Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, tarihi bedestenin restorasyonu tamamlandıktan sonra ilçeye özgü ürünlerin satıldığı otantik pazar olarak hizmet vermesinin planlandığını söyledi


Tire’de, Bizans ve Beylikler dönemi yapılarının önde gelen eserlerinden biri olan tarihi bedesten çarşısı restorasyonu tamamlandıktan sonra “otantik pazar” olacak. Yaklaşık 1 buçuk yıldır titizlikle sürdürülen restorasyon çalışmalarının 2016 yılının Mart veya Nisan ayında bitirilmesinin öngörüldüğünü ifade eden Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, “tarihi bedesten yeni yüzüyle yüzyıllar sonra yine ilçe halkına hizmet verecek” dedi. Gerekli planlamaların yapılması amacıyla akademik çevrelerle işbirliği içinde çalıştıklarını belirten Başkan Çiçek, “Bedestenin olduğu alanda yüzyıllardır organik ürünlerin satıldığı pazar kuruluyor. Burayı, ruhuna uygun olarak Tire’ye özgü ürünlerin satıldığı iç ve dış turizme hizmet edebilecek otantik bir pazara dönüştürebiliriz” diye konuştu.


VALİ TOPRAK’A TEŞEKKÜR ETTİ
Bedestenin, uzman akademisyenlerin gözetiminde aslına uygun olarak en ince ayrıntısına kadar restore edildiğini anlatan Çiçek, “Tarihi yapının ön cephesindeki binalar kamulaştırma çalışmaları tamamlandıktan sonra yıkılacak. Bedesten eski ihtişamına tekrar kavuşacak.  Vali Mustafa Toprak Tire’yi gezip gördükten sonra ilçemizdeki tarihi yapılara hayran kaldı. Bedestenin tekrar ilçeye kazandırılmasında önemli rol oynadı. Yakın ilgisinden dolayı Vali Toprak’a Tireliler olarak minnettarız. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yürüttüğümüz ortak restorasyon projelerimize devam edeceğiz. Tarihi Kutu hanında ise bedesten örneğinde olduğu gibi yenileme çalışmaları kısa süre sonra başlayacak” dedi.


BEDESTEN
Tire Emir’i Süleyman Şah tarafından İbn-i Melek Medresesi’ne vakfedilmiştir. Bizans ve Beylikler döneminin bu ünlü çarşısı, daha çok ipek tüccarları tarafından çalıştırılmış ve bu nedenle bulunduğu kesim Kazazlar Çarşısı olarak ünlenmiştir. Sekiz kubbeli örtüsü, kiremitle kaplıdır. Dört yönden giriş kapısına sahip olan yapının kuzey ve güney cephelerinde 12’şer dükkan, doğu ve batı cephelerinde 4’er dükkan bulunmaktadır.



Editör: Haber Merkezi