Tire Belediyesi 18. Seçim Devresi birinci yılı Mayıs ayı toplantısı önceki gün akşam 20.00’de Tire Belediyesi Meclis Salonu’nda yapıldı.

 

Dilek KART

 

17 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda görüşülen Tire Belediyesi 2013 mali yılı idare ve kesin hesabı ile taşınır mal kesin hesaplarının görüşülmesi maddesi kesin hesap komisyonuna sevk edildi. Meclis gündeminde üçüncü madde olarak yer alan, Türkiye Yardımseverler Derneği Tire Şubesi Başkanlığı’nın 24 Nisan 2014 tarihli dilekçelerine istinaden mülkiyeti Tire Belediyesi tüzel kişiliğine ait İpekçiler Mahallesi, Adliye Meydanı’nda mevcut iş merkezinin üçüncü ve dördüncü katlarının Kız Öğrenci yurdu Rezidansı olarak kullanılmak üzere Türkiye Yardımseverler Derneği Tire Şubesi Başkanlığı’na tahsisinin yapılarak taleplerin görüşülmesi ve karara bağlanması maddesi Başkan Tayfur Çiçek tarafından yasal sorun olduğu gerekçesi ile geri çekildi.

 

HUKUK KOMİSYONUNA SEVK TALEBİ RET EDİLDİ

Belediye meclis toplantısında dördüncü madde olarak görüşülen Kıyı Ege Belediyeler Birliği tarafından gönderilen Ortak Hizmet Projeleri ve İşbirliği Protokolünün onaylanması hususu görüşülerek oy birliği ile karar bağlandı. Beşinci ve altıncı maddeler imar komisyonuna sevk edilirken, Ak Parti grubu konunun hukuk komisyonuna da sevk edilmesini istedi ancak sevk edilmedi.

Yedinci maddede görüşülen Yeni Mahallede bulunan onaylı imar planında yol içerisinde kalan kısımların kamulaştırılmasının yapılması amacıyla 5 yıllık imar ve mesai programının kamulaştırma dilimine ilave olunması görüşülerek oy birliği ile karara bağlandı.

Sekizinci maddenin görüşmesinde Tire Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün 25 Nisan 2014 tarih ve 699 sayılı tezkeresi gereğince Tire Belediyesi ile hisseli durumda bulunan gayrimenkullerin hissedarlarından satın alınabilmesi veya hissedarlarına satış işleminin yapılabilmesi, şuyulu durumda bulunan gayrimenkullerin alım ve satım işlemlerinin yapılabilmesi için Belediye Encümeni’ne, tapuda işlem yapmak üzere Belediye Başkanına yetki verilmesi konusuna Ak Parti grubu itiraz etti.

Ak Parti Grup Başkanı Ali Taykut söz alarak, “Genel anlamda tam bir yetki verilmesine karşıyız. İşlem yapılması gereken her gayrimenkulün tek tek meclise getirilmesini talep ediyoruz. Her konu meclisimizin bilgisi dahilinde olursa belediyemiz açısından daha sağlıklı olur. Hukukçu meclis üyelerimiz yaptıkları araştırmalarda genel anlamda verilen yetkinin hukuksal sorunlar doğurabileceği kanaatine vardılar” dedi.

 

 

EMSAL DANIŞTAY KARARI

Daha söz alan Ak Parti Tire Belediyesi Meclis Üyesi Avukat Yahya Saldık emsal bir Danıştay kararını okudu. Saldık’ın emsal gösterdiği Danıştay 13. Dairesinin kararının ilgili kısmı şöyle, “Bu bağlamda, Belediye Meclisi’nin 02.10.2006 tarih ve 65 sayılı kararı incelendiğinde belediyeye ait olan ve satışına ihtiyaç duyulan tüm gayrimenkullerin satışı konusunda Belediye Encümeni’ne yetki verilmesine karar verildiği anlaşılmakta olup, bu taşınmazların ada ve parsel numaraları belirtilmeksizin, tüm taşınmazların satışı konusunda yapılan yetki devrinin, sınırları açıkça belirlenen bir yetki devri niteliği taşımadığı, diğer bir ifadeyle, belediyeye ait tüm taşınmazların satışı konusunda her türlü kararı alabilmeye yönelik yetki devrinin, yetkinin sınırlarının belirlenmesi suretiyle devredilmesi ilkesi ile amaçlanan hukuki ve kamusal yararı aşar nitelikte olduğu sonucuna varılmıştır.” Belediye Başkanı Tayfur Çiçek de bu konuların tek tek meclise getirilmesini söyleyerek madde geri çekildi.

Görüşülen diğer maddelerde Tire Kent Müzesinin açılması görüşülerek karara bağlandı, Belediye bünyesinde Spor İşleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü kurularak personel kadrosunun ihdas olunması hususları görüşülerek oy birliği ile karar bağlandı.

 

Editör: Haber Merkezi