Kimsenin tercihi değildir trafik kazalarında ölmek. Hele hele hızla giden bir arabanın altında metrelerce sürüklenmeyi hiç kimse istemez. Ama maalesef güzel ilçemiz Tire’de bu tür olaylarla çok karşılaşır olduk. Peki suçlu kim?

Bir yandan Tire-Selçuk Yolu, diğer yandan Tire-Gökçen Yolu. Her iki yolun da kendine münhasır can alıcı bazı özellikleri var. Bu yazımda Tire-Gökçen Yolu’ndan bahsetmek istiyorum. Çok değil, geçtiğimiz birkaç ay içerisinde Tire-Gökçen Yolu Boynuyoğun Köyü Mevkii’nde  farklı zamanlarda 3 kişi araç altında kalarak feci şekilde can verdi. Peki bu ölümlerin sebebi ne? Günümüzde artan araç sayısıyla birlikte yaşanan trafik kazalarının birçok sebebi var. 

 Özellikle Işıklı ve Boynuyoğun Köyü civarında yaşanan kazaların en geçerli sebebi, yolda aydınlatmanın olmaması. Aynı olay birkaç kere benim başıma da geldi. Akşam karanlığı çöktüğünde bu yolu kullananların, önlerine çıkan insanları farketmeleri neredeyse mümkün değil. Hele bir de hava yağışlıysa tehlike katlanarak artıyor. Elbette burada yaşanan kazaların tek sebebi aydınlatma eksikliği değil.

 Bunun yanında sürücülerin de yerleşim birimlerine yaklaşırken hızını düşürüp daha dikkatli olması gerekiyor. Ne yazık ki sürücüler, karanlıktan yerleşim birimine girdiğinin farkına bile varamıyor. Dikkat ettiyseniz bu tür kazalara karışan araçların bir çoğunu yabancı plakalı araçlar oluşturuyor. 
Alınacak önlemlere ek olarak yoldan karşıya geçmek isteyen, ya da yolun kenarında yürümek isteyen yayaların da son derece dikkatli olması gerekiyor.  Ama yine de bu saydıklarımın içinde en önemli olanının aydınlatma eksikliği olduğu kanaatindeyim. 
İlçemize bağlı Işıklı ve Boynuyoğun gibi, bir kısmı yolun alt tarafında, bir kısmı da üst tarafında olan köylerin ortak sorunu bu. Bölgede yaşayan köylülerin tamamı, hemen hergün bu yolu karşıdan karşıya geçmek için kullanıyor.
 
Geçtiğimiz günlerde ilçe merkezi ve bazı köylerde bulunan sokak aydınlatmalarının bir kısmı gereksiz görülerek kaldırılmıştı. Hatta bununla da kalınmayıp Tire Asri Kabristanlıkta bulunan Şehitliğin de aydınlatması kaldırılmıştı. Neyse ki yetkililer sesimize kulak verip en aydınlık yer olması gereken Şehitliğimizi tekrar aydınlattı. Burada söz konusu tasarruf ise sonuna kadar destek veriyoruz. Ancak yapılan tasarrufun da her yönüyle ele alınması gerekiyor. 

Sonuç olarak ilçe merkezi ve bazı köylerde gereksiz olduğu gerekçesiyle sökülen aydınlatmalar Boynuyoğun ve Işıklı Köyü’nü aydınlatabilir. Belki de bu sayede yolu kullanan sürücüler aydınlatmayı görünce yerleşim birimine girdiğini anlar ve daha dikkatli olur. Belki de yoldan karşıya geçen vatandaşlar daha kolay farkedilebilir. 
Bu yolun aydınlatılması kesinlikle bu yolda başka kazalar yaşanmayacağı anlamına gelmez. Ancak aydınlık bir yolda kaza olasılığının önemli ölçüde düşeceğinden hiç şüpheniz olmasın. Yazıma son verirken bu yolda hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı diliyorum. Hoşçakalın.