Dünya’da pek bilinmeyen, özellikle ülkemizde birçok insanın adını hiç duymadığı bir spor dalı olan Oryantiring sporunun ülkemizdeki en önemli iki ismi önceki gün Tire’ye gelerek, üniversite öğrencilerine seminer verdi.


Oryantiring, farklı arazi ve çevre koşullarında kişinin harita ve pusula kullanarak önceden tespit edilen işaretli yerleri bulup ilerlediği parkur sporuna verilen addır. Genelde koşarak yapılan bu sporda, hem vücut hem de beyin çalıştırılmaktadır. İlk olarak 1918 yılında İsveç’te Albay Ernst Killander tarafından bulunup gerçekleştirilen ve sonrasında özellikle askeri birimlerde bir tür sportif eğitim branşı olarak kullanılan Oryantiring, ülkemizde 1970’li yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde ilk olarak uygulanmaya başlanmış bir spor dalıdır. Ülkemizde sivil vatandaşlar tarafından 1999 yılında İstanbul ve Ankara’da ilk olarak uygulanmaya başlayan bu ilginç spor, 2002 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dağcılık Federasyonu bünyesinde ‘Asbaşkanlık’ seviyesinde resmiyet kazanmıştır. Oryantiring, 2007 yılında kendi federasyonunu kurmuştur. 
Kişinin birçok anlamda becerisini ve özgüvenini arttıran, kısa zaman dilimlerinde doğru karar verebilme ve harekete geçebilme yetisini geliştiren bu pek bilinmeyen, fazla bir masraf gerektirmeden yapılabilen spor dalının daha çok bilinmesi ve yaygınlaşması için çaba sarf eden bu branşın Türkiye’deki iki önemli ismi Tirelilere seminer verdi.
Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu’nda üniversite öğrencileri ile bir araya gelen Oryantiring Federasyonu eski Başkanı Mehmet Genç ve Altun Oryantirind Kulübü Başkanı ve oryantiring antrenörü Cengiz Altun, video sunum eşliğinde bu güzel spor hakkında bilinmeyenleri anlattı.
Salonu dolduran bir çok öğrencinin ilk kez duyduğu bu spor dalıyla ilgili sunumu izleyenler arasında; Kaymakam Mehmet Demirezer ve eşi Derya Demirezer, Belediye Başkanının eşi Yüksel Çiçek, Ege Ünv. Tire Kutsan MYO Müdürü Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, Belediye Koordinatörü Orhan Albayrak ve Okulun öğretim üyeleri de yer aldı. Yaklaşık 1 saat kadar süren sunumu salondaki katılımcılar ilgiyle takip etti.


KURALLARI NELERDİR ?
Oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar. Bazı yarışmalarda zımba ve kontrol kartı yerine elektronik bir sistem de kullanılmaktadır. İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır. Tüm hedeflere ulaşamayanlar genellikle diskalifiye edilir. Yarışmacıların birbirini izlememesi için genellikle birkaç dakika arayla çıkış verilir. Yarışmacılar parkur boyunca karşılaşsalar dahi birbirlerini izlemeleri yasaktır. 


ORYANTİRİNG’DE KULLANILAN ARAÇLAR NELERDİR ?
Harita: Oryantiring haritası, topografik haritanın üzerine bitki örtüsü, kayalar, küçük çukur ve tümsekler, kuru dere ve sel yatakları, su kanalları, elektrik telleri, evler vb. unsurların işaretlenmesiyle oluşturulur. Ölçek genellikle 1:5.000 - 1:25.000 aralığında olur. Eşyükselti eğrileri, arazideki ayrıntıların görülmesine imkân verecek şekilde 5 ila 25 metre sıklığında çizilir. Harita, yarışmayı düzenleyenler tarafından hazırlanarak sporculara yarışma öncesinde verilir.
Pusula: Haritanın doğru yorumlanması ve kerteriz alma amacıyla yaygın olarak kullanılmakla birlikte zorunlu değildir. Gerek tecrübeli gerekse acemi sporcuların sadece harita ile oryantiring yapması mümkündür. Oryantiring pusulaları haritayla birlikte kullanılabilmesi için şeffaf tabanlı yapılırlar. Parmak pusulası tek elde harita ile taşınabilmesi için parmağa takılabilen pusula tipidir.
Giyim: Kolay kuruyan sentetik kumaşlar tercih edilir. Kolların ve özellikle bacakların çalı ve dikenlerden korunması için uzun kollu tişört ve pantolon giyilir. Böylece doğada bulunan kene gibi zararlı böceklerin ısırmasına karşı da koruma sağlanır. Çalı ve dikenlerden daha iyi korunmak için tozluk da kullanılabilir.
Ayakkabılar: Koşuya uygun ve zemini iyi tutan herhangi bir spor ayakkabısı kullanılabilir. Oryantiring için özel üretilen çivili ayakkabılar da bulunmaktadır.


ORYANTİRİNG TÜRLERİ
Uluslararası Oryantiring Federasyonu'nun kabul ettiği dört oryantiring disiplini vardır:
Koşu: En yaygın oryantiring branşıdır. Yürüyerek veya koşarak yapılabilir.
Dağ bisikleti: Kuralları koşu oryantiringine benzer. Mesafeler çoğu kez daha uzun, harita ölçeği daha büyüktür. Yarışmacılar haritalarını gidona tuttururlar.
Kayak: Kuzey disiplini kayağıyla yapılır.
Patika: Özellikle engellilere yönelik, hız unsurunun geri plana itilip harita okuma unsurunun vurgulandığı oryantiring branşıdır. Tekerlekli sandalye ile katılan bir sporcu ile koşabilen bir sporcu eşit koşullarda yarışabilir.

Editör: Haber Merkezi