KÖYLERİMİZ VE KÖYLÜLERİMİZ SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKEN EN ÖNEMLİ DEĞERLERİMİZDİR
Tire, Tarım ve Hayvancılık faaliyetleri ile tanınan, Salı Pazarı ve Tire Süt Kooperatifi ile ün yapmış, Dünya’nın en verimli ovalarından birine sahip kentlerden biridir. Tarım bu ilçede kalkınmanın anahtarıdır. Bu nedenle, köylere özel bir önem vereceğiz. Köylerin, köylünün sorunlarını daha kolay çözebilmeleri için bir belediye başkan yardımcımızı sadece tarım projeleri ve köylerin sorunları ile ilgli olarak görevlendireceğiz. Köylerde yaşayan vatandaşlarımız, Tire Belediyesini her zaman yanlarında görecektir. Bu amaçla, köylerin sorunlarını daha iyi araştırmak için sosyolojik bir araştırma için hazırlıklara başladık. Bu araştırma sonuçları diğer partilere de ışık tutacaktır. Köylerimizin sorunlarının en iyi şekilde anlaşılması, seçimde başkanlık rekabeti yerine, köylerimize hizmet götürmek için hizmet rekabeti ortamını yaratmalıyız. 
Köylerimizin yaşadıkları ve yaşayacakları bazı sorunların farkındayız. Bu sorunlar üzerinde çalışmalarımız şimdiden başlamıştır. 

Köylerdeki Su Sorununu: 
Öncelikle şunu belirtmek gerekir; Belediye başkanımız sayın Tayfur Çiçek Tire ‘de üç dönem Belediye Başkanlığı yapmış ve halen bu görevini yerine getiren değerli bir büyüğümüz, Hocamız ve Partilimizdir. Sayın Başkanın bugüne kadar yaptığı hizmetleri takdirle karşılıyoruz. İlçemize önemli katkılarda ve hizmetlerde bulunmuştur. Basında da yer alan CHP sinin Kırsalda oy kaybının nedeni İZSU’dur açıklamasını doğru değerlendirmek gerekir. Sayın başkanın bu değerlendirmeyi yaparken hangi bilimsel veriler üzerinden hareket ettiğini bilmiyorum. İZSU Büyükşehir Belediyemize bağlı önemli bir kurumdur. Bu kurum eleştirilirken verdiği hizmetlerin değerliliği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı hizmetlerin sadece kurumun tasarrufunda şekillenmediğini görmek gerekir.
Bazı hizmetler ve bu hizmetlerin karşılığı kanun ile belirlenmiştir. Kurumlar tek başına yada bir yere özel uygulama, tarife gerçekleştiremez. Evet doğrudur, köylümüzden İl merkezinde yaşayan vatandaş gibi su parası tahsil edilmesi bizce de doğru değildir. Biliyorsunuz Bütünşehir yasası ile bütün köyler bir gecede Mahalle yapıldı. Ancak 2021 yılından sonra Bütünşehir yasası ile Tire’nin Dağdere köyünde yaşayan köylümüz, İzmir Alsancak, Bornova gibi metropol ilçelerde yaşayanlarla aynı faturayı ödeyecek. Yani, eşit hizmet almadan fatura yükünü eşit üstlenecek.
2016 yılında kabul edilen 6745 sayılı kanuna eklenen bir madde ile Bütünşehir kapsamında köy statüsünü kaybetmiş olan mahallelerde 5 yıl için bir düzenleme yapılmıştır. Buna göre İZSU köylere en düşük tarifenin yarısından az olmayacak bir miktar belirlemek zorundadır. En düşük tarife olan şehit ve gazi aboneleri 1 ton için 2,40 TL ödemektedir. İZSU’nun eski köylere uyguladığı tarife 1,21 TL’dir. Başka bir deyişle, İZSU yasal olarak uygulayabileceği en düşük tarifeyi uygulamaktadır. 2021 yılı Ağustos ayından itibaren yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa eğer, bugünün tarifesi ile köyde yaşayan vatandaşlarımız, 1 ton su için 4,81 TL ödemek zorunda kalacaktır. 
Bu yasanın değişmesi için şimdiden çalışmalara başlamak gerekiyor. Köylerimizin bu sorunu yaşamasına izin vermeyeceğiz. Bu konuyu meclise taşıyacak eylem planlarımızı hazırladık, köylümüzün sesi olacağız. Bu yasanın geçmesinin sebebi Cumhuriyet Halk Partisi değildir. Bu yasa uyguladığı politikalarla köylümüzü fakirleştiren kendi suyundan bile para alınmasını yasalaştıran iktidar partisidir.
 
Bahane değil hizmet üreteceğiz. 
Köylerimizin yaşadığı sulama suyu problemi var bir de 2021 yılında yaşayacakları konut su sorunu önümüzde duruyor. Tarımsal sulamada köylümüz büyük sıkıntı yaşıyor. Küçük tarla sahipleri özellikle daha ciddi sıkıntılar yaşıyor. Ziraat mühendisleri ile kurduğumuz bir ekibimiz ile bu sorunun çözümüne ilişkin pratik önlemler geliştireceğiz ve bu önlemleri hayata geçirmek için ulusal ve uluslararası fonlardan kaynak sağlayacağız.  İşin uzmanları ile çalışarak, planlı bir şekilde bu sorunu çözebiliriz.   Önce sorunlarımızı doğru tespit edeceğiz ve bu sorunların çözümü için tüm imkan ve gücümüzle çalışacağız.  Yani Bahane değil hizmet üreteceğiz.

Yeni ve Yenilikçi İş Modelleri ile Tarımsal Ürünlerimiz doğrudan pazarlanacak, Köylümüz fiyat belirleyici olacak: 
Tire’de yetişen her ürün, yüksek kalitede yetişiyor çünkü hava ve toprak yapısı birçok bitki için çok uygundur. Ama çiftçimiz, ürününü hak ettiği değer üzerinden satamıyor. Tüccarlar fiyatı belirliyor, çiftçimiz buna uymak zorunda kalıyor. Küçük çiftçi tek başına bu sorunları çözemez. Bu sorunların çözümü için birliktelik, bilgi ve deneyim gerekmektedir. Kuracağımız ve kurulu kooperatiflerimiz üzerinden bu birliktelik ortamı sağlanacaktır. Bu kooperatifler üzerinden uzmanlaşmış, deneyim ve bilgi sahibi kişilerle bu kooperatiflerin etkin çalışması sağlanacaktır. Tire Süt Kooperatifi Türkiye çapında bilinirlik sağlamıştır aynı başarıyı tarımın her alanında yakalayacağız. Tarla’da yetişen ürün, çok el değiştirmeden hem tüketiciye makul fiyatta ulaşacak hem de çiftçimiz kazanacak. Bunlar, imkansız ya da zor değil. Sadece bu konuların üzerine eğilmemiz gerekiyor. 

Çiftçimizi Endüstriyel Tarım Ürünleri ile Tanıştıracağız: 
Sahlep orkidesinin yetişebildiği nadir topraklara sahibiz. Tıbbi ve aromatik bitkiler için elverişli arazilere sahibiz. Tıbbi papatya, lavanta, yaban mersini gibi, üretimi zor olmayan, yetiştirildiği süre içinde toprağı besleyen, toprağın da mineral değerini yükselten ve yüksek fiyatlı talep gören ürünler belirlenecek çiftçimiz yeni ürünlerle tanışacak.  Bu ürünlerin bazıları kış aylarında da yetişebiliyor. Düşünsenize, bizim Tire’de toprağımız boş beklerken, bitki çayı üreten bir şirket (ki onlar da çok yakınımızda) yurt dışından bu bitkileri ithal ediyor. Hem fabrika zarar görüyor hem de çiftçimiz para kazanamıyor. Bu sorunlar artık son bulacak. 

Tarımsal Kalkınma, Soğuk Hava Deposu Olmadan Olmaz: 
Çiftçilerimizin ürünlerini saklayabilecekleri bir depo olmadığı için, çiftçi ürününü daha tarladayken satma yoluna gitmek zorunda kalıyor. Böyle olunca da tüccarın verdiği fiyatı kabul etmek zorunda kalıyor. Soğuk hava deposu ile ürününü koruyabilse, ürününü değerinden satabilecek, yeni alıcılar arayabilecek. Ülke olarak tarımsal üretimin zayıfladığı gerçeği ile karşı karşıyayız ve bu sorun aslında kentlinin de sorunudur. Tire’ye soğuk hava depoları kazandıracağız. Bu ve benzeri uygulamalarla, çiftçimiz hak ettiği gelir seviyesine ulaşacak, köylerimizde gençlerimiz bir gelecek planlayabilecekler. 

Hayvansal Atıklardan Ucuz Organik Gübre Sağlayacağız: 
Tire, yalnız İzmir çapında değil, Türkiye ölçeğinde hayvancılığın en yaygın yapıldığı ilçelerden birisidir. Burada zaten bir süt kooperatifimiz var ve çok da iyi işliyor. Büyükbaş ve kanatlı tesislerimizin atıkları, çiftçimiz için çok önemli bir gübre kaynağıdır. Çiftçilerimiz de bunu biliyor ama ne yapıyor, bu hayvansal atığı kendi imkanları ile ya biriktirip yada satın alıp, tarlasına seriyor. Hayvansal atıklar doğru yöntemle fermantasyonu sağlanmadan toprağa doğrudan atıldığında bir yandan toprağı beslerken, bir yandan da yararlı bakterileri de öldürüyor. Toprağın su tutma kapasitesi ve hastalıklara karşı direnci düşüyor. Bunun sonucunda daha fazla ilaç gerekiyor. İthal ilaçlar çiftçimizin belini büküyor ve bu kısırdöngü çiftçimizin hak ettiği geliri elde edememesine neden oluyor. 
Hayvansal atık, doğru bir şekilde fermente edildiğinde toprağın su tutma kapasitesini artırıyor, toprakta mineral ve yararlı bakteri sayısını artırıyor, toprağı hastalıklara karşı dayanıklı hale getiriyor. Belediyenin araçları var, hayvansal atığı gübre tesisine götürecek, gübreyi alıp getirecek. Böylece çiftçimiz, organik doğal gübre ile tarlasını besleyecek. Bu hayvansal atıklar, hayvancılık tesisleri için de problem. Bu sayede herkesin sorunu çözülmüş olacak. Bunlar, hayal değil, doğru düşünüp, iyi planlandığında çözümü çok kolay. 

MARKA ve LİDER KENT TİRE en önemli hedefimizdir. 
Asıl amacımız Tire’yi tam anlamıyla marka ve lider kent yapmaktır. Bütün eylem planımızı, Küçük Menderes Havzasının lider kenti TİRE olacak şekilde yapıyoruz. Tarımda, Hayvancılıkta daha fazla ilerleyeceğiz. Bunlara dayalı Endüstriyel Tesislerin artması, istihdamın, gelirin artması için mücadele edeceğiz. Tarım ve Hayvancılığın fiziki altyapısını güçlendireceğiz. Çiftçimizin ürününün değerlenmesi bizim için çok önemlidir. Lobi faaliyetlerini arttıracağız. Tanıtımı arttıracağız. Sosyal medyayı, ulusal medyayı üst seviyede kullanacağız. Bunun için TOSBİ, Tire Ticaret Odası, Tire Süt Kooperatifi, Tire Ziraat Odası gibi kuruluşlarla tam işbirliği yapacağız. Bu hedefe odaklanırsak çiftçimizin yüzünün güleceğine inanıyoruz. Bu kentin kurtuluşu ve büyümesinin anahtarı tarım, hayvancılık ve bunlara dayalı endüstridir. Bunun bilincindeyiz.    
 

Editör: Haber Merkezi