Ergün ÇELİK

 Tire Berberler Odası başkanlığını 52 yıldır sürdüren Saim Kabaağaçlı, Osmanlı İmparatorluğu'nun en kudretli padişahı olan Kanunu Sultan Süleyman'ın 46 yıllık iktidarını da geride bıraktı. İçindeki bitmek tükenmek bilmeyen meslek aşkı ile 52 yıldır Oda Başkanlığı yapan Kabaağaçlı, her seçim karşısına çıkan tüm rakiplerine fark atarak aynı koltukta oturmayı başardı. 1959 yılında Tire’nin önde gelen berberlerinin bir araya gelmesiyle kurulan Berberler Cemiyeti’nin ilk Başkanı olma ünvanını da elinde bulunduran Saim Usta, mesleğini Tire’deki mütevazi dükkanında ilk günkü aşkla sürdürmeye devam ediyor. İlerleyen yaşına rağmen genç berberleri aratmayan Saim Usta’ya oda başkanlığında 50 yılı geride bıraktığı için Dünya Odalar Birliği tarafından geçtiğimiz yıllarda 50. Yıl Şeref Madalyası verildi.

Berberler Odası Başkanlığı’nın yanında Tire Musiki Derneği’nin de kurucusu olan Kabaağaçlı, müzikle de yakından ilgileniyor. Marifetli elleriyle bir yandan tıraş yapan tecrübeli usta bir yandan da ud ve cümbüş gibi müzik aletlerini de çalıyor. Başkanlık görevini layıkıyla yerine getirdiğini ve ömrü vefa ettiği sürece bu görevi sürdürmek istediğini belirten Saim Kabaağaçlı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
    

       “İlkokulu bitirdiğimden bu yana berberlik mesleğinin içindeyim. Bu işe çırak olarak girdim daha sonra kalfa oldum. Kalfa olduktan sonra bir müddet İzmir’in Karşıya İlçesi’nde çalıştım. Daha sonra babam ‘Tire’ye dön, sana burada dükkân açacağım” dedi. Ben de Tire’ye döndüm ve babamın açtığı ilk dükkânda 1959 yılından beri berberlik mesleğine devam ettim. Daha sonra Tire’nin önde gelen berberleri bir araya geldi ve Berberler Cemiyeti’ni açtık. O zamanki abiler, içlerinde en genç berber ben olduğum için beni başkan seçtiler. O zamanlar benim elime bir makbuz verdiler ve ben sokak sokak tüm berberleri dolaşıp birer lira aidat topladım. Cemiyetimiz daha sonra derneğe dönüştü. Son olarak dernek de sona erdi Berberler Esnaf Odası oldu. Şu anda hala oda olarak yolumuza devam ediyoruz. Her dört yılda bir seçim yapılıyor. Karşımıza çeşitli adaylar çıkıyor ve esnaflarımız takdir ediyor ve her seferinde beni başkan olarak seçiyor. Ben mesleğimi çok seviyorum. Ben her şeyimi bu mesleğe borçluyum”

Tireli rekortmen Oda Başkanı Saim Kabaağaçlı’nın sürekli müşterilerinden biri olan Emekli Öğretmen Yılmaz Göçmen ise Kabaağaçlı’nın Türkiye için bir değer olduğunu söyledi. Emekli Öğretmen Göçmen yaptığı açıklamada; “

Saim Usta Tire’nin iftihar ettiği bir esnaftır. Saim Usta çeşitli isimler altında 52 yıldır bu odanın başkanıdır. 26’dan fazla seçime girmiş ve kazanmıştır. Kendisine Türkiye Esnaf Odaları tarafından altın madalya verildi. Dünyada 52 yıldır oda başkanlığı yapan başka bir insanın olduğunu sanmıyorum. Saim Usta hem Berberler Odası Kurucusu hem de Tire Musiki Derneği’nin Kurucularındandır. Kendisi hassas ve duygusaldır. Ben Saim Usta’nın hayat hikayesini ‘Tire’nin Yıldızları’ isimli kitabımda yazdım. Saim Usta’nın bu başarısını elde etmek kolay değildir. Meslektaşlarının ona verdiği değer gözler önündedir. Kendisini kutluyorum.


Editör: Haber Merkezi