Ercan ÇELİK

Tire’nin Türkiye çapında meşhur lezzeti Tire Şiş Köfte her yerde büyük beğeniyle tüketilmesine rağmen, henüz bir coğrafi işaret tesciline sahip değil. Konuyla ilgili daha önce de çeşitli çalışmalara imza atan Tire Ticaret Odası, Tire Köfte’nin coğrafi işaret alması için çalışmaları başlattı. 

TİRE KÖFTE LİTERATÜRE GİRİYOR
Öğretim Görevlisi Selim Gevrek, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’ndeki yüksek lisans tezi için Tire köfteyi araştırıyor. Araştırma kapsamında Tire Ticaret Odası Genel Sekreteri Aydın Taşan ile görüşen Gevrek, Tire’de şiş köfte imalatı yapan çeşitli işletmelerden numuneler topladı. Bu numuneler üzerinde yapılacak incelemeler neticesinde, Tire köftenin karakterizasyonu yapılmış olacak. Karakterizasyon kapsamında Tire köftenin prortein oranı, yağ oranı, yağ asitleri kompreziasyonu, serbest yağ asidi miktarı gibi teknik detayları, yayınlanacak makale ile bilimsel literatüre girmiş olacak. 

COĞRAFİ İŞARET İÇİN İLK ADIM
Tire köftenin coğrafi işaret alabilmesi için bilimsel literatüre girmesinin ilk adım olduğunu dile getiren Genel Sekreter Aydın Taşan, “Bu sayede, Tiremizin meşhur köftesinin kendine has karakterini ortaya koyup, coğrafi işaret alacağız.” Dedi. 
Taşan, bir ürün için coğrafi işaret almanın önemini ise şu şekilde aktardı. 
“Coğrafi işaret başvurusu yapma hakkına sahip kişiler ile tescil edilmiş coğrafi işareti kullanma hakkına sahip kişiler, üçüncü kişiler tarafından aşağıda sayılanların yapılmasını önleme hakkına sahiptirler.
Tescilli adın ününden herhangi bir biçimde yarar sağlayacak kullanımlar veya tescil kapsamındaki ürünleri andıran ya da çağrıştırabilen ürünlerle ilgili olarak tescilli adın dolaylı veya dolaysız olarak ticari amaçlı kullanımı,
Sözcük olarak gerçek coğrafi yeri ifade etmekle birlikte halkta haksız biçimde ürünün başka yer kaynaklı olduğu izlenimini bırakan kullanımı veya korunan adın tercümesinin kullanımı veya “stilinde”, “tarzında”, “tipinde”, “türünde”, “yöntemiyle”, “orada üretildiği biçimde” veya benzeri diğer açıklama veya terimlerle birlikte kullanımı,
Ürünün iç veya dış ambalajında, tanıtım ve reklamında veya ürünle ilgili herhangi bir yazılı belgede doğal veya esas nitelik ve özellikleri ile menşei konusunda yanlış veya yanıltıcı herhangi bir açıklama veya belirtiye yer verilmesi,
Ürünün menşei konusunda halkı yanıltabilecek biçimde ambalajlanması veya yanılgı yaratabilecek diğer herhangi bir biçimde sunulmasıdır.


 

Editör: Haber Merkezi