Tire Kültür Derneği tarafından her yıl farklı bir il veya ilçede düzenlenen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı, ülke genelinde ve yurt dışında gördüğü büyük ilgi nedeniyle, bu yıl birbirinden önemli üç farklı etkinlik ve yerde gerçekleştiriliyor. 
Tire Kültür Derneği, Zeybek Ateşi ile Türkiye’nin en önemli etkinliklerinde Türk Kültürünü ve Tire’yi tanıtmaya devam ediyor. 



Teco Petrolcülük A.Ş.’nin ana sponsorluğu ile beşincisi gerçekleştirilecek olan Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı, bu yıl yine Tire Kültür Derneği’nin organizasyonunda Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Ege Folklor Dernekleri Federasyonu, Yesevi Maturidi Otağı İlmi ve Kelami Araştırmalar Derneği gibi bir çok önemli kurum ve sivil toplum kuruluşunun işbirliği ile efe kültürü sevdalılarını bir araya getiriyor. 

Efelik kültürünün Türk tarihinin tüm dönemlerinde ve Türklerin yaşadığı tüm coğrafyalarda varlığını sürdüren, Türk Milletinin en özel ve köklü bir kültürü olduğunu vurgulamak amacıyla düzenlenen Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı, içerdiği bilimsel çalışmalar ve izleyiciler tarafından her defasında coşkuyla izlenen gösterisi ile bu yıl da ülkemizdeki kültürel etkinliklere farklı bir bakış açısı getirmeye hazırlanıyor. 
  
HACIBEKTAŞ VE SAFRANBOLU'DA ZEYBEK ATEŞİ YAKILACAK

Zeybek Ateşi 5. Ulusal Efe Kurultayı için tüm hazırlıklarını tamamlayan Tire Kültür Derneği, 2015 yılı etkinlik programı kapsamında ilk olarak 17 Ağustos tarihinde Uluslar arası Hacıbetaş Veli Anma Törenlerinde yer alacak. Hacıbektaş ilçesindeki etkinliklerin hemen ardından 31 Ağustos tarihinde Safranbolu’da Uluslar arası Yesevi Maturidi Kurultayına katılacak olan Zeybek Ateşi ekibi, ekim ayında ise İzmir’in Çeşme ilçesinde Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ile işbirliği içerisinde  düzenlenecek olan Uluslar arası  Dede Korkut Türk Kültürü Kurultayında, Türk tarihinin efelik kültürü felsefesi ile gerçekleşen sürekliliğini temsil etmek amacıyla Zeybek Ateşini bir kez daha yakacak.

  
Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı’nın bir sosyal ve kültürel etkinlikten çok, Türk tarihini ve kültürünü gelecek nesillere aktarma projesi olduğunu ifade eden Tire Kültür Derneği başkanı Seyfullah Ayvalı, “Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı projesi, derneğimizin her yıl başarıyla uyguladığı bir kültür anlatımıdır. Efelik kültürünün en doğru şekilde anlatımını ve tarihsel köklerini öne çıkararak gelecek nesillere aktarımını hedeflediğimiz bu proje, gerçekleştirdiğimiz ilk günden bu yana oldukça yoğun bir ilgi ve destek görüyor” dedi. 


EFELİĞİN ÖZÜ, ADALET, MERTLİK, DOĞRULUK VE VATAN SEVGİSİ

Zeybek Ateşi’nin Türk kültürünün yaşatılması için çalışan geniş kitleler tarafından ilgiyle takip edildiğini ve sahiplenildiğini vurgulayan Ayvalı, “Zeybek Ateşi projesi ile vermeye çalıştığımız mesaj tüm katılımcılarımız tarafından alınmış durumda. Amacımız, efelik kültürünün, Türk tarihinin her döneminde var olan ve Türklerin ayak bastığı tüm coğrafyalarda kendini gösteren köklü bir kültür olduğunu, özünün doğruluk, mertlik, dürüstlük, adaletten yana tavır koyan ve vatan sevgisinden geçtiğini anlatmak. Bu nedenle efelik kültürünün sadece halk oyunları ve kostümler ile tarif edilemeyeceğini özellikle dile getiriyoruz. Etkinliklerimize katılan ve bizlerden projemiz hakkında bilgi alan herkes takdirlerini sunarak devam edilmesi yönünde görüş bildiriyor. Bu durum bizleri hem mutlu ediyor hem de ülkemizin içinde bulunduğu durum açısından bakıldığında ihtiyacımız olan temel kültür değerlerimizden biri olan efelik kültürünün yaşatılması adına umutlandırıyor” dedi. 

 
Ayvalı, 
"KÜLTÜRE YAPILAN DESTEKLER BOŞA GİTMEZ

Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı’na beşinci kez ana sponsor olarak destek olan TECO Petrolcülüğe de teşekkürlerini ileten Ayvalı, “Bu tür etkinlikler ciddi destek ve imkanlar ile yapılabiliyor. Bu bakımdan ilk kurultayımızdan bu yana bizlerle birlikte Zeybek Ateşi’nin her yıl daha da güçlü yanmasına katkı koyan Teco Petrolcülüğün yönetim kurulu başkanı Sayın Mustafa Yalçınkaya’ya çok teşekkür ediyorum. Mustafa Bey, bu desteği ile eşine ender rastlanacak şekilde bir Türk kültürü aşığı olduğunu fazlasıyla gösterdi. Kültüre Yapılan destekler boşa gitmez. Umarım diğer kurum ve kuruluşlarımız da kültürümüzün yaşatılması için aynı hassasiyeti gösterir. Öte yandan bu yılki çalışmalarımıza ev sahipliği yapan Hacıbektaş Belediyesi’ne, Safranbolu Belediyesi’ne de  samimi ve güçlü katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyorum. Etkinliklerimizde desteklerini esirgemeyen tüm kurum ve kuruluşlara, bizlerle birlikte olan sivil toplum kuruluşlarımıza, Zeybek Ateşi ekibine de şükranlarımı sunuyorum. Gelecek nesillerimiz tüm bu çalışmaları ve katkı koyanları elbette ki, takdirle kaydedecektir. Ben bir kez daha  tüm efe yürekli Türk halkını, Hacıbektaş’taki, Safranbolu’daki ve Çeşme ilçesindeki kurultayımıza davet ediyor ve Türk kültürünün güçlü gölgesinde birlik ve beraberlik içinde olmaya çağırıyorum. Efe yürekliler ile  Zeybek Ateşi’ni bir kez daha harlamaktan büyük bir onur duyacağız” şeklinde konuştu. 



ZEYBEK ATEŞİ BU YIL DAHA GÜR YANACAK
Tire Kültür Derneği olarak ortaya konulan kültür projelerinin her geçen gün büyüyerek gelişmesinden onur duyduklarını sözlerine ekleyen Başkan Ayvalı,  bu yıl gerçekleşecek olan kurultay programları ile ilgili bilgiler verdi.

Nevşehir, Hacıbektaş ilçesinde Uluslar arası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri kapsamında gerçekleştirilecek olan Zeybek Ateşi Kurultayı’nın 17 Ağustos Pazartesi günü gerçekleşeceğini hatırlatan Ayvalı, “Hacıbektaş’taki etkinlikler kapsamında “Tarihsel Süreçte Alevilik ve Bektaşilik” konulu panelde derneğimizin Onursal Başkanı  Araştırmacı Yazar A. Munis Armağan konuşmacı olarak katılacak. Panelin ardından Semah gösterileri ve ozanlar geçidi programları yapılacak. Gece programında ise savunduğu ve mücadelesini verdiği değerler sebebiyle her biri efelik kültürünün birer halkası olan Türk tarihindeki kahramanların ve efelerin temsil edildiği Zeybek Ateşi adlı tiyatral gösteri ile birlikte Zeybek Ateşi yakılacak. Gösterinin ardından Türk Halk Müziği Sanatçısı Musa Eroğlu’nun türküleri ile etkinlikler sona erecek”dedi. 

31 Ağustos Pazartesi günü Safranbolu’da gerçekleştirilecek olan etkinliklerde ise bir çok bilim adamı ve akademisyenin katıldığı Türk Kültürü konulu sempozyum’un ardından Zeybek Ateşi ekibinin bir kez daha sunum yapacağını söyleyen Ayvalı, “Safranbolu’daki etkinlikler kapsamında Efelik kültürü sunumumuz ile katılımcılara mesajlarımızı iletmeye çalışacağız. Ayrıca Efe Kadınlarımız konulu resimleri ile tüm dünyadaki sanat çevrelerince tanınan Ressam Mustafa Ali Kasap hocamızın resim sergisini katılımcılarımızın beğenisine sunacağız. Zeybek Ateşi kapsamında bu yıl son etkinliğimiz ise Ekim ayında İzmir’in Çeşme ilçesinde toplanacak olan Türk Dünyası Dede Korkut Türk Kültürü Kurultayı olacak. Burada da bir çok bilimsel çalışma ve temaslarda bulunarak tüm Türk topluluklarından gelecek olan yüzlerce Türk Dünyası sanatçı, araştırmacı ve akademisyenine Zeybek Ateşini anlatacağız”dedi.   

Editör: Haber Merkezi