Sosyal Bilimci – Araştırmacı Yazar Gökhan İlhan, bölgedeki belediye başkanlarını kaleme aldığı yazı dizisinde bu hafta Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’e yer verdi.
Ercan ÇELİK

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’ten “Tire’nin solmayan çiçeği” diye bahseden İlhan, Çiçek’le yaptığı görüşmeyi ve Tayfur Çiçek’in tüm dönemlerde hayata geçirdiği projeleri anlattı. 
Gökhan İlhan, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’i iş bu şekilde anlatıyor; 

“Yerel yönetimlerin  çalışmaları ,direk insana odaklıdır.Daha iyi nasıl hizmet verebilme aşkıdır,sevdasıdır.Vatandaşlarımızın belediye başkanlarında aradığı özellikler genellikle şunlardır; İyi niyetli, çalışkan dürüst   güvenilir    girişimci ruha sahip ve   proje üreten ve gerçekleştiren bir belediye başkanı.Bu özellikleri ''Tire'nin Solmayan Çiçeği''  Belediye başkanı Tayfur Çiçek'te bulmak mümkün.Objektif , analitik düşünme yeteneğine sahip,doğru ifade yeteneği, kontrolü kaybetmeme, işi takip etme ve  öngörü yeteneği ve B Planının her zaman olması, başarılarında ki önemli noktalardır.
30 Kasım 2014 tarihinde ki   ,köşe yazımda ''Çok dahi hareketler bunlar'' başlıklı yazımla Selçuk ilçesi  AKP'li  Dr. Dahi Zeynel Bakıcı Başkanın başarılı çalışmlarından bahsetmiştim.Bugün kü yazımda ,İzmir ilimizin ''Gizli Cennet köşesi'' maviyle yeşilin, buluştuğu tarihi ilçesi, Tire Belediye Başkanı  yaşayan Ulu Çınar,eğitimci, lisanslı basketbolcu,spor hastası,pratik düşünen,hazır cevap zekası, ve göndermelerinde,incitmeyen esprileriyle dolup taşan dev adam, her mevsimde yeşil kalan Solmayan Çiçek  Belediye Başkanı ,Tayfur Çiçek'i köşeme taşıdım kaleme aldım.
Kısaca özgeçmişine bakacak olursak, altmış ikisine gelmiş,(62) Kemale ermiş, genç düşünebilen, enerji dolu, zekasıyla satranç taşının Şah'ını iyi kullanan, Tire'de doğup büyüyen,ilk orta lise eğitimini Tire'de tamamlayan,Ünüversite eğitiminde sayısal zekasıyla , Buca Mimarlık-Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan,Daha sonra,Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik-Astronomi bölümünü bitirerek, Lise Matematik Öğretmeni ünvanını alan, Ayrıca Ege Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünde Fransızca eğitimi,Lise de matematik öğretmenliği,yüksekokulda öğretim görevlisi, Tire'de dersahane kurucusu derken,kendi isteğiyle istifa edip ,içindeki insana hizmet etme aşkıyla siyaset ,yerel yönetimler üç dönemdir  belediye başkanlığını yapmaktadır.

Yıllara göre,seçim sonuçlarına  bakıldıgında, partiler üstü bir başarı sağlayarak,başarısında kişiliğinin önde geldiği görülmektedir.Değişik yıllarda,değişik partilerden  Tire halkından oy alan,güven veren seçilen bir başkan.On beş yıla dayanan bir Belediye başkanlık yılları.Başardığı seçim sonuçlarından şu anlaşılıyor ki, ''Seçmen parti albleminden ziyade Tayfur Çiçek ismine mühürünü basmakta.Spora olan sevgisi ve gençlere bırakmak istediği sporla iç içe  yaşamı, kentin her sokağında duymak,görmek mümkün.Tire sporla iç içe diyebiliriz.
1999-2004  Anavatan Partisi,2009  Demokrat Parti’den aday olarak Tire Belediye Başkanı olmuştur. Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek 2014 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı olarak, 64 yıl sonra Tire'de CHP belediye başkanı olarak seçimden yine galip çıkmış ve Tire'lilerin oylarıyla görevinde 3. dönemine damga vurmuştur.Burada yine ''Tire'nin Solmayan Çiçeği'' ünvanını kazanmıştır.CHP'ye 64 yıl sonrasında altın tepside  büyük bir hediye sunmuştur.Bunun diğer bir adı da ''Yiğitler destan yazar'' olsa gerek.Birçok sivil toplum örgütünün kuruculuğunu ve yöneticiliğini aynı zamanda  yapan Tirenin Solmayan Çiçek Başkanı, duruşuyla bir babacan..Yeni yılın ertesi günü, Belediye tesislerinde uzun, uzun oturma ve karşılıklı konuşma şerefine nail oldum.

Sayısal Zeka denilince doğrusu hemen aklıma matematik gelir.Sayısal zeka ,olaylar arasındaki ilişkiyi görebilme yeteneğidir aslında;yani sadece matematik değildir.Bir neden sonuç ilişksini görebilmek, sorunlara değişik pratik çözümler bulmak ve galip gelmektir.Tire'nin Solmayan Çiçeği  Belediye Başkanının sayısal eğitim aldığını okudugumda, karşımda sayılardan, yüzdeliklerden rakamlardan bahsedeceğimiz,konuşacağımız bir profil beklerken, tam aksine sayılardan uzak direk sonuca gidecek söylemlerle ve teklemeyen sözcüklerle başlıyor ısınma turlarına.Halk dili, kasmadan,mütevazi ve bir o kadar esprili  sade bir dil. Bahar aylarında İlçeye gelen giden yükseklere konaklayan, Leylekleri dahi dürbünüyle makamından gözleyecek kadar hayvansever ,misafirperver..Bu yıl da, acaba gelecekler mi diye  yol gözleyen bir okadar duygusal başkan..

Tire'de sabahın 08:00' den itibaren inşaatlardan gelen çekiç sesleri duydugumda şaşırmıştım.Gezip dolaştıgımda şehir merkezin de kenar mahallaerinde devası inaşaatlar,yapılaşmalar,iş merkezlerinin kurulumu..Açıkçası inşaat sektörü iş başında..


YAPTIKLARIMIZI HALK GÖRÜYOR DA  OY VERİYOR.
Sözlerine Tire sevdalısıyım diye başlayan Tayfur Başkan, kısaca çalışmalarından bahsederken,bir çok başarılara imza attığını,bunlardan bazılarını anlatırken,heyecanı ve hizmet aşkı ses tonundan belliydi.
Doğru tüketim bilinci oluşturmak için,Akıllı Sayaç Uygulaması,Anne Ve Çocuk Eğitim Merkezinin açılması,(Tire Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Unicef) ile yaptığı işbirliği ve imzalanan protokolle temelleri atılan Avrupa Birliği Projeleri’nden Tire Belediyesi Anne Çocuk Geliştirme Merkezi hizmete açıldı. 16 adet Çocuk Parkları, Kütüphane Projesinden,
Atık Yağ – Cam - Kağıt Atık KumbaralarıAtık yağların ve camların toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması çalışmasından,Üretim Yolları Projesi,Çiftçimiz üretim alanlarına şimdi daha kolay ulaşıyor , ürünlerimiz pazara şimdi daha hızlı ve taze bir şekilde ulaştırılabiliyor diyor.
Spor Okulları,Belediyemiz, çocuklarımızı, sporu seven sağlıklı bir birey olarak yetiştirmek için her yıl çeşitli branşlarda Kış ve yaz dönemlerinde spor kursları açıyor. Futbol, Voleybol, Basketbol, Tenis, Taekwondo, Güreş, Fitness, Pilates, Aerobik ve Yüzme gibi birçok dalda konusunda yetkin hocalarımızla çocuklarımıza hizmet sunuyoruz.Gölet Rekreasyon Alanı ve Gölet Restaurant Projesi,Gökçen Efe Meydanı (İtfaiye meydanı) İş Merkezi Projesi,Kent Ormanı Projesi,3D Sinema Salonu vb.bir çok bitmiş ve devam etmekte olan çalışmalar.Halkımız bunları görüyorda oy veriyor yoksa neden reylerini versinler ki  yatan ,çalışmayan ,bir belediyeye bir adaya..
Bu çalışmlarımızı bire bir kendim takip ediyorum, geziyorum görüyorum. Bazan elime kazma kürek aldıgım zamanlar oluyor.Bunu içimden gelerek yapıyorum.Bu yaşıma geldim alkış için bişeyler yapmadım, hep isteyerek içimden geldiği gibi hizmet verdim diyor.

NATIONAL-GEOGRAPHİC DERGİSİ
Natıonal-Geographıc,Uluslar arası platforma önemli bir noktada bulunan süreli yayın yapan Traveler dergisinin yaptığı araştırma sonucunda  Tire yine En gözde ve önemli kasabalar arasında yerini aldı. Araştırma sonucunda Türkiye’nin en gözde 10 kasabası arasında hak ettiği yeri alan ilçe Tarihini ve sosyal kültürel bir çok alandaki zenginliğini dünyaya duyurmuş oldu.

TİRE 1922 SPOR VE VETERNERLİK FAKÜLTESİ
Kendisi de spora oalan düşkünlüğüyle tanınan Dev adam,Solmayan Çiçek Başkan, bu yıl Tire 1922 Sporun Şampiyonluğunu yaşamanın ayrı bir mutluluğunu yaşayarak şöyle diyor.''Gözlerim kapanmadan iki şeyi görmek istiyorum. 1.Liğe çıkmayı ve oynamayı Tire'li bir vatandaş olarak Allah'tan diliyorum. İkincisi ise  Veternerlik Fakültesinin Tire'de açılmasını diliyorum.Düşünün Ülkemize süt iharacatında %15 -20 'ler arasında süt veren ilçeyiz malesef veternerlik fakültemiz yok.Bu konuda Tire olarak kararlıyız inşallah kurulmasını başaracağız,sağlayacağız.Yakın zamanda Veternerlik Fakültesi isteğimizi gerekli devlet büyüklerimize tekrar anlatcaz ve bu kararlıgımızı devam ettireceğiz. ''Birlikten kuvvet doğar anlayışıyla hareket edip hep birlikte bu dileklerimizi daha yukarılara taşıyacağız. Futboolda ise Takım hocamız  antrönorümüz,İskender bey kardeşime ve futbolcu arkadaşlarımıza güvenimiz tamdır, inşallah bu ipi azimle inançla göğüsleyeceklerdir.
Sohbetimizin ilerleyen saatlerinde  Tirenin Solmayan Çiçek başkanın kadim dostu,öğrencisi,Tire Sporda yıllarca profosyönel futbool oynamış,gençliğe spor alanında yararlı hizmetlerde bulunmuş ,''Tire Genç Girişimciler Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği Başkanı'' Cemil OTOLOĞ dahil oldu.Sivil Toplum kuruluşumuza başkanımızın vermiş oldugu samimi desdeklerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz diyerek,Tire için ben değil biz duygusuyla hep var olduk var olmaya devam edeceğiz dedi.Spora vermiş oldugu desdeklerden dolayı ayrıca kendimde spor içinden gelen biri olarak minnettarım dedi.
Ayrıca Tire Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Sn.Cengiz Sarsın ise telefon görüşmemizde; Tayfur Çiçek Başkanın derneğimize, STK'lara bakışının olumlu ve yardımsever oldugunu belirterek,kendilerine teşekkür ediyoruz dedi.Derneğimizin yer tahsisinde kendilerinden fayda gördük sağolsunlar dedi.

MERYEM ANA BURADA İDDA EDİYORUM.
Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Meryem Ana'nın Tire'de yaşadığına dair güçlü emareler olduğunu belirterek, "İşi belge safhasına dökmek için çeşitli kiliselerle, Rum Ortodoks Patrikhanesi ve Vatikan ile yazışmalar yaptık" dedi. Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tire'nin geçmişinin antik çağa kadar uzandığının tarihi bulgularla ispat edildiğini ifade ederek, Meryem Ana'nın Anadolu topraklarında yaşadığı bölgenin Tire olduğunu ve mezarının da burada bulunduğunu iddia edİyorum dedi.

YUKARI MERYEMANA MAHALLESİ TİRE'DE
"Meryem Ana'nın mezarı bulunduğu zaman zaten her şey biter. Efes'te de zaten Meryem Ana'nın mezarı olarak belirtilen bir yer yok. Meryem Ana'nın bugüne kadar üzerinde yazılı bir kitabesi olan mezarı henüz bulunmadı. Meryem Ana'nın o zamanın şartlarında, dağda tek başına kalması da mantıklı değil. Mutlaka bir yerleşim yerinde yaşamıştır. İnsanlar neden Tire'deki bir mahalleye durup dururken 'Yukarı Meryemana Mahallesi', neden 'Şükran Deresi' desinler- Burada bir yeri neden kutsal kabul edip, suyunu da kutsasınlar diyor. Solmayan Çiçek Başkan,tezlerini ispatlamak için teologlarlar da görüştüklerini söylüyor. Araştırmacıları Tire'ye davet ediyorum. Buyursun, gelsinler. Tire, çok gizemli bir yer. Toptepe'nin altında kazılarımız devam ediyor, daha okunmamış bir sürü kitabe var. Burası tarihçiler ve araştırmacılar için büyük bir hazine" ifadelerini kullandı.

KÖY MALLARI KONUSU
Geçen aylar içerisinde basında bayağı konuşulan Tire'de köy malları satılıyor denildiğinde,yazıldıgında açıkçası anlamakta zorlanmıştık ve başkanın ağzından dinlediğimizde;Başkan Çiçek,Günümüzde Çağdaş kent yönetiminde, kamu gücünü ve imkânlarını kullanmak artık yeterli değildir.  Belediyecilik kent yönetimlerinde talana ve yağmaya karşı durmalıdır. Olanakları gerçek sahibine,   kendi halkına ve kamu hizmetine aktarmalıdır. Halkla bütünleşen sosyal belediyecilik uygulamalarını gerçek anlamda yapmalıdır hayata geçirmelidir.

Çok tartışılan Bütünşehir Yasası ile köylerin mahalleye dönüşmesinden sonra, Tire Belediye Meclisi, yetki sundu bana, köylerdeki gayrimenkullerin satışa çıkarabilme yetkisi verdi.Özel İdare kapatıldıktan sonra, "Çünkü biz bu malları Yunanistan değil, yine Türk köylüsüne satacağız. İmkanı olanlar var. Rahatlıkla alabilirler. Hem araziler değerlenir hem de ürün para eder. Ama bir engelleme oldu, buraları sattırmadılar. Ben yine de vazgeçmiş değilim. Bu defa borcumu harcımı kapatmak için otelimi, 40 tane belediyeye ait işyerimi satışa çıkardım. Önceliğimiz bunları Tirelilerin alması. Dışarıdan gelip alacak insanlara da açığız. Yeter ki Tire kazansın. Hiçbir dedikoduya, demagojiye kulak asmıyorum. Ben Tire'nin belediye başkanı olarak işimi yapıyorum. Ve kimsenin bize gölge etmesini istemiyorum" diye konuştu.

GELİRİMİZİN %40 'I ALINDI.
Büyükşehir yasasınca, gelirimize el konuldu.Bu durum çok üzücü bir durumdur.Büyükşehir yasası ile tamam aldınız da,kimden aldınız bizden Tire'den aldınız.Bize hizmette geri dönüşümünü sağlamamız için katkı varmı hayır,yardım varmı hayır.Anlayacağınız bir şekil gaspdır bu,haksızlıktır bu.Köylerimize insanlarımıza hizmet götürmekte zorlanıyoruz.Buna bir an önce çözüm bulunmalıdır.Edep yahu edep..demeden duramayor.

STK'LAR VE KENT KONSEYLERİ
Başkan Çiçek,Ülkemizde Sivil Toplumlarının var oluşu demokrasinin gereğidir.Ben şahsım olarak belediyemiz olarak hangi dilden hangi renkten olursa olsun ilçemde varolan tüm sivil toplum kuruluşlarına aynı mesafede aynı sevgiyle bakıyorum.Sivil Toplum Kuruluşlarında görev yapan yönetici arkadaşlarımız ve değerli üyelerinden bir tanesinden duyamazsınız kapılarımız kapalıdır diye.Kendilerine ,projelerine ve fikirlerine devamlı kapımız açık.
Tire'nin Solmayan Çiçek başkanı,Kent Konseyi konusuna gelince ülkemizde tam anlamıyla ne oldugu bilinmemekte.Belediyemizde de kurmuş bulunduk .Arkadaşlarımız sağolsunlar gayretle çalışmaktadırlar kendilerini kutluyorum.Aslında kent Konseyleri bir anlamda üstümüzde olan ağır yükü hafifletmeye de yardımcı oluyorlar.Tire  ilçesi için, çocuklarımızın geleceği için, hep birlikte kardeşlik duygularıyla,kişisel hesapları bir  kenara bırakıp daha iyi ne? yapabiliriz düşüncesiyle saygıyla, özeleştiri kültürüyle Tire  Kent Konseyi bu başlangıç aşamasında önyargısız desteklenmelidir diye düşünüyorum.

MİLLETVEKİLİĞİNİ DÜŞÜNÜYORMUSUNUZ?
 Son Olarak yaklaşan genel seçimlerle ilgili Milletvekili adaylığını sordugumuzda; Başkan Çiçek,Tire'de, Küçük Menderes'de yaptıklarımız çalışmalarımız,halkla kucaklaşmamız ortada.Cenab-ı Hak üç dönemdir başkanlığı nasip etti, şükürler olsun alnımız açık dik geziyoruz.Bu başarıyı halkımızla başardık,daha da inşallah başaracağız.Tire'de daha yapacağımız çok hizmetler var.Halkımızın takdiri neyse, ne derse o olur.Bu işler kısmet nasip işleri..

Sonuç olarak babacan ruhlu dev adam, Tire'de solmayan çiçek misali Belediye Başkanı Sn.Tayfur ÇİÇEK. Her döneme damgasını vurmuş,sevmiş,sevilmiş,halkına, Tire'ye damarlarından sevdalı birisi.Başarılarının devamını dilerim. Allah uzun ve sağlıklı ömürler versin, ''Tire'nin Solmayan Çiçek Başkanına.

Yeni yılın dünya ve ülkemiz insanlarına sağlık huzur,sevgi barış getirmesi dileklerimle..Mutlu yıllar.."

Gökhan İLHAN
Sosyal Bilimci-Araştırmacı Yazar

Editör: Haber Merkezi