Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in AA Muhabirine yapığı açıklamalara göre Bedesten’in restorasyon çalışması 22 Ocak 2014 tarihinde başladı. Uygulama Tire Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Restorasyon Ekibinin denetim ve kontrolünde gerçekleşti. Bedesten’in restorasyon maliyeti uygulama ve proje maliyeti ile birlikte 3 milyon 693 bin Türk Lirası. 

Bizans Çarşısı üzerine Tire Emiri Süleyman Şah tarafından yaptırılan ve Aydınoğlu Beyliği döneminde ün kazanan 8 kubbesi ve 4 kapısı bulunan Bedestenin dışında 32 dükkân bulunuyor. 


“TİRE’NİN MUAZZAM TARİHİ AYAĞA KALDIRILIYOR” 
Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Tire’deki tarihi eserlere çok önem verdiğini ve yapımı devam eden restorasyon çalışmalarının yanı sıra yapımına başlanacak olanların da bulunduğunu söyledi. Çiçek, “Restorasyon çalışmalarını başlatarak Tire’nin o muazzam tarihini ayağa kaldırıyoruz. Yakın zamanda Yalınayak Hamamı’nın da restorasyonu tamamlandı. Bedesten, Aydınoğlu Beyliği döneminde Tire çarşısının en önemli ticaret merkezlerinden biri. Etrafında hanlar, hamamlar ve camiler bulunuyor. Bu hanların bazıları şu an ayakta değil. Bedesten de yok olmak üzereydi. Restorasyon çalışması ile Bedesten civarındaki yapılara da değer katılmış oldu” dedi. 


“AKADEMİK ÇEVRELERLE İŞBİRLİĞİ YAPTIK” 
Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Tarihi Bedesten Çarşısı’nın yeni yüzüyle yüzyıllar sonra yine ilçe halkına hizmet vereceğini ifade ederek, “İlçemizdeki tarihi yapıları bir bir ayağa kaldırıyoruz. 

Bedesten Projesi’nin yanı sıra yine belediyemiz tarafından restorasyonu yaptırılan Kutu Han’da çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Restorasyonların öncesinde gerekli planlamaların yapılması amacıyla akademik çevrelerle işbirliği içinde çalıştık. Bedestenin olduğu alanda yüzyıllardır organik ürünlerin satıldığı pazar kuruluyor. Burayı, ruhuna uygun olarak Tire’ye özgü ürünlerin satıldığı iç ve dış turizme hizmet edebilecek otantik bir pazara dönüştüreceğiz” diye konuştu. 


DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR
Başkan Çiçek kentteki restorasyonlara destekleri nedeniyle de teşekkürlerini ifade ederek, “Özellikle, şimdiki Malatya Valisi eski İzmir Valisi Sayın Mustafa Toprağın büyük desteği ve ilgisi ile çalışmalar başlatıldı ve sürdürüldü. Şimdiki Valimiz Sayın Erol Ayyıldız'ın destekleri ile de restorasyon çalışmalarımız tamamlandı. Bu meyanda Sayın Valilerimize ve ilgili Müdürlerimize maddi manevi desteklerinden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz” dedi. 

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ayrıca Tire'nin tarihi kimliğini ortaya çıkartmak için sıradaki projelerinin bazılarının Ali Efe Hanı, Çöplü Han ve Lütfü Paşa Hanı restorasyonları olduğunu da sözlerine ekledi. 




Editör: Haber Merkezi