Tire Ülkü Ocağı, ‘Zulmün Adı Doğu Türkistan’ adlı Resim Sergisi, Hangar Çok Amaçlı Belediye Salonunda sergilendi.


Dilek AYVALI

Düzenlenen sergi programında konuşan Tire Ülkü Ocakları Başkanı Ali Koyu, “Bugün burada bu resim sergisini açmamızın amacı bellidir. 3 Şubat 1997 günü Kadir gecesi münasebetiyle Kur’an okumak için toplanan bir grup Doğu Türkistanlı kadın, Çin polisi tarafından evlerine düzenlenen gece baskınıyla tutuklandı. Dini vecibelerini yerine getirmekten başka bir amaç gütmeyen Uygur kadınlarının bir kısmı olay yerinde dövülerek, bir kısmı ise götürüldükleri karakolda işkenceye maruz kalarak can verdi. Soykırım suçlusu Çin hükümeti tarafından toplantı yasağını ihlal etmekle suçlanan Uygur kadınlarına uygulanan zulmü, protesto etmek amacıyla binlerce Uygur Türkü 4 Şubat gecesi polis karakolu önünde toplandı. Çin polisi, önce öldürülen kadınlardan ikisinin cesedini karakol önünde bekleyen kalabalığın önüne attı. Ardından kalabalığı kuşatan silahlı Çin kuvvetleri dört bir yandan yaylım ateşine başladı. Olayları takip eden yabancı habercilerin gözleri önünde 400′den fazla Uygur Türkü Çin polisinin açtığı ateş sonucu şehit edildi” dedi.
Çin askerlerinin öldürdükleri Uygur Türklerinin cesetlerine dahi işkence yapmayı sürdürdüklerini kaydeden Başkan Koyu, “Bitmek tükenmek bilmeyen bir kinle Uygur Türklerine saldıran Çin güvenlik güçleri o yıl içinde düzenlenen operasyonlarda yaklaşık yüz bin Uygur Türkünü esir aldılar. Gulca olaylarında esir alınan binden fazla Türk, yargılamaya dahi gerek duyulmadan 9 Aralık 1997 günü toplu halde idam edildi. Geriye kalanlar ise zindanlarda ölüme terk edildiler” şeklinde konuştu.


ÖZGÜR OLACAKLARI GÜNÜ SABIRLA BEKLİYORUZ
Bölük pörçük olmuş Türk dünyasının 20. ve 21. yy’da birçok katliama maruz kaldığını hatırlatan Tire Ülkü Ocakları Başkanı Ali Koyu, “Doğu Türkistan’da, Kıbrıs’ta, Azerbaycan’da, Karabağ’da, Suriye’de birçok soydaşımız katledilmiştir. Devlet otoritesinin kaybolduğu, başıboşluk ve asayişsizliğin ayyuka çıktığı Suriye’de Türkmen soydaşlarımıza karşı katliam haberlerinin gelmeye başladığını içimiz yanarak takip ediyoruz. Mısır’daki Müslüman kardeşlerine, Suriye’deki Özgür Suriye Ordusu’na ağıtlar yakanlar söz konusu Türkmenler olunca sessizlik orucuna niyet etmektedirler. Kerkük’te, Suriye’de ve Doğu Türkistan’da zulme uğrayan Türkler için varsın devletimizin yetkili organları harekete geçmesin, bizler her daim onların duyulmayan sesi, tutulmayan eli olacağız. Doğu Türkistan’da, Kerkük’te, Suriye’de, Güney Azerbaycan’da ve dünyanın başka bölgelerinde sıkıntı çeken, sosyal ve siyasal haklardan mahrum bırakılmış bütün kardeşlerimizin rahata kavuşacakları, özgür olacakları günü sabırla bekliyoruz. Özellikle Çin’in, Irak’taki peşmergelerin ve Suriye’de başıbozuk grupların eziyet ve baskılarının son bulmasını istiyoruz. Gulca Katliamında ölen soydaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, bir daha böyle acı olayların yaşanmamasını Yüce Allah’tan niyaz ediyoruz” dedi.


Editör: Haber Merkezi