YİNE NÜKLEER SANTRAL RANTTI ....   
YİNE NÜLEER  SANTRAL AVANTALARI.............


Türkiye için sürdürülebilir enerji mümkün mü ? 
Enerji ihtiyacımızı fosil yakıtlara bağımlı olmadan da sağlayabilir miyiz? 
Yaşamımız ve geleceğimiz için ; İnsan sağlığını ve ekosistemi ciddi boyutlarda tehdit eden, yaşam süresini kısaltan kömürlü termik santrallere karşı, temiz enerjiyi seçmemiz gerekmektedir.
Greenpeace araştırmalarına göre  2010 yılında faaliyette 19 kömürlü termik santral vardı. 7900 kişi bu santrallerin bacalarından çıkan zehir yüzünden hayatını kaybetti.
Şu an Türkiye’de 80’e yakın santral planı var. Bu daha da fazla zehir havaya karışacak demek. Sağlıksız yaşam , daha fazla hastalık  kanser ve sağlık giderlerine yük getirecek demektir.
Zehrin adı kimyada PM 2.5. Çevreciler olarak biz  ona sinsi katil diyoruz. Sinsi çünkü filtrelenemiyor, sinsi çünkü  havaya karıştığı noktadan kilometrelerce uzakta bile can alabiliyor. Örneklersek i Zonguldak’taki bir santral İstanbul’daki bir çocuğu astım edebiliyor, Afşin’deki bir santral, Amasya’da hayat karartabiliyor. Mersin Akkuyuda santral Tire deki bizleri solunum hastası ediyor.
Kömür hayatlarımızdan bir gün bile çalmamalı. Kullanmak zorunda olsak bile filtre edilmeli veya uzmanlarca zararsız hale getirilmeli.  
Temiz enerji geleceğini hayata geçirmek için kömür devrini hep beraber kapatmalıyız. 
Sağlık Bakanı birlikte ve beraberce seslenelim: Halk sağlığıyla oynayan bu projelerde Sağlık Bakanlığı da karar verici olmalı !  Rant elde edeceğiz diye , ucuz ve çabuk enerji elde edeceğiz diye zararlı enerji santralarına evet dememeliyiz.
Nükleer konusundaki skandallarıyla ünlü Rosatom Şirketi, Mersin Akkuyu’da kurmayı planladığı nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu'nu 3. kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sundu ve rapor onaylandı. Greenpeace raporun iptali için dava açtı. Bu rapor reddedilmeli, çünkü...
Tüm ÇED süreci şeffaflıktan ve katılımcılıktan uzak yürütüldü. İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nda ve halkın katılımı sürecinde iletilen itirazların dikkate alınıp alınmadığı hâlâ bilinmiyor.
Herhangi bir nükleer kaza halinde; bu kaza ile ortaya çıkacak olan zararların giderilmesinden kimlerin sorumlu olacağı ve bu zararların nasıl karşılanacağına dair yeterli bilgi bulunmuyor.
Gazeteler yazacaklar ,
 Three Miles Island Nükleer Santral kazası: 1979 yılında ABD’de, Pensilvanya Eyaleti’ndeki Three Miles Island nükleer santrali insan hatası  yazmıştı.
Çernobil Nükleer Santral kazası: Rusya’da 1986 yılında olan nükleer kazası  yazdı.
Fukushima Santralı Kazası: 11 Mart 2011’de oldu diye yazdı  gibi gibi..........
Yarında yazmasınlar Mersin Akkuyuda Nükleer kasında ölüm
Atıkların nasıl yönetileceğine dair yeterli bir çalışma bulunmuyor. Atıkların nerede tutulacağı; nasıl taşınacağı ve devamında da bu sürecin güvenliliğinin nasıl karşılanacağı konusu cevapsız bırakılmış durumda.
ÇED raporu, bu ve bunun gibi onlarca eksiklikle dolu. 
Ayrıca "Türkiye'nin kalkınması ve kendi enerjisini üreten bir ülke olması için bu santrale ihtiyaç var" iddiası tamamen yanıltıcı. Hammaddesi, teknolojisi, şirketi yerli olmayan bir nükleer santralle enerjide dışa bağımlılıktan kurtulamayız.
Nükleer kumarını oynamak istemiyorsan, sen de nükleer mücadelesinde yanımızda ol.
Nükleer santrale HAYIR !...   Nükleer santrale HAYIR !...   Nükleer santrale HAYIR !...   
Türkiye Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK 
"Tabiata saygı aklın vicdanıdır" demiş ve son olarak yine  bizim dinimiz ve son peygamberimiz Hazreti Muhammet Mustafa ;
Hz. Peygamber, hayatı boyunca tabiatın ekolojik dengesini koruma ve kollamaya yönelik uygulamalarda bulunmuştur. Bu uygulamaların en başında tabiattaki doğal kaynakların israf edilmemesi ve çevre unsurlarının temiz tutulması yer almıştır. O, yaşadığı müddetçe çevrenin en iyi şekilde korunmasına büyük ihtimam göstermiştir. Bu bağlamda Hz. Peygamber, ashâbını ağaçları korumaya teşvik etmiştir. O, savaşlardan önce daima askerlerine herhangi bir ağacı kesmemelerini, tarla ve bahçeleri ateşe vermemelerini emretmiştir.
PERVARSIZCA    ...................
Nükleer santrale HAYIR !...   Nükleer santrale HAYIR !...   Nükleer santrale HAYIR !...   
SÜLEYMAN ÖVÜL - ABALIZEYBEKEFE
TİRE ÇEVRE KORUMA VE YEŞİLLENDİRME DERNEK BAŞKANI