18 Ekim Azerbaycan’ın bağımsızlık günü münasebetiyle bir basın açıklaması yayınlayan Tire Ülkü Ocağı, Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanma sürecini anlattı. 


Tire Ülkü Ocağı Başkanı Cafer Tetik’in yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı; “Bilindiği üzere yakın tarihimizde  Mihail Gorbaçov tarafından uygulamaya konulan glasnost politikasının ardından, iç huzursuzluk ve etnik çatışmalar Azerbaycan SSC'nin sınırları içinde kalan Dağlık Karabağ'da dahil olmak üzere Sovyetler Birliği'nin çeşitli bölgelerinde büyüdü. Azerbaycan'da yaşayan soydaşlarımızın bağımsızlık hareketleri, Moskova'nın ilgisizliğine cevap olarak zaten sıcak çatışmalara dönüşmüştü ve bu çatışmalar bağımsızlık ve ayrılık çağrısına yol açtı  olaylar Bakü'de yaşanan Kara Ocak'ta doruğa çıktı.
Ermenilerin artan toprak talepleri karşısında Azerbeycan’da  büyük bir topluluk tepki göstermiş ve Ermeniler Dışarı sloganları atarak yürüyüşler tertiplemişlerdir. Buna misilleme olarak Ermenistan’da yaşayan çok sayıda Azeri vatandaşı Ermenistan’dan  kovulmuştur.

13 Ocak 1990'da başlatılan Bakü Katliamını durdurmak iddiası ile Sovyet Ordusu Bakü'ye girerek isyanı kanlı bir biçimde bastırmış ve katliama yol açmıştır. Sovyet birlikleri, 20 Ocak 1990'da Ermenileri korumak iddiası ile Bakü'ye giderek 143 azeri’ vatandaşı öldürmüştür. 

Sovyet Ordusunun bu sert müdahelesi Azeri halkında ve türk dünyasında  büyük tepkilere sebep olmuşdur. Bu bastırma aslında bağımsızlık haklarını arıyan  Azerileri cezalandırmaktan öte, artan milliyetçi akımları ve bağımsızlık girişiminde bulunabilecek tüm Sovyet cumhuriyetlerine yani Türk Devletleri’ne bir göz dağı niteliğindeydi. Ancak bu taktik geri tepti ve Sovyet yönetimi altındaki Azerbaycan'da, diğer Sovyet cumhuriyetlerinde de olduğu gibi, milliyetçilik akımı ve bağımsızlık talebi hızlanmış ve , Azeri halkında Sovyet yönetiminin topluca reddi fikrine neden olarak  Sovyetler Birliği'nin çöküşünü hızlandırmıştır.

1990 yılından sonra, Azerbaycan SSC Yüksek Konseyi, başlıktaki "Sovyet Sosyalist" kelimesini kaldırarak, Azerbaycan Cumhuriyeti Bağımsızlık Bildirisi'ni kabul etmiş ve devlet bayrağı olarak da Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin bayrağını kullanmaya başlamıştır.  18 Ekim 1991'de Azerbaycan Yüksek Konseyi, ülkede yapılan referandum yoluyla Bağımsızlık Bildirisi'ni doğrulatıp bağımsılığını resmen tanıtmıştır. Bu olayın sonrasında Aralık 1991'de Sovyetler Birliği resmen dağılmıştır.
Azerbaycan'ın bağımsızlığının 24. yılı kutlu olsun.”

Editör: Haber Merkezi