Her spor branşında,  üst düzey başarı yakalamak ve bireyin potansiyelini en üst seviyede gerçekleştirmek için, bireyin zamanında uygun branşa yönlenmesi, uzun süreli ve düzenli antrenman gurubuna katılması büyük önem taşır. Spor deyince düne kadar herkesin aklına futbol oynamanın geldiği ülkemizde, bir şeylerin değişmeye başladığı rahatça söylenebilir. Bu değişimin temel sağlayıcılarını üç  başlıkta toplayabiliriz.

1-Şehirlerde daralan oyun alanlarına karşın ebeveynlerin çocuklar için seçenek arayışı.
2-Bale, cimnastik, halk oyunları gibi futbola göre daha  az yaygın  branş uzmanlarının sayılarının artışı.
3-Çocuğunun potansiyelini keşfetme ve rehberlik etme eğiliminde olan ebeveynlerin bilinçlenmesi.


 NEDEN CİMNASTİK?
          Şüphesiz her spor branşının temeli cimnastik  ve atletizmdir. Cimnastik, başlama yaşının daha düşük olması sebebiyle bana göre atletizme göre daha merkezi konumdadır. Bilimsel kitapların cimnastiğe başlama yaşını 6-7 olarak kabul etmesine rağmen 4 yaşını dolduran çocukların cimnastiğe yönlendirilmelerinin olumlu katkıları olacağı kanaatindeyim.  Cimnastik branşına özgü tüm hareketler hareket açıklığı ve vücut kompozisyonunu etkili kullanma bakımından; birey diğer branşlarla etkileştiğinde ona  üst düzey hazırbulunuşluğa sahip olma imkanı sağlayacaktır.

CİMNASTİĞİN KASLAR ÜZERİNE ETKİSİ
          Kaslarımızı dinlenme esnasındaki uzunluğundan daha öteye gerip, uzatırsak bir direnç ile karşılaşırız. Bunu gerçekleştiren kuvvet kesildiğinde ise kas dinlenme uzunluğuna geri döner. İşte bu kaslarımızın ‘’ELASTİK OLMA’’ özelliği sayesindedir. Buna ek olarak bir de kaslarımızın ‘’VİSKOZ KİTLE OLMA’’ özelliği vardır. Buna ‘’VİSKOZİTE’’ de denebilir. Kas, şeklini değiştirmek için uygulanan kuvvete karşı bu özelliği sayesinde bir direnç gösterir ve hemen tepki vermez. Örneğin kas kendisini  uzatacak bir kuvvete maruz kaldığında bu kuvvet  ile kendi gösterdiği direnç dengeye ulaşmadan kasın boyu uzamaz. Eğer kasın bu özelliği olmasaydı yaptığımız ani hareketlerde kaslar, bağlı olduğu eklem ya da kemiklerden kolayca kopabilirdi.
          İşte bu iki özelliği etkili bir şekilde geliştirdiği için cimnastik her türlü spor branşının temeli konumundadır. Küçük yaşta cimnastik yapan bireyin kaslarında Elastik olma ve Viskozite artışının yanı sıra; birey, adım frekansı, kuvvet, sürat, dayanıklılık gibi motorik ve kardiyovasküler sistemlerinin gelişimi açısından da bir adım öndedir.

MÜZİĞİN SPOR BRANŞINA ETKİSİ
          Her türlü spor branşında öncelikle kazanılması hedeflenen, veya üst düzey performans gösteren bireylerde gözlemlenen, temel motorik özellik adım frekansı(ritmi)dır. Ağırlıklı olarak elle oynanan branşlarda bile adım ritmi ve buna bağlı olarak ayak el koordinasyonu çok önemlidir. Bu konuda ebeveynler çocuklarında bu becerileri  ortaya çıkarmak ve geliştirmek adına her hangi bir müzik aleti eğitimi ve halk oyunları eğitiminden MUTLAKA faydalanmalıdırlar. Basit düzeyde telli ya da nefesli bir çalgı ile şarkıya eşlik eden ya da her hangi bir halk oyunları branşında  çalgının vurduğu an adım ayarlayan çocukta  ritim duygusu oluşur  ve her türlü adım frekansı , el ayak koordinasyonu da gelişir. Yıllardır futbolu güzelleştiren sambacı Brezilyalılar ve alt yapılarındaki öğrencilerine cimnastik ve piyano eğitimi veren büyük kulüpler bu kanıya varmamın en önemli sebepleridir.
           Bu yüzden çocukları için spor eğitimi arayışında olan ebeveynlere Cimnastik ve Halk Oyunları branşlarına çocuklarını yönlendirmelerini ve çocuğun yatkın olduğunu düşündükleri en az bir müzik aletini  öğrenmeye çocuklarını  teşvik etmelerini  tavsiye ediyorum!!
           Ancak şu unutulmamalıdır ki verilen eğitimin niteliği ve niceliği alınacak sonuçları doğrudan etkiler. Bu etkenlerin içinde eğitmenlerin niteliği en önemli rolü oynar. Günümüzde üç haftalık kurslarla ‘’ANTRENÖRLÜK BELGELERİNİN’’ verildiğini  düşünürsek  öncelikli hedef, branşında gerçekten deneyimli eğitmenler seçmek için özel çaba göstermek olmalıdır. İkincil hedef ise branş  eğitimlerinin verildiği  alanın  ve kullanılan malzemelerin de branşa uygun ve yeterli olup olmadığını iyi analiz etmek ve sürekli izleyerek gelişimi doğru bir şekilde gözlemlemek olmalıdır. Aksi takdirde merdiven altı bir atölyeye harcanan zaman çöp olmaktan öteye gitmez, maddi ve manevi olumsuz sonuçlara sebebiyet verir. 
Sporla kalın!!
Sağlıcakla kalın!!