İzmir Üniversitesi Tire’deki Tarihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, ilçedeki tarihi yapıların birer birer ayağa kaldırılacağını ve Tire’nin UNESCO’ dünya miras listesine adaylığı konusunda çalışmaların devam ettiğini ifade etti.






İzmir Üniversitesi’nin, 25 Ekim’de İzmir’deki bütün üniversite rektörlerinin ve Vali Mustafa Toprak’ın katılımıyla Tire’de düzenlediği toplantıda alınan kararlar hayata geçirilmeye başlandı. Tire’de, “tarih” seferberliği ilan edildiğini belirten İzmir Üniversitesi Tire’deki Tarihi Eserleri Koruma Komisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, “İzmir’de ilk defa üniversitelerin, kamu kuruluşlarının ve yerel yönetimlerin işbirliği içinde oldukları bir model oluşmak üzere” dedi. Yaratılan farkındalıkla, başta valilik ve Tire Belediyesi olmak üzere diğer kurumların önemli adımlar attığına dikkat çeken Öztürk, Fakıhlar Mescidi’nin sahipleri tarafından protokol ile belediyeye bağışlandığını söyledi. 


LAMARTİNE’NİN KONAĞI RESTORE EDİLECEK
Restorasyonuna başlanacak mescidin bulunduğu meydanın turizm için taşıdığı potansiyel nedeniyle Tire’li kadınların el ürünlerini teşhir edebileceği bir merkeze dönüştürülmesi beklendiğini anlatan Öztürk, “Üniversitemizce hazırlanan dosyalar dikkate alındı. Yağcızade Mescidi bakıma alındı. Rahmanlar camii ve Teos Mozolesi’nin çevresi tellerle çevrildi. İçi çöplerle dolu olan Kutuhan ve Yalnıyak hamamının restorasyonu için kısa süre önce İzmir Valiliği kaynak aktardığını açıkladı. Konut ve park yeri olarak kullanılan Ali Efe hanının içi boşaltıldı. Ünlü Fransız şair Lamartine’in Tire’de yaşadığı konağın maliklerine ulaşılabilir ve anlaşma sağlanırsa, Fransız konsolosluğu tarafından binanın restorasyonu söz konusu olabilir. Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek konağın maliklerinin tespit edilmesi yönünde araştırma yapılacağını söyledi” diye konuştu.


“TİRE MİMARLARIN LABORATUARI OLACAK”
İzmir ve Yasar Üniversiteleri, mimarlık fakültesi öğrencilerinin röleve uygulama derslerini Tire’de yapacağını kaydeden Öztürk, “Tire mimarların laboratuarı haline gelecek. Bu çalışmalar sayesinde neredeyse sıfır maliyetle hazır restorasyon projeleri oluşacak. Diğer taraftan üç dinin birlikte yaşadığı bir havranın restorasyonu için Yahudi cemaatiyle görüştük. Önümüzdeki günlerde bir kilisenin restorasyonu için de Ortadoks Klisesi yetkilileriyle bağlantı kuracağız.  Kırsal Turizm Derneği Başkanı Nedim Zurnacı’nın çabalarıyla bazı tur şirketlerinin Birgi-Salihli –Kula rotasına Tire de eklendi. Bu güzergah üzerinde kültür ve gastronomi turizmi oluşacak. Tire’nin UNESCO’ dünya miras listesine adaylığı konusunda ise çalışmalarımız devam ediyor. Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu başvuru dosyasını hazırlamak için harekete geçti. Tire Belediyesi’nin Kültür Bakanlığı’ndan 14 Nisan’a kadar ek süre aldığını öğrendik. Ortak başvuru sonucunda, Tire’nin Dünya Miras Geçici Listesine adaylığı sağlanabilirse ilçe turizmin cazibe merkezi haline gelebilir” dedi.

NELER YAPILDI?
*Tire’deki Vakıf eserleri dosya haline getirilerek, eski Devlet Bakanı Prof. DR. Sabri Tekir tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sunuldu.
*Tarihi eserlerin durumu hakkında Cumhurbaşkanlığı ve Kültür Bakanlığı’na ayrı ayrı dosyalar gönderilerek, bilgilendirildi. Konunun Cumhurbaşkanlığı tarafından takibe alındığı bilgisi verildi.

Editör: Haber Merkezi