Merhaba değerli okuyucular,

Elimden geldiğince faydalı ve kullanıcıların işine yarayacak konulara değinmeye çalışıyorum yazılarımda. Bu hafta da internette dolaşırken tesadüf ettiğim ve ebebeynler tarafından sıkça dillendirilen bir konuyla alakalı yazmaya karar verdim. Bilgisayar oyunlarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri… Hani derler ya büyükler, çok televizyon izleme gözlerin bozulur vs. diye… Ancak değineceğimiz durum göz bozulmasından da öte ve ciddi.
Birçok davranışın aşırı tüketimi bünyede sıkıntı yaratırkenbilgisayar oyunlarında da bu konu farklı bir hal almıyor. Uzun süreli bilgisayar kullanımının ciddi hastalıklara yol açtığı ise artık herkes tarafından bilinen bir gerçek haline gelmeye başladı. Birden fazla rahatsızlık çeşitli isim ve biçimlerde ortaya çıkarken bilinenlerinden başlıcalarına değinmek gerekirse hemen aşağıdakileri sayabiliriz;

WASD Sendrom
W-A-S-D tuş kombinasyonuyla oynanan oyunların uzun süreli kullanımında ortaya çıkan bu sendrom, çok gelişmiş ülkelerde sıkça görülen bir hastalık. Aynı parmakların sürekli belli bir baskıyla kullanılmasıyla ortaya çıkan bu hastalık uzun süreli ağrılarla kendini gösteriyor. Hastalık erken tanıyla tedavi edilebiliyor.

Playstation Thumb 
PlayStation kolunun yol açtığı hastalık parmaklarda deformasyona yol açıyor. İlaç ve bakımla tedavi edilebilen hastalığın en çok İngiltere, İskandinavya ve Güney Afrika’da görüldüğü gözleniyor. Hastalığı geçirenlerin %80′inde önemli psikolojik rahatsızlıklar hatta intihar eğilimleri de bu sıkıntının cabası.

3D Optical Disorder 
3DOD adı verilen bu rahatsızlıkta ise giderek artan 3 boyutlu oyunlarla ortaya çıkıyor. Hastalık retinaya zarar veriyor. Uzun süreler izlenen 3D görüntüler retinada geçici körlük, kızarma ile başlayan semptomlarla kalıcı körlüğe kadar giden bir seyir izliyor.

Wiimote Omuz Çıkığı ise Wii koluyla aktif olarak oynayanlarda görülen hastalığa verilen ad. İskelet sistemindeki rahatsızlıkların da habercisi olarak bilinmekte. Bir diğer rahatsızlık Karpal Tünel Sendromu da en çok first-person shooting (FPS) oyuncularında görülmekte, uzun süre fare kullananların da çok karşılaştığı bir hastalık. Bilekten parmaklara geçen bir sinir sıkışmasıyla oluşuyor ve uyuşma, karıncalanma gibi belirtileri var. Ameliyata kadar giden bir tedavi süreci sözkonusu.

Bilgisayar oyunlarının büyüdüğüm halde hayatımda vazgeçilmez bir yeri var. Ne oynanmasına karşıyım ne de oynamaktan vazgeçtim. Ancak herşeyin fazlası zarardır sözünü sanırım atalar boşuna söylememiş diyerek cümlelerime son verirken sağlık sıhhat ve eğlence dolu günler dilerim.

Hastalıklar ile ilgili görselleri altta görebilirsiniz.