Tire'deki sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek ‘Tire Sözleşmesi’ adı altında Tire’deki Belediye Başkan Adayları’nın yerel seçim öncesi halka söz vermeleri adına bir sözleşme hazırladı. Hazırlanan bu sözleşme adayların imzasına sunulacak ve imzalayan adaylar haftaya Cuma günü kamuoyuna dernekler tarafından açıklanacak.


Ergün ÇELİK

Tire’de yaşayan vatandaşlar olarak kentin gelişimi, yönetimi ve geleceği ile ilgili kararlar konusunda söz ve sorumluluk sahibi olmak istediklerini belirterek derneklerin birleşimi ile kurulan Tire Demokrasi Platformu’na şu dernekler katıldı, Tire Şehir Kulubü Derneği, Çevre Koruma Ve Yeşillendirme Derneği, Tire Gönüllüleri Tireyi Tanıtma Yardımlaşma Kültür Ve Sanat Derneği, Tire Kültür Sanat Çevre Ve Turizm Derneği, Tire Kardelen Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği, Tire Kuvayi Milliye Efe Ve Zeybekler, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Tire Şubesi, Cumhuriyet Kadınları Derneği Tire Şubesi, Tire Müteahhitler Birliği Derneği, Küçük Menderes Eğitim Kültür Ve Turizm Derneği, Tire Romanları Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği, Tire Doğal Hayatı Ve Sahipsiz Hayvanları Koruma Derneği, Genç Girişimciler Birliği Kültür Sanat Yardımlaşma Ve Spor Derneği, Eğitim Bilim Ve Kültür Sendikası, Türkiye Eğitim Ve Bilim Sendikası, Eğitim Ve Bilim İşgörenleri Sendikası, Kuvayi Milliye Eğitim Sendikası.
Sivil Toplum kuruluşlarınca ortaklaşa hazırlanan Tire Sözleşmesi şu maddelerden oluşuyor.

Kentimize sahip çıkıyoruz ve Tire'yi yönetmeye aday olanlardan da aynı şeyi talep ediyoruz. Aday hangi partiden olursa olsun, aşağıda açıkladığımız temel ilkelere uygun çalışmayı taahhüt etmesini istiyoruz. Kamuoyu önünde bu taahhütte bulunan adaylardan seçilecek olanın, çalışmalarında sözüne sadakatinin takipçisi olacağımızı ve sonuçları kamuoyu ile paylaşacağımızı duyuruyoruz.

- Yaşadığı şehrin yönetimine katılmak her bireyin temel hak ve sorumluluğudur. Yerel yönetimler, inanç, kimlik, cinsiyet veya parti ayırmaksızın, bu hakkın kullanılması için gereken araçları yaratmalıdır.
- Her sokak, her mahalle, her köy kendisiyle ilgili kararlara katılmalıdır.
- Her düzeydeki şehir yönetimi, dürüstlüğü, şeffaflığı ve hesap verebilirliği sağlamakla yükümlüdür. 
- Belediyenin karar mekanizmasında yer alan kişiler ve aile bireyleri, her türlü yasal şarta uygun da olsa, belediye ile gelir sağlayıcı hiç bir iş yapmamalıdır. Bu makamlara sadece şehre hizmet için talip olunmalıdır.
- Şehrin bütçesi, tüm aşamalarında Tirelilerin etkin katılımıyla yapılmalıdır.
- Konut, sağlık, eğitim, ulaşım, kültür ve kentin imkanlarına erişim temel insan hakkıdır. Tire'de yaşayan herkesin bu haklara en kolay, en az maliyetle ulaşmasını sağlamak yerel yöneticilerin öncelikli görevidir.
- Yöneticiler, şehirdeki bütün kimliklerin, inançların, kültürlerin özgürce yaşanabilmesini sağlamak, her tür ayrımcılıkla ve şiddet ile mücadele etmekle yükümlüdür.
- Kentsel dönüşüm projeleri, sosyal, kültürel ve yerel doku ele alınarak, mülksüzleştirmeden ve hak sahipliği korunarak, orada yaşayanların katılımıyla ve kimse yerinden edilmeden, birer iyileştirme çalışması olarak gerçekleştirilmelidir.
- Yerel yönetim şehirde yaşayan çocuk, yaşlı, yaya, bisikletli ve engelliler öncelikli olmak üzere, herkesin dilediği yere zamanında, güvenli ve sağlıklı ulaşımını sağlar. Trafikte öncelik güvenliğindir, okul ve çocuk parkı civarındaki yollarda çocukları korumak için her türlü fiziki önlem alınmalıdır. Kaldırımlar dükkan, kahvehane, araç işgallerinden kurtarılmalı, kullanım hakkı sadece yayada olmalıdır. 
- Kadınların ayrıma uğramaksızın kamusal alanda özgürce yer alması temel bir haktır. Yerel yönetimler, kadınların adil ve eşit olarak, sosyal, kültürel, kamusal yaşama ve üretime katılması için her türden tedbir ve teşviki, kadınların geniş katılımıyla planlamak ve uygulamakla yükümlüdür.
- Yerel yönetimler, merkezi yönetim ve sivil toplum örgütleriyle birlikte çocukların haklarının korunması, geliştirilmesi, ayrıma uğramaksızın bütün çocukların sağlıklı ve güvenli ortamlarda yaşaması için programlar geliştirmelidir. Eğitime ve muhtaç öğrencilere destek için mutlaka bütçe ayırmalıdır.
- Kentin fiziki düzenlemeleri engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştıracak ve günlük hayata katılımlarını arttıracak şekilde yapılmalı, ayrıca üretime katılımlarını arttıracak projeler geliştirilmelidir.
- Ülkemizin kanayan yarası haline gelen, çalışanları köle yerine koyan, iş barışını ayaklar altına alan taşeronlaşmaya hayır diyoruz. Belediye bu ilkeyi kendi bünyesinde uygulayarak iyi bir örnek oluşturmalıdır. Yine kendi işletmelerindeki işgücünde anlamlı sayıda kadın ve engelli kotaları oluşturmalı buna titizlikle uymalıdır.
- Yerel yönetimler kent kültürünün yaratıcı ve çok sesli bir şekilde geliştirilmesini sağlar. Kentlilerin ve kâr amacı gütmeyen kurumların önereceği kamusal nitelikli projeleri teşvik eder, sanat eğitimi, üretimi ve sunumunun desteklenmesi amacıyla belediye bütçelerinde pay ayırır.
- Tire'nin eşsiz tarihi, kültürel ve doğal mirası, uluslararası normlara uygun bir bakışla korunmalı, rant hırsına asla kurban edilmemelidir.
- Yerel yönetim, Tire'nin bugününü ve geleceğini doğrudan ilgilendiren ormanları, su havzalarını, tarım alanlarını korumalı, bunları tehdit eden projeleri önlemelidir. Tire halkının geçiminde çok önemli yeri olan tarım ve hayvancılığı desteklemelidir.
- Parklar, meydanlar, yeşil alanlar gibi, hep birlikte kullanmamız gereken kamu mülkleri özelleştirilemez, imara açılamaz, korunarak tüm Tirelilerin dinlenme, kültür-sanat ve spor faaliyetlerine vakfedilir.
- Şehrin planları en geniş katılımla, çoğulcu, çevre-insan dengesini merkezine alan bir bakışla yapılır. İmar planlarında kamu yararı gözetilir, rant için yapılacak baskılara karşı bu sözleşme hükümlerinden ve sözleşmenin tarafı olan halktan destek alınır.
- Yerel yönetimler, ekolojik sürdürülebilirlik ilkesini, bütün plan, proje ve uygulamalarının odağına alır. Bilinçli üretim ve tüketim, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji gibi alanlarda gerekli altyapıları hazırlar ve uygular. Özel mülkiyet alanlarında dahi olsa, çevre ve insan sağlığını etkileyen veya görsel kirliliğe neden olan her türlü atık birikimine engel olur. Evsel ve sanayi atıklarının zararsız hale getirilmeden doğaya ve havaya salınmasına her şekilde engel olmak zorundadır.
- Şehri paylaştığımız bütün hayvanların sağlık, barınma ve kaliteli yaşam hakkı vardır. Bu hakkın korunması ve geliştirilmesi de yerel yönetimlerin temel görevlerinden olmalıdır.

Editör: Haber Merkezi