Merhabalar. Bugünden itibaren Tire’nin haber merkezi HaberTire Ekibi’ne katılmış olmanın büyük sevinci ve heyecanı içerisindeyim. Bundan böyle siz kıymetli HaberTire takipçileriyle elimden geldiğince spor , sağlıklı yaşam ve güncel spor organizasyonları ile ilgili fikirlerimi paylaşacağım. Herkese en derin saygı ve sevgilerimi sunarım.


AŞININ İŞLEVİ
          Öncelikle aşının kısa bir tanımını yaparak başlamak istiyorum.. Aşı, belli bir hastalığın  zayıflatılmış virüsü veya salgılarını içeren çözeltidir.. İnsanlarda ve hayvanlarda hastalığı önleyici tedavi amacıyla yaygın bir şekilde kullanılır.. 


SPOR AŞISI
          Düzenli egzersiz bir kimsenin kendisine zerk edebileceği yeryüzündeki en kapsamlı aşıdır.. Düzenli egzersiz yapmak en başta solunum sayısında büyük bir değişiklik meydana getirir.. Bu da göğüs ve diyafram kaslarının güçlenerek akciğerin oksijen kapasitesini arttırır ve oksijen-karbondioksit değişimi verimliliği sağlar.. Ancak tek başına akciğerlerdeki oksijen miktarındaki artış bizi sağlıklı bir insan yapmaya yetmez.. Bir de, oksijenin dokulara ve hücrelere çabuk ve ihtiyacı karşılayacak kadar taşınması gerekmektedir.. İşte düzenli egzersizin dolaşım sistemi üzerindeki mucizevi etkileri..
1.Kalp kası güçlenir. Böylece kalp tek seferde daha fazla oksijenlenmiş kanı  vücuda pompalar..
2.Kandaki nam-ı diyar oksijen taşıyıcısı hemoglobinlerin yoğunluğu artar ve kandaki oksijen taşıma kapasitesi de yükselmiş olur.. 
3.Koroner damarlar dahil tüm atardamarların çaplarında artış meydana gelir ve damarların esnekliği artar.. Bu esneklik damarların direncini artırır tansiyonu dengeler ve kalp krizi riskini azaltır.. Bu maddeye kalp “krizi aşısı” da diyebiliriz..
4.Kandaki oksijenin hücrelere daha çok taşınabilmesine yardımcı olmak amacıyla kılcal damar sayısında büyük artış meydana gelir..
5.Aynı zayıflatılmış bakterinin antikor üretilmesine sebep olduğu gibi düzenli egzersiz yapan bireylerin kanlarında lenfosit (T hücresi) artışı görülür.. Lenfositler kanser hücreleriyle savaşır.. 
          Kısacası düzenli egzersiz oksijeni vücuda, her zerresinde daha verimli kullanabilme yeteneği kazandırır.. Bu yetenek vücudun bütün bölümlerinde yapılacak işlemlerin sağlıklı yürütülmesini sağlayacağından , kişiyi her türlü hastalığa karşı korumaya yardımcı olur.. 


GRİP AŞISI
Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu tarafından online platformda 4800 kişinin katılımıyla yapılan bir araştırma, düzenli spor yapan katılımcıların yapmayanlara oranla yıl içinde daha fazla sayıda grip oldukları sonucunu ortaya çıkardı..

MUTLULUK AŞISI
Yapılan araştırmalar düzenli egzersizin mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin ve dopamin kimyasalının üretilmesinde etkin rol aldığını göstermektedir.. Buna göre bu kişiler daha mutlu, daha dengeli ve daha iyimserdirler..
Düzenli egzersiz her gün veya haftada  en az 3 gün 30-45 dakika yapılan aerobik  egzersizlerdir.. Önümüzdeki günlerde kısmet olursa bu konuyu da detaylarıyla inceleyeceğiz.. Lütfen vücudunuzu bu masrafsız ve acısız mucizevi aşıdan mahrum etmeyiniz.. Çoluğunuzu çocuğunuzu, çevrenizde sevdiğiniz herkesi spor yapmaya özendiriniz.. 
Sağlıcakla kalın! Spor yapın!


Haftanın son sözü: Akıllı bir kimse, düşmanından da akıl öğrenmeyi ihmal etmez.. BEYDEBA

Kaynak: Türk Kızılayı, Neuropsychopharmacology Dergisi, BBC Health, wikipedia.org