Son dönemlerde yapılan araştırmalar sonucunda da kesinleşmiş bir gerçek var ki; genç yetişkinlerde görülen obezite ileriki dönemlerde kalp hastalıkları riskini arttırmaktadır. Kişi gençlik döneminde ne kadar uzun süre obez olarak hayatını devam ettiriyorsa orta yaş döneminde kalp rahatsızlıkları ile karşılaşma riski o kadar artmaktadır.
Kalp rahatsızlıkları dünya genelinde ölün nedenlerinin başında gelmektedir. Önceki çalışmalarda vücut kitle indeksi ve bel çevresi ölçüsü ile kalp rahatsızlıkları arasında doğru orantılı olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmaların bir eksiği kişinin hayatının ne kadar uzun bir süresini obez olarak geçirmiş olduğudur. Bu eksikliği kapatmak adına yeni yapılan bir araştırmada obez olmayan 3200 genç yetişkin (18-30 yaş) üzerinde çalışılmıştır. 25 yıl boyunca bu kişilerin obez olup olmadıkları, oldularsa ne kadar süre obez olarak yaşadıkları takip edilmiştir. Bu süre boyunca koroner arterdeki kalsiyum birikimleri araştırılmıştır. Kalsiyum birikimi kalp rahatsızlıkları için uyarıcı niteliğindedir.
Çalışma boyunca yetişkinlerin % 40’ı obez olmuştur. Bunların 20 yıldan daha fazla obez olarak yaşamını sürdüren  %38’i koroner arter kalsifikasyonu (kireçlenme) ile karşılaşmıştır. Buna karşılık hiç obez olmayanların % 25 de koroner arter kalsifikasyonu gelişmiştir. Bilim insanları genç yetişkinlik döneminde obez olarak geçirilen her yılın kişinin gizli kalp rahatsızlığı yaşama riskini % 2-4 oranında arttırdığını hesaplamışlardır. Amerika Birleşik Devletleri’nde insanlar genç yaşlarda obez olmakta ve yetişkinlerin 1/3’ü obez olarak hayatına devam etmektedir. Sağlık Bakanlığınca yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010” ön çalışma raporuna göre Türkiye'de obezite sıklığı kadınlarda %41, erkeklerde %20, tüm toplumda ise %30 bulunmuştur. 
Bilim insanları son araştırmalar neticesinde, vücut kitle endeksi ve bel çevresi ölçüsüne ilave olarak obez olarak geçirilen sürenin de hesaplanması gerektiğini ifade etmektedirler. 
Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için vücut kitle endeksimiz 18-25 arasında olmalı, bel çevresinin ölçüsü kadınlarda 80 cm, erkeklerde 88 cm’yi geçmemeli, bireyler uzun süreli obez olarak yaşamaktan kaçınmalıdır.
Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ideal kiloda ve sağlıklı olmanın temelleridir.
Sağlıklı Günler Dileriz

8.12.2014
Yazan: Figen Selli
Danışman: Ecz. Çiğdem Selli Karakaya
Kaynaklar: http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/obe/
http://beslenme.gov.tr/index.php?lang=tr&page=40