Merhaba değerli okuyucular.


Aklımdan onlarca konu geçmesine rağmen bu yazımda farklı bir konuya değinmek istiyorum. 15 yılı geçti sanırım bilgisayar denilen inanılmaz cihazla tanışalı. İlk kez kullandığımda hayatıma, hayatlarımıza bu kadar gireceğin inanın hayal bile etmemiştim. Çağ eskiye nazaran inanılmaz bir hızda yaşanıyor. Çarçabuk eskiyen teknoloji eski dediğimiz yerde henüz bir iki yıllık oluyor.  Elimizdeki telefonları bile beğenmeyiveriyoruz. Oysaki o cihazlar on sene önceki bir masaüstü bilgisayarı beşe katlıyor. Her şeyi bu denli çabuk eskiten ve hatta kimisini yok eden bu teknoloji elbette ki hayatlarımızı, yaşayış biçimlerini de derinden etkiliyor. 


Kendi çapımda internet siteleri tasarlıyorum. Gerek müşterilerim için gerekse aklıma gelen değişik projelerle alakalı olarak. Mesleğimin anlatılmaması gereken detaylarını anlattığım, bilgisayarla ilgili çözümleri izah ettiğim bir site yaptım bir kaç zaman önce. Amacım bu site üzerinden para kazanmak facebook’ un kurucusu gibi dolar milyarderi olmak filan da değildi hani. Bugüne kadar aklıma takılan her şeyi bulabildiğim, kendimi geliştirebildiğim bir platform olan internette ben de çözüme yönelik bir su damlası olmayı arzuladım. Ama bir süre sonra bu projemi sonlandırdım. Daha sonra evime televizyon alırken inceleme platformlarının yetersizliğinden yola çıkarak yeni nesil televizyonların modellerini, üreticilerini, kullanım esnasında karşılaşılan problemlerin çözümlerini, püf noktalarını filan anlattığım başka bir web sayfası hazırladım. Zaman zaman yabancı dildeki sitelerden çözümleri türkçeye çevirerek bu platformda okuyuculara, kullanıcılara sundum.  Ancak geçen yıl bu projeyi de sonlandırdım. Sebebini merak etmeye başladıınız diye tahmin ediyorum. Hemen izah edeyim. Malumunuz internet siteleri de gerçek hayattaki işyerleri gibi masraflara sahiptir. Alan adı, barındırma hizmetleri, süreli yedeklemeler, arşivlerme işlemleri bu işin görünen küçük parçalarıdır. Harcanan emek, eşten dosttan, çoluk çocuktan çalınan zaman ise herhangi bir parayla ölçülemeyecek değerdedir. Lafı fazla uzatmadan olması gereken yere getirecek olursam. Yukarıda saydığım masrafların ödenmesi ve işleten kişinin de para kazanmaya ihtiyacı var. İşini daha itinalı ve içten yapabilmesi adına. Az önce bahsettiğim kendime ait iki projede de para kazanmayı hayal etmedim.İlk aşamada sadece masraflarını çıkarması adına sitemde reklam hizmeti yayımladım. Amacım bireylere, kendi alanımda küçük de olsa ışık olmaya devam etmekti.


Ama aylık 10bin kişiden fazla ziyaretçisi olan sitelerimde reklamlara tıklanma oranım neredeyse bir, iki kişiyi geçmedi. O da belki tesadüf. İnternet sitelerinin temel olarak para kazanma yöntemi reklam bazlıdır. Gerek  bölgesel firmalar gerekse google tarafından sağlanan reklamlarla hayatlarına devam ederler. Kurallar gereği ise ziyaretçileri reklamlara tıklamaya yöneltmek hem etik değil hem de yasaktır. Amacım girdiğiniz sitelerde saçma sapan reklamlara abartılı bir şekilde tıklamanızı sağlamak değil kesinlikle. Fakat ulaştığınız bilginin, indirdiğiniz programın, izlediğiniz işinize yarayan bir videonun, güldüğünüz bir fıkranın içinde bulunduğu web sayfasına teşekkür edebilirsiniz pek alâ. Bunun için orada bulunan bir reklama ilginizi aşırı derece de çekmese bile tıklayabilirsiniz az evvel saydığım sebepler sebebiyle. Kapıyı çekip çıkarken ev sahibine size istediğinizi sunduğu için edilen minik bir teşekkür gibi algılayabilirsiniz bunu. Ki bir daha dönüp geldiğinizde o siteyi hayatta bulabilin. Sahibine bir çay ısmarlamış olun. Şahsen ben sitelerim üzerinden çok soru aldım sabırla yanıtladım. Çok teşekkür de aldım ancak binlerce kişilerin girdiği sitelerde bir, iki reklam tıklanmasından öteye gidemedim. Hürriyete.com.tr ye ya da sözcü.com.tr  ya da cumhuriyete ya da bir başka gazetenin web sayfasında haber okuyoruz. Ya da bekliyoruz. You tube da komik ya da bir meslek dalında eğitici bir videoyu izliyoruz. 
 Peki en son ne zaman bir reklama tıkladık? 


Olayı lokale indirecek olursam içinde bu yazımı sizlerle buluşturduğum habertire.com internet sitesinde tireyle ilgili en son havadisleri alıyoruz. Muhteşem. Ama geçenlerde laf aramızda kalsın. Bu site ayakta kalması adına küçük bir otomobil parası masraf etti sevenlerine hizmeti sürdürebilmek adına. Kimse bilmez. Cümlelerimi toparlayacak olursam teşekkürün fiiliyata dökülmüş halidir işimize yarayan sitelerde minik bir reklam tıklaması. 500 milyar dolar bir pastasının olduğu piyasada bir kırıntıdır reklam tıklaması.  Unutmayın marifet iltifata tabidir. iltifatsız marifet zayidir. Zayi olan herşey de yitip gitmeye mahkumdur.  Teşekkür zaman zaman ve her zaman iyidir. .. 
En derin saygılarımla...