Hayatımızda ki beklentilerimizin en başında sağlıklı olmak vardır..”Yeter ki sağlıklı olalım da” diye başlayan cümleler kurarız her zaman. Sağlığımızın kıymetini hastalandığımızda anlarız. Bu hastalık anlarımızda ilgiye, güler yüze ihtiyaç duyarız. Zaten hastayızdır birde hastaneler de, sağlık ocaklarında somurtan, bizi azarlayan insanların gazabından korkarız. Bazen de küçük bir enfeksiyon ile gittiğimiz hastanelerde, kuyruklarda beklerken daha başka hastalıklara yakalanırız..Durun durun, bu yazdıklarım geçmişte kaldı. Bunları aklınızdan silin atın. Çünkü insan olduğumuz ve her şeyin iyisine layık olduğumuz için sağlık alanında büyük devrimler yapıldı. Sizlere bu yazımda,  kısa başlıklarla sağlık alanında yapılan yeniliklerin sadece  bazılarından söz edeceğim.


ÖZGÜRCE MUAYENE:
      Yurdun dört bir yanında  herkes sadece TC kimlik numarası ile istediği sağlık kuruluşuna direk giderek muayene olabiliyor. Sağlık karnesi vs. hizmet kalitesi için kaldırıldı.

18 YAŞINA KADAR ÜCRETSİZ SAĞLIK
      18 yaşından küçük bütün çocuklar, anne veya babası sigortalı olsun olmasın, prim borcu olsun olmasın; sağlık hizmetlerinden koşulsuz yararlanma imkanına kavuştu.
PRİM BORCU İÇİN KAPIDAN DÖNMEK YOK
      Bugüne kadar bir gün dahi prim borcu olan çiftçimiz, esnafımız sağlıktan yararlanamıyordu. Bundan sonra 60 günden az prim borcu olduğu sürece sağlık hizmetlerinden yararlanacak.

YATAN HASTANIN İLAÇ ARAYIŞI
      Eskiden yatan hastaların ilaçları yakınları tarafından eczanelerden temin edilmeye çalışılırdı. Siz aceleyle ilaçları arama derdindeyken hastanız hastanede ilaçlar olmadığı için bekletilmekteydi.Yapılacak müdahaleler gecikmekte belki hasta kayıpları bile yaşanmaktaydı. Şimdi ise bu ilaçlar direk hastane bünyesinde temin ediliyor. Hastanıza en acil şekilde müdahale ediliyor.

İNSAN İÇİN SINIR YOK
      Yurt içinde yapılamayan ileri tetkik ve tedavilerin yurt dışında yapılmasına imkan sağlandı. Durumu çok acil hastalar için ambulans helikopterler, uçaklar hastalardan bir kuruş almaksızın hizmete devam etmektedir.

ENGELLİ VE YAŞLILAR
     Bu başlığı okuyunca benimde aklıma banka kuyruklarında kalp krizi geçirip ölen ya da kapkaççılar tarafından paralarına göz dikilen  ninelerimiz, dedelerimiz geliyor. Ama artık engelli ve yaşlılarımızın maaşları evlerinde ödeniyor.

MUAYENE ALANLARI
     Eski hastanemizi hatırlarsınız. Tek bir koridorun içinde, her türden hasta ile saatlerce aynı havayı soluyup eve yeni hastalıkların mikropları ile dönmek. Aman Allah’ım ne günlerdi. Şimdi pırıl pırıl hastanemizi anlatmama gerek yok, mukayesesini siz yapın. Öte yandan aile hekimlerimizin güler yüzleri, ilgileri ruhumuzu ne de güzel okşuyor. Sağlık ocaklarında hamile bayanlar, yeni doğan bebekler takip ediliyor, aşıları ücretsiz yapılıyor. Bu takiplerin hepsini bizim yerimize sağlık ekipleri yapıyor.

KUYRUĞA ONLINE MÜDAHALE
     Sabah ezanları ile birlikte muayene sırası alabilmek için yollar düşerken, internet üzerinden sıramızı alır hale geldik İnterneti olmayan ya da kullanmayan vatandaşımız da ALO 182 hattını arayarak randevusunu alabilmektedir.. Yine laboratuar, röntgen, vb. her türlü tetkiki yaptırdıktan sonra birde onları almak için sıra beklerdik. Artık hepsi anında doktorumuzun bilgisayar ekranında görünüyor. 

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ 
     2002 yılında ambulans bulmakta güçlük çekerken, şuan ihtiyaç duyduğunuz her an ambulans kapımızda. O da yetmedi helikopter ambulans, oda yetmedi uçak ambulans insan için hizmette. HEMDE ÜCRETSİZ. Eskiden mazot parası bulamayıp kimlik verilirdi rehin olarak değil mi değerli okurlar. Sahi ya biz eskiden insan değil miydik??

 SİGARA İLE MÜCADELE
     Kapalı alanlarda insan sağlığı tehlikeye girmesin diye sigara içmek yasaklandı. Baştan tepki alsa da hayatımıza girdikçe takdir toplamaya başladı. Alo 171 sigarayı bırakma hattı devreye sokuldu. Bir çok vatandaşımız uzman ellerin yardımıyla sigarayı bıraktı..Eski günleri hatırlarsanız otobüslerde, restoranlarda  içilen sigaralar duman altı olmuş kapalı alanlar. İçenlerinde içmeyenlerinde ve çocuklarımızın da zehirlendiği mekanlar artık yok. Neyse ki artık  hiçbir kapalı alanda sigara içilmiyor.
    Alo 184 sağlık destek hattı, sağlık güvenceniz ne olursa olsun istediğiniz sağlık kurumuna gitme hakkı, hekim seçme hakkı, ilaçlarınızı istediğiniz hastaneden alma hakkı gibi daha birçok hak verildi vatandaşa. İnsana önce insan olduğu için değer verildi. Eski günler geri de kaldı. O günleri ileride çocuklarımıza anlatarak hatırlarız belki de.

     Şimdi bu yazdıklarımdan ötürü “Allah razı olsun” diyenler olacağı gibi, şahsımı “borazancılık yapmakla” itham etmek  suretiyle  bu hizmetleri gören gözlere engel olmaya çalışanlarda olacaktır. Ben sadece hepinizin şahit olduğu gerçekleri yazmaya çalıştım. Her zamanda  gerçekleri halkımıza anlatmaya devam edeceğiz. Tamam, sizin için sağlıkta reformlar yapıldı ama sağlığınız sizin elinizde. Sağlığınıza dikkat etmeniz temennisi ile. Saygılarımla.