Tireli üniversite öğrencisi genç, ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi misali, dünyayı dolaşıyor. Kendi imkanları ile dünyayı dolaşan genç gezgin, bu yaşına kadar çoğunluğu Asya ve Avrupa ülkeleri olmak üzere, 16 ülkeyi gezdiğini söyledi ve hedefinin Latin Amerika ve Afrika ülkeleri olduğunu belirtti.


Kamuran KIZILBOĞA / Büyük Tire Gazetesi


Tire’de sigortacılık yapan esnaf Vecdi Ersoy’un oğlu olan, OTDÜ İşletme Bölümü 4. sınıf öğrencisi Cihan Ersoy (24), birçok kişinin yapmayı çok istediği, fakat beceremediği veya cesaret edemediği birşeyi başarmış durumda. Kendi imkanlarıyla veya yarattığı olanaklarla dünyayı gezmeye başlayan Tireli genç, bu yaşına kadar 16 ülkeyi gezme ve görme şansı buldu. Bazı ülkelere birden fazla defa giden genç gezgin ve maceraperest, adeta modern çağın Evliya Çelebi’si.
İLK KEZ YURT DIŞINA KÜÇÜK BİR ÇOCUKKEN ÇIKTI
Gezmek, yeni ülkeler ve kültürler görmek tutkusunun küçük yaşlardan beri kendisinde olduğun ifade eden Cihan Ersoy, ilk yurt dışına çıkma deneyimini çok küçük yaşlarda yaşadığını ve bu geziyi hayal meyal hatırladığını söyleyerek, “Ailemle birlikte Avrupa’ya gittik. Almanya, Hollanda ve Belçika’yı gezdik. O geziyi tam olarak hatırlamıyorum. Çok küçüktüm. Fakat yine de benim için ilk deneyimdi. Belki de bu gezi bende gezme ve yeni yerleri keşfetme duygularını belirginleştirdi.” dedi.
Babasının zengin biri olmadığını, kendisinin de öğrenci olduğunu ifade eden Cihan Ersoy, birçok insan için çok masraflı görünen yurt dışı gezilerini kendisinin bulduğu fırsatları iyi değerlendirme ve ekonomik metotlar kullanarak ucuza getirdiğini ve bu gezilerden dolayı ailesine yük olmadığını söyledi. 
ABD’DE HEM ÇALIŞTI, HEM DE GEZDİ
Küçükken yaptığı ve pek hatırlamadığı ilk gezisi sonrasında yaptığı ilk gerçek yurt dışı gezi deneyimini 2010 yılında, daha çok öğrencilere verilen ‘çalışma ve gezi vizesi’ alarak, ABD’ye giderek yaşadığını belirten genç gezgin. Amerika’nın Chicago kentinde bir süre hem çalışıp hem de kaldığını ifade etti. Ersoy, “Chicago’da çalıştım ve çalışıp ta kazandığım ile fırsat buldukça bulunduğum bölgeleri gezdim. Tatilimin bitimine az bir süre kala, Chicago’dan ayrılarak Amerika’nın kuzeydeki kentleri olan Detroit, Boston, New York gibi kentleri gezdim ve sonrasında Türkiye’ye döndüm.” dedi.
BİR KEZ DAHA HİNDİSTAN’A GİTMEK İSTİYOR
 Sonraki rotasının 2011 yılında Hindistan’a olduğunu ifade eden Tireli genç, bu gezideki masraflarını, uçak biletleri hariç, gönüllü hizmetler veren uluslararası bir öğrenci topluluğu olan ve kısa adı ‘AIESEC’ tarafından karşılandığını belirtti. Hindistan’da 5 hafta kaldığını, Luckawe adlı bir kentte bulunduğunu belirten maceracı genç, burada yerel halka “Küresel ısınma ve bunun dünyaya zararları” konusunda eğitim verdiğini ifade etti. Fırsat buldukça Hindistanın değişik yerlerini karayolu ve demiryolu araçları ile gezdiğini ifade eden ve Hindistan’ın çok yönlü ve renkli kültürel yapısından çok etkilendiğini ifade eden Cihan, bir kez daha Hindistan’a gitmek istediğini belirtti.
ÜÇÜNCÜ SEFERİNİ AVRUPA’YA YAPTI
Genç seyyahın üçüncü yurt dışı seferinin yönü Avrupa kıtası oldu. 2012 yılının ilk aylarında yaptığı, üç ülkeden oluşan Avrupa gezisi macerasının ilk durağı Polonya oldu. Polonya’nın birçok yerini gezen Ersoy, daha sonra milyonlarca yurttaşımızın kaldığı Almanya’ya geçti. Burada da  görülmesi gereken birçok yere giden Ersoy’un bu gezi durağındaki son durağı laleler ve kanallar ülkesi Hollanda oldu. Bu geziyle, küçükken gitmiş olduğu Almanya ve Hollanda’ya ikinci kez gitmiş oldu. Üç ülkede toplam 12 gün kaldığını ifade eden Ersoy, buradaki harcamalarını da kendi biriktirdiği paralarla karşıladığını ve gezinin her aşamasında oldukça ekonomik davrandığını belirtti.

OKYANUSYA VE GÜNEY DOĞU ASYA DENEYİMİ ÇOK FARKLI OLDU
Genç seyyahın son seferi uzak diyarlara oldu. Hint Okyanusunu aşan Cihan, Okyanusya Kıtası’nın en büyük ülkesi olan ve yüzölçümü Türkiye’nin 10 katı olan Avusturalya gitti. 18-30 yaş gençlere sağlanan hem çalışma ve hem gezme fırsatını değerlendiren ve vize alan Cihan, Avusturalya’nın ve Dünya’nın en güzel kentlerinden biri olan Sdney’de yaklaşık 6 ay kadar kalarak hem çalıştı, hem de tek başına bir kıta olan ülkeyi bulduğu fırsatlar çerçevesinde gezdi.
Yeterli miktarda para biriktirdikten sonra Güney Doğu Asya ve Uzak Doğu Asya gezisi yapmak için yola koyulan Tireli genç, sırasıyla; Singapur (2 gün), Malezya (12 gün), Tayland (37 gün), Kamboçya (6 gün), Laos (9 gün), Hindistan (12 gün), Nepal (7 gün), Japonya (10 gün), Endonezya (30 gün) ülkelerini doyasıya gezdi. 
Bu seferi sırasında çok birçok önemli ve güzel yerleri görme şansı bulan Cihan’ın gördüğü yerler arasında; modern ve temiz yapısı ile ünlü Singapur şehri, Tayland’ın nehir üzerindeki pazarları ve sahilleri ve muteşem doğal güzellikleri ile ünlü Phi Phi Adaları, Kamboçya’daki dünyaca ünlü Angkor Wat antik çağ tapınağı harabeleri, Malezya’nın ünlü ikiz gökdelenleri Petronas Kuleleri, Himalaya dağları ve Everest zirvesi, Tokyo’nun ışıltılı caddeleri gibi noktalar oldu.


Editör: Haber Merkezi