Tire Kültür Derneği Başkanı Ali Haydar Öztürk, Gökçen Efe Derneği Başkanı Serdar Günay ve her iki derneğin yönetim kurulu üyelerinin katıldığı anma töreninde Kocaoğlanoğlu Osman Efe’nin mezarı başında dualar edildi.

Tire Kültür Derneği Başkanı Ali Haydar Öztürk konuşmasında, “99 yıl önce 16 Ağustos 1919’da Gökçen Efe emrindeki 52 kişilik müfrezeyle, Fata köyünde konuşlanan işgalci Yunan birliğine başarılı bir baskın gerçekleştirmiştir.  Milli Mücadele yıllarının ‘Galip Hoca’sı Celal Bayar, anılarında bu baskından ‘’şahane bir gerilla savaşıdır’’diye söz etmektedir. Mezarı başında bulunduğumuz Kahratlı Kocaoğlanoğlu Osman Efe 19 yaşında iken bu baskında şehit düşmüş ve son nefesini verdiği yerde defnedilmiştir” dedi.

Fata Baskını’nın nasıl gerçekleştiğini anlatan aynı zamanda Türkolog olan Tire Kültür Derneği Başkanı Ali Haydar Öztürk, “Fata baskını Gökçen Efe ve çetesinin Yunanlılar’la ilk sıcak karşılaşmasıydı. Bu baskın için önce kıyafet değiştirmiş kişiler aracılığıyla Yunan müfrezesi ile ilgili bilgi edinilmiş; yerleri, kuvvetleri ve silahları konusunda ayrıntılar öğrenilme yoluna gidilmiştir. Daha sonra Fata’daki Yunan birliğinin Ödemiş ve Tire ile olan telefon bağlantısının kesilmesi için, Osmancık köyünden Hocaoğlu Molla Mehmet’in yanına iki kızan verilerek gönderilmiş ve hatlar kesilmiştir. Gökçen Efe toplam elli iki kişilik arkadaşlarını beş ayrı müfrezeye bölerek, Fata’yı çembere almış, köy bütün giriş ve çıkış yönlerinden kuşatılmıştır. İkindiden sonra kumanya vaktinde, Yunan karakolu çevrilmiş ve Gökçen Efe'nin işaret tüfeğiyle birlikte baskın başlamıştır.

HACI HALİL EFE KARAKOLU YAKMAYA KARAR VERİR

Yunan askerleri kumanyada oldukları için ummadıkları bir anda baskına uğramışlar ancak bir süre sonra sersemliklerini atarak iki taraf arasında amansız bir mücadele başlamıştır. Gökçen Efe ve Hacı Halil Efe’nin birlikleri cami önünde birleşmişler, caminin önünden okul binasına sığınmak için kaçan Yunan askerleri kızanlar tarafından vurulmaktadırlar. Ancak karakoldan da zeybeklerin üstüne sürekli ateş edilmektedir ve kızanlardan vurulanlar vardır. Tehlikeyi sezen Hacı Halil Efe karakolu yakmaya karar verir ve sırığın ucuna bağladığı gazlı bezler ve saz demetlerini ateşe vererek karakola doğru koşmaya başlar. Kurşunların arasından koşarak tutuşan sırığı karakola doğru fırlatır. Bir süre sonra karakol alevler arasında kalmıştır. Cephaneler patlamaya başlar ve etrafta yanık insan cesetlerinin dayanılmaz kesif bir koku bulutu oluşmuştur” şeklinde konuştu.

Fata Baskınında, Kara Hüseyin Efe müfrezesinden Kahrat köyünden 19 yaşındaki Kocaoğlanoğlu Osman Efe ile Adagümeli Mustafa Bey şehit olurken Kemerdere’den Molla Velioğlu Ali Efe yaralanmıştır. Fata bölgesi; Ödemiş, Tire ve Adagide’de bulunan düşman kuvvetleri için önemli bir emniyet bölgesi olması nedeniyle Yunanlılar, baskının intikamını almak amacıyla hafif makineli tüfekle desteklenmiş bir kuvvet ile Fata’yı yeniden işgal etmişlerdir.

Editör: Haber Merkezi