Ercan ÇELİK

Tire’de bir tavuk çiftliğinde işçi olarak çalışan %90 görme engelli Enver Kala, antrenörü Mutlu Gültekin ile hazırlandığı Atletizmi Türkiye Şampiyonası’nda 1500 metre B3 18+ Büyük Erkekler kategorisinde yarıştı. 14 sporcunun yarıştığı kategoride Enver Kala 4,47’Lik süreyle birinci oldu.  Daha sonra 5000 metre B3 Erkekler kategorisinde yarıştı. Türkiye çapında 11 sporcunun yarıştığı kategoride Tireli Enver Kala, 18,32 lik süresiyle birinci oldu.

KEÇİ ÇOBANLIĞI YAPIYORDU

Enver KALA 25 yaşında %90 görme engelli, keçi çobanlığı yaparak hayata dair rolüne başlamış, engelli kadrosundan girdiği tavuk çiftliğinde çalışarak hayatını sürdürmekte. Enver KALA toplumda var olabilme mücadelesine, arkadaşı İsrafil’in desteği ve yönlendirmesi ile Manisa Görme Engelliler Spor kulübünde ilk denemesini atletizm branşında yaparak başladı. 2017 yılında lisanslı sporcu olarak 3 branşta yarışarak kürsüye çıkamasa da yarıştı. Tire’ye döndüğünde, denediği ve yapabileceğine inandığı bu spor dalında kendisini çalıştıracak antrenör aramaya başladı. İlçe Gençlik Spor Müdürü Mustafa Koca aracılığıyla, TOKİ Şehit Mehmet çağlar Bölük Ortaokulu Beden Eğitimi öğretmeni Mutlu Gültekin ile tanıştı.

ZORLU ÇALIŞMA SÜRECİ

                Enver Kala’nın İstekli ve arzulu yardım talebine kayıtsız kalmayan Mutlu Gültekin; önce Enver’i evinde ziyaret ederek ailesi ile tanıştı. Tire’nin yukarı mahallelerinde küçük bir evde oturan ailesi ile Enver hakkında görüşerek, Antrenörlüğünü yaptığı süreçte yaşayacakları sıkıntıları, zorlu çalışma sürecini, anlattı. Ailenim desteğini ve onayını aldıktan sonra Enver için ihtiyaç olacak gıda ve beslenme sürecini, besin takviyelerini çevresindeki yardımseverlerin katkısıyla tamamladı. Hastane ve doktor kontrolleri yapıldı. Enver’in ihtiyacı olan kuvvet antrenmanlarıyla Tire Fatih Parkı’nda zorlu çalışma süreci başladı.

Enver gündüz çalışıp akşamları 2-3 saat süren antrenmanlarına heyecanla gelirken Antrenörü Mutlu Gültekin, okuldaki kurslarını bitirip, aile yaşantısından fedakarlık yaparak ayırdığı 2-3 saati Enver Kala ile antrenmanlarda harcadı. Aralık ayında gönüllü olarak başladığı çalışmaları nisan ayının 19-20 sindeki şampiyonaya kadar aralıksız devam etti. İlçe Gençlik Spor Müdürü Mustafa Koca’ın desteği ile Gençlik Merkezinde Atletizm kursu açılarak, Enver’in vesilesiye başka gençlerin de atletizmle tanışmaları sağlandı.

Fatih parkında sağlıklı yaşam için yürüyüş yapan herkes, Enver’i tanır olmuştu. Her çalışmadan sonra evi uzak olan Enver öğretmeni tarafından evine arabayla bırakılıyor, öğrencisine ve azmine destek olmak için tanıdığı ve bildiği tüm imkanlar kullanılıyordu. Enver KALA’ın en büyük ihiyacı olan çivili atletizm ayakkabısı ve antrenman koşu ayakkabısı ihtiyacı için, öğretmen arkadaşı Nurgül Sarayköylü’nün desteği ile Tire Belediyesine müracaat yapıldı. Enverin durumu ve derecelerini, başarılı olacağına dair inancını Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’e anlattı. Öğretmenin inancı ve Enver’in azmine kayıtsız kalmayan koca başkan ve belediye encümenleri aldıkları kararla, Enverin ayakkabılarını en iyilerinden aldılar. Artık yarışma gününü bekleyip piste çıkmayı beklemekten başka yapacak bişey kalmamıştı.

İşte bu çalışma, fedakarlık, azim ve desteklerle şampiyonaya hazırlanan Tireli Enver, bunun meyvesini alarak şampiyon oldu.

Enver’in şimdi de olimpiyatlara katılması bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi