Geçtiğimiz gün Show TV’de gösterime giren “Roman Havası” isimli dizinin, Romanları yanlış tanıttığını ve toplumda Romanlara karşı kötü algı yarattığını belirtten TİROMDER Başkanı Hasan Hüseyin Karabacak, RTÜK’ü göreve çağırdı.

 

Ergün ÇELİK


HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA

Tire Romanları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Show TV’de yayınlanan “Roman Havası” isimli diziye basın açıklaması yaparak tepki gösterdiler. Dizinin Türkiye’de yaşayan Roman vatandaşları üzdüğünü belirten Dernek Başkanı Karabacak, yapımcıların özür dilemesini beklediklerini söyledi.

Tireli Roman vatandaşların ve basın mensuplarının katılımıyla yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;

 

 

“Geçtiğimiz günlerde Show TV'de gösterime giren Roman Havası isimli dizi, ülkemizdeki roman vatandaşlarımızı üzmüş, büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştır. Söz konusu dizi medyanın roman vatandaşlarımıza karşı gösterdiği ayrımcı yaklaşımın son bir örneğidir.

Romanların yaşamını derinden etkileyen bir çok sorun var iken, yaşamları ile hiç bir ilgisi olmayan basmakalıp yargılar üzerinden, romanları bir eğlence ve komedi unsuru olarak sunmaktan çekinilmemektedir.

Roman Havası isimli dizi bu konuda maalesef bir ilk değildir. Romanları aşağılayan bu havayı 1980'lerde "Gırgırıye" serisinde, 1990'larda; "Darbukatör Bayram", 2000'lerde "Görgüsüzler" ve "Cennet Mahallesi" isimli TV dizilerinde görmüştük.

Son 30 yılda romanların hayatında çok şey değişmesine rağmen ne yazık ki, romanların medyadaki temsilinde hiç bir değişiklik olmamıştır.

Hayatında romanlar ile daha önce hiç bir ilişki kurmayan birinin ya da roman kültürüne ve toplumuna dair hiç bir şey duymamış bir çocuğun Roman Havası gibi dizileri izledikten sonra, kafasında oluşturulmak istenen roman algısı şudur. Romanlar hayatlarında eğlence ve kavgadan başka hiç bir şey  ile ilgilenmeyen, vurdumduymaz, kaygısız, paraya tapan, çıkarları için en temel ahlaki değerlerden yoksun hırsızlık ve dolandırırcılık gibi toplumsal etiğe aykırı davranışlarda bulunan medeniyet görmemiş, küfürbaz ve dengesiz insanlardır.

Romanların yaşamını sempatik gösterme iddiasındaki bu dizi, maalesef romanlara ön yargılı ve ayrımcı bakış açısını alenen ekranlar aracılığı ile yaymaktadır. Roman Havası Show TV'de 75 milyonun gözü önünde romanların kişiliğine kimliğine, kültürüne ve onuruna saldırmaktadır.

Romanların yaşamlarını bir fantazi nesnesine indirgeyen bu dizi, gerçeklerden tamamen kopuk olup, romanların gerçek yaşamlarını ve sorunlarını maskelemektedir. Çünkü, Romanların çözülmeyi bekleyen son derece ciddi ve acil sorunları bulunmaktadır.

Ülkemizin en dezavantajlı gruplarından biri olan romanlar, yoksulluk , sosyal  dışlanma ve ayrımcılıktan kaynaklanan sorunlarla boğuşmaktadır. Dizide resmedildiği gibi Roman Mahalleleri vur patlasın çal oynasın mekanları değildir. Romanların hiç bir sorununa değinmeyen bu diziler, romanların yaşamını adeta bir peri masalı gibi resmetmektedir. Roman denildiğinde sadece Roman dansı ve müziğini gören, en can yakıcı sorunları görmezden gelen ulusal medya kuruluşlarını öz eleştiri yapmaya davet ediyoruz.

Roman Havası en çok da kadınları aşağılamaktadır. Roman Kadınlarını bir arzu nesnesine indirgemekte, kadınların verdikleri yaşam mücadelesini yok sayarak bedenlerini ve cinselliklerini ön plana çıkarmaktadır. Oysaki, roman toplumunda yoksulluk ve dışlanmanın yükünü en derinden yaşayanların başında Roman Kadınları gelmektedir.

Ülkemizde roman kültürünün sanatsal ve kültürel yaşantımızın bir parçası olmasını elbette ki önemsiyoruz. Ancak sanat adına, roman kültürünün  dejenerasyonunu, romanların insan onuruna yakışmayan bir şekilde temsil edilmesini asla kabul etmiyoruz.

Yaşanmakta olunan bu ve benzeri ön yargıların temelinde,  temassızlığın ve iletişimsizliğin yattığına inanıyoruz. Romanların gerçekliğini görmek ve bu gerçeklik üzerinden inşa edilmiş duyarlı sanatsal ürünler ortaya koymak üzere başta medya mensuplarını, sanatçıları, senaristleri ve film yapımcılarını mahallelerimize davet ediyoruz. Çünkü, bu mesele   sadece romanların meselesi değil. Ayrımcılığın olmadığı tüm vatandaşlarımızın insan onuruna yakışır bir şekilde yaşadığı bir Türkiye idealine inanan herkesin meselesi ve vatandaşlık sorumluluğudur.

Ülkemizdeki tüm Roman sivil toplum kuruluşları ve aktivistler olarak,  Show TV yönetiminin ve dizi yapımcılarının özür dilemesini ve dizinin derhal gösterimden kaldırılmasını talep ediyoruz. RTÜK başta olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarını bu ayrımcı yayınlar konusunda göreve davet ediyoruz.“


HABER VİDEOSU:

Editör: Haber Merkezi