerek duyulmadığı oldu. Televizyonlardan ne aldığımıza, televizyonun hayatımıza neler kattığına dikkat etmemiz temennisi ile. Saygılarımla, sağlıcakla...