Yurt içinden ve yurt dışından 12 akademisyenle birlikte Tire’de incelemelerde bulunan İzmir Üniversitesi Tire’deki Tarihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, ilçede restore edilecek tarihi binaların belirlenerek hazırlanacak raporun İzmir Valiliği ile İl Kültür Müdürlüğü’ne sunulacağını söyledi



Tire’de tarihi eserlerin kurtarılması için başlatılan çalışmalar yeni bir ivme kazandı. İzmir Üniversitesi öncülüğünde, 2011 yılından bu yana yürütülen program çerçevesinde İzmir, Yaşar, Konya Selçuk, Hollanda Delft ve İtalya Floransa Üniversiteleri’nden toplam 12 kişilik akademisyen gurubu ilçeye gelerek kent merkezindeki tarihi yapıları gezdi. İzmir Üniversitesi Tire’deki Tarihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk rehberliğindeki araştırma gezisine, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevil Akyıldız, Unesco Gezginleri Derneği Başkanı Atilla Ege ve Dernek üyesi Nihal Ege, İtalya ve Türkiye’de restorasyon işleri yapan üç mimar öğretim üyesi ile Tire Belediyesi Kent Konseyi üyesi Halil Uslu katıldı. Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, ilçede restore edilecek tarihi binaların belirlenerek, hazırlanacak raporun İzmir Valiliği ile İl Kültür Müdürlüğü’ne sunulacağını söyledi.

KAYNAK VE PROJE İMKANI ARAŞTIRILACAK
Öztürk, “Belirlenen eserlerden, durumu ve konumu itibariyle ilk etapta restorasyon geçirecek olanların tespiti ve ne amaçla restore edilmesi gerektiğini ayrıntılarıyla rapor haline getireceğiz. Bunları yaparken, bölgenin ilerde turizm açısından ihtiyaçlarının belirlenmesini de arzu ediyoruz. Bu amaçla, kaynak ve proje imkanı araştırılacak. Özel şahıslardan, üniversitelerden, STK’lardan, Tire OSB, Fransız Konsolosluğu ve Arkas gibi kurumlardan bu çerçevede katkı ve destek istiyoruz. Temel amacımız akademik farkındalık yaratmak. Yoksa birkaç yıl içinde Tire’nin tarihi yapıları birer birer moloz yığını haline gelecek. Tarih burada alarm veriyor. İnsan ve zamanın kötü etkilerine karşı eserlerimizi korumamız gerektiğini düşünüyorum” dedi. Selçuk Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr Mustafa Korumaz ise Tire’nin tarihi, doğal ve kültürel mimarisinin farkına varılması için ileriye yönelik proje organizasyonlarının yapılarak, ilgili paydaşların üzerine düşen görevleri yapması gerektiği görüşünü savundu. Unesco Dünya Mirası Gezginleri Derneği yetkilileri de, Kültürpark Rotary Kulübü ile birlikte Tire ile ilgili kültür projesi yürüttüklerini ifade etti.


TİRE İÇİN NELER YAPILDI?
İzmir Üniversitesi’nin desteği ile 2011 yılında başlayan Tire’nin Dünya Tarih ve Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne adaylık çalışmaları süresince, bugüne kadar “İpek Yolu Üzerinde Tire” başlıklı bir fotoğraf yarışması düzenlendi ve ardından da fotoğraflar“İpek Yolu Üzerinde Tire” adlı albümde toplandı. Tire Belediyesi, Tire Kaymakamlığı, ÇEKÜL Vakfı, İl Özel İdaresi, UNESCO Milli Komitesi, AB Danışmanlığı ve Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Miras ve Alan Yönetimi Birimi Koordinatörlüğünün katkısı ile “Tire’deki Kültürel Miras ve UNESCO” başlıklı bir panel düzenlendi. www.ipekyoluuzerindetire.com sitesi Türkçe ve İngilizce olarak yayın hayatına başladı.

Editör: Haber Merkezi