Tire Kültür Derneği, 6. Olağan Genel Kurul Toplantısını tamamlayarak yeni çalışma dönemine girdi.

Kurulduğu günden bu yana Tire ve Türk kültürü konularında yapmış olduğu çalışmalarla ilçe ve ülke genelinde adından sıklıkla bahsettiren ve kültür çalışmalarına ilgi duyanların takdirini kazanan Tire Kültür Derneği, 6. Olağan Genel Kurul Toplantısını da tamamlayarak yeni çalışma dönemine girdi. Dernek,   bu yıl aynı zamanda 10. Kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor. 
Gerçekleştirilen 6. Olağan Genel Kurul ile yönetim kurulunu yeni isimler ile zenginleştiren dernek yönetimi, bu dönem ayrıca eski ve yeni dernek üyelerinden oluşan Tireli kanaat önderleri ile  birlikte bir danışma kurulu da oluşturdu. 

DERNEK YÖNETİMİNDE YENİ İSİMLER GÖREV ALDI
Tire Kültür Derneğinde, gerçekleştirilen genel kurulun ardından yapılan ilk yönetim kurulu toplantısında Seyfullah Ayvalı yeniden dernek başkanlığına seçilirken,  başkan yardımcılığına ise Tire Halk Eğitim eski Müdürü Ali Rıza Bakanoğlu seçildi. Dernek  Muhasipliğine Hayati Okuroğlu'nun seçildiği Tire Kültür Derneği yeni yönetim kurulunda şu isimler yer aldı. Tire Kuvayi Milliye Efeler ve Zeybekler ve  Rahvan At Yetiştiricileri Derneklerinin Başkanlığını sürdüren  muhasebeci Süleyman Övül, Tire Belediye Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Doğukan Eroğlu, Tire Ticaret Odası Genel Sekreteri Aydın Taşan, Tiromder Dernek başkanı Hasan Hüseyin Karabacak, Anadolu Ajansı muhabiri Dilek Ayvalı ve Tire Tarım ilçe memuru Ayhan Akkaş.

DERNEK YÖNETİMİ, YOĞUN ÜYE BAŞVURUSUNDAN MEMNUN 
6. Genel Kurul Toplantısı hazırlıkları aşamasında yoğun üye başvurusu talepleriyle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı, "derneğimizin 10. yılında çalışmalarımıza gösterilen bu teveccühten dolayı çok mutlu olduk. Bir çok yeni üyemiz bizzat kendi talepleri ile derneğimize üye olmak istediklerini ve çalışmalarımıza katkı vermek istediklerini söylediler. Bu durum bizim için büyük bir moral ve onur kaynağı oldu. Derneğimizin her geçen gün halkımızın destekleriyle  gücüne güç katıyor. Daha önceki yıllarda olduğu gibi, çok önemli kültür projelerini hayata geçirmek için bundan sonra da kurumsal kimliğimizi geliştirerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz " dedi.

ÜÇ BÜYÜK PROJE UYGULANMAYA DEVAM EDECEK
Tire Kültür Derneğinin bu güne kadar gerçekleştirdiği bir çok etkinliğin içerisinde Tire Kültür Envanteri Projesi, Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı ve Nevruzun Kenti Tire çalışmalarının ayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan dernek başkanı Seyfullah Ayvalı, "2011 yılında başlamış olduğumuz Tire Kültür Envanteri çalışmalarında son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. "dedi

TİRE KÜLTÜR ENVANTERİ DEĞERLENDİRME KOMİSYONU TOPLANIYOR
Tire'nin tarihi eser zenginliği bakımından oldukça önemli bir kent olduğunu hatırlatan Ayvalı, "Tire Kültür Envanteri hazırlama çalışmalarımız kapsamında şŞu ana kadar daha önce kayıt altına alınmış ve alınmamış yüzlerce tarihi mekanı tespit edip, belgeleriyle birlikte metin  ve fotoğraflama çalışmalarını tamamladık. Daha önce yapmış olduğumuz TC. Kültür Bakanlığı ve Unesco Türkiye Milli Komisyonu projeleri ön kabulleri de olumlu bir şekilde sonuçlandı.  Şimdi ise Tire Kaymakamlığının önderliğinde bir değerlendirme komisyonu toplanacak ve Tire Kültür Envanteri için bu güne kadar elde edilen  tüm veriler bu komisyonda değerlendirilerek envanterimiz son şeklini alacak. Daha sonra da nihai projemizi ilgili kurumlara ileterek çalışmalarımızı tamamlamış olacağız. Böylece ilçemiz Tire, tarihi değerlerine yakışır çok önemli bir esere sahip olacak"dedi. 

ZEYBEK ATEŞİ BU YIL ÖNEMLİ ETKİNLİKLERDE YER ALACAK
Bu yıl 5.sini düzenlenecek olan Zeybek Ateşi Ulusal Efe Kurultayı çalışmalarının da ara vermeksizin sürdürüldüğünü ifade eden Ayvalı, "Zeybek Ateşi projesinin bu yıl 5.sini gerçekleştireceğiz. Ülke genelinde hatta yurtdışında hem ilçemizin tanıtımı hem de efelik kültürü gibi çok önemli bir kültürel unsurumuzun doğru bir şekilde yaşatılıp yaygınlaştırılması bakımından oldukça büyük ilgi gören Ulusal Efe Kurultayı projemizde, her yıl hem bilimsel hem de görsel etkinlikler düzenliyoruz.  Bu yıl da Zeybek Ateşi'ne ülkemiz açısından oldukça önemli etkinliklerden davet alıyoruz. Görüşmelerimiz sonuçlandığında ayrıntıları tüm halkımızla paylaşacağız. Şimdiden Tirelilere şu müjdeyi vermek isterim.  Tire Kültür Derneği bu yıl Zeybek Ateşi projesi ile,  10. kuruluş yıldönümüne yakışır bir şekilde, kilometrelerce uzakta organize edilen önemli etkinliklerde yer alarak, ilçemizin adını gururla tanıtacak."şeklinde konuştu. 

NEVRUZUN KENTİ TİRE PROJESİ ÜLKE ÇAPINDA SES GETİRDİ
Tire Kültür Derneği olarak Türkiye’nin en büyük nevruz kutlamasının gerçekleştirildiği Tire’de Nevruz’un gerçek özelliklerini ortaya koymak amacıyla hazırladıkları projeyi de başarıyla uyguladıklarını sözlerine ekleyen başkan Seyfullah Ayvalı, "Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, Nevruz, Türk kültür tarihi içinde de oldukça köklü bir kültürel geçmişi, zengin bir inanç ve yaşam biçimini temsil ediyor.  “Nevruz’un Kenti Tire”  projesi ile ilçemiz yüzyıllardan bu yana hiç bozulmadan ve unutulmadan temel özellikleriyle korunarak kutlanmakta olan Nevruz Bayramı'nın ülkemiz açısından ne denli önemli bir kültür hazinesi ve örneği olduğu gerçeğinin vurguladık. İnanıyoruz ki, ilçemiz Tire  gelişmiş tarım potansiyeli, ticari alt yapısı, zengin tarihi değerleri,  kültürel birikimi ve doğal zenginlikleri ile birlikte bu denli önemli bir kültürel değeri yüzyıllardır aynı canlılıkta yaşatması ve koruması nedeniyle "Nevruz'un Kenti Tire" projemiz ile ileriki yıllarda,  çiçeğin kenti Bayındır, Patates'in kenti Ödemiş örneklerinde olduğu gibi Nevruzun Kenti Tire olarak anılmaya başlayacak. Ve başta tarım ve hayvancılık olmak üzere tüm sosyal, ticari ve kültürel alanlarda Nevruz'u bir marka olarak kullanmaya başlayacak" şeklinde konuştu. 
Ayvalı, 30 Mayıs gecesi düzenleyecek oldukları 10. Kuruluş yılı gecesinde dernek olarak bu güne kadar elde ettikleri başarıları kutlayacaklarını sözlerine ekledi. 

Editör: Haber Merkezi