Ergün ÇELİK

Tire’de çığ gibi büyüyen “Toptancı Hali” tartışmaları yeni bir boyut kazandı. Son olarak konuyla ilgili HaberTire Gazetesi’ne özel olarak açıklamalarda bulunan Ak Parti İlçe Başkanı Mehmet Çeltikcoğlu’na konunun muhatabı Hakan Şenoyar’dan yanıt gecikmedi. Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanıyla konuşurken dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Şenoyar; “Sırf CHP-AKP polemiği olsun diye polemiğe girilmemelidir.” dedi. İşte Şenoyar’ın Çeltikcoğlu’na cevaben yaptığı o açıklama;

“Çok sevdiğim değerli AKP İlçe Başkanı Çeltikcoğlu demiş ki; ‘Hakan Şenoyar yasayı tekrar okusun’ Biz bu yasayı okuyalı çok oldu, cevap geç geldiğine göre demek ki yasayı sizler geç okumuşsunuz. Anlamadığınız nokta varsa hiç tereddüt etmeden sorarsınız, bizde size anlatırız. Öncelikle yasaya dayanarak bir müdürün işlem yapmaya çalışması ile gündeme oturan bu hal yasasını bir kez daha söylüyorum, yasaya göre kapatılması hakkını veren AKP Hükümeti ve onun çıkarttığı kanundur.

Şimdi bakalım okuma konusunda kim dikkatli kim değil. Sizin çıkarttığınız bu yasada, siz; sözüm ona halcileri korumaya çalışıyorsunuz. Çıkarttığınız (Ek:RG-31/12/2012-28514 4.mükerrer ) (Değişik:RG-1/7/2013-28694)1 /1/2012 tarihinden önce büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanları içinde kurulmuş olup da toptancı hali statüsünde bulunup bulunmadığı hususunda ihtilaf bulunan yerlerden, toptan sebze ve meyve satışı yapılan yer sayısı otuz veya üzeri olanlar başkaca bir işleme gerek kalmaksızın sisteme kaydedilir.

Madde 63.Bu yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yürütür.

Demek ki neymiş? AKP yasası yönetmeliklerine göre Tire Hali hal statüsünden çıkartılmış. Yani ortada aslında bir hal falan kalmamış ki çıkıp burada hal yasasını tartışalım.

 

“SEVGİLİ BAŞKAN BİZE ALINMIŞ”

Sevgili Başkan kendi çıkarttıkları kanundan haberleri yok dedim diye alınmış sanırım. Ben o konuda yorum yapmayayım en iyisi. Ancak Sayın Çeltikcoğlu demiş ki; ‘30 işyeri sayısına kadar olanlar Küçük Toptancı Halleri, 150’ye kadar olanlar Orta Toptancı Halleri ve 250 üzeri işyeri olan haller de Büyük Toptancı Halleri olarak tanımlanıyordu.’

Öncelikle şunu belirteyim Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri hakkında yönetmeliğin.2 Bölüm Toptancı halinin Kurulması, Taşınması ve Kapatılması, Toptancı halinin kurulması ve sınıflandırması başlığı ve Madde 5 ve 12. Bendinde derki; Toplam işyeri sayısı 30 ile 100 arası olan toptancı halleri küçük,101 ile 250 olan toptancı halleri orta,251 ve üzeri olan toptancı halleri ise büyük toptancı hali olarak sınıflandırılır.Bu yasanın ilgili yönetmeliğinde harfiyen böyledir.yani küçük sınıf hal Sayın Çeltikcoğlu’nun dediği gibi değil. Yani 30’dan az olan halcinin bulunduğu işletmeler hal statüsünden AKP tarafından çıkarılmış. Demek ki kanunu iyi okuyabilen CHP İlçe Başkanıymış. Zaten bizim düşüncedekilerin okumakla ilgili de bir problemi olamaz. AKP İlçe Başkanı kardeşim de bunu iyi bilir. Ancak bundan sonra beraber okumaya karar verirsek çok da verimli olacağımızdan da hiç şüphem yok.

6215 sayıl kanun ile değişik halinde 11/3/2010 tarih ve 5957 sayılı ve27533 sayı ve 26/3/2010 tarihinde resmi gazetede yayınlanan sebze ve meyveler ile yeterli arz ve talep derinliği bulunan diğer malların ticaretinin düzenlemesi hakkındaki kanunun 18. Maddesi geçici madde hükümlerinde diyor ki;

(1) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulmuş olan toptancı hallerinden;

a) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde 16 ncı maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen görev ve yükümlülüklerini yerine getirmek için ihtiyaç duyulan bilgi işlem sistemini kurmayan ve lüzumlu diğer teknik donanımı sağlamayanlara,

b) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl içinde 3 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen halin sınıfına, büyüklüğüne ve işlem hacmine göre yönetmelikle belirlenen müzayede, depolama, tasnifleme ve ambalajlama tesisleri ile laboratuvar ve soğuk hava deposu gibi diğer asgarî koşulları oluşturmayanlara,

Bakanlık tarafından yüz bin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bakanlık bu yetkisini mahallin mülkî idare amirine devredebilir.

Bütün bu AKP nin çıkarttığı yasalara rağmen, gelelim halin kaldırılıp kaldırılmamasına. Bu konu ile ilgili belediye başkanımız Tayfur ÇİÇEK’in de bir görüşü mutlaka vardır. Sorulursa da cevabını vereceğinden eminim. Bu konuyla ilgili büyükşehir belediyesinin yer tahsisi istediğini ve kendisinin de yer tahsisi yaptığını kendisinden öğrendim. Yani mevzuat ne derse desin üreticiyi korumak adına elimizden geleni yapacağımızdan da kimsenin şüphesi olmasın.

 

TARİŞ KONUSUNA DA DEĞİNDİ

Ancak Çeltikcoğlu, benimle birlikte Sayın Yücel ÖZEN’e Tire Belediyesinin ruhsat vermediği Tariş örneğini vermiş. Kendisine şunu da hatırlatmadan edemiyeceğim. Madem Tariş dosyasını açtı, hem Tariş’i hem de Fiskobirlik’i konuşalım derim. Üreticimizde bilsin tüketicimizde. Üreticilerin emekleriyle kurulmuş, ilmik ilmik ülkede ocaklanan bu  birlikler hangi hükümet zamanında kapatıldı? Batırıldı? Üretici dostu olan bir AKP neden bu birliklerin çarçur olmasını izledi yok etti. Hiç bunu sorguladılar mı acaba. Sorarlarsa biz bununda cevabını veririz elbette.”

 

ÇELTİKCOĞLU’NU KAHVE İÇMEYE ÇAĞIRDI

Açıklamasının son kısmında, Ak Parti Tire İlçe Başkanı Mehmet Çeltikcoğlu’na seslenen Şenoyar, “Ayrıca bu tartışmaların dışında Ak Parti Tire İlçe Başkanı Sayın Mehmet Çeltikcoğlu bana kahve içmeye gelecekti. Kendisinden verdiği o sözü tutmasını bekliyorum.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi