Kabrinin Tire’de olduğu tespit edilen Fuad Mensi Dileksiz adlı Osmanlı dönemi ve Kurtuluş Savaşı milli kahramanın toprakla bir olan mezarı hayırsever bir grup vatandaş tarafından yenilendi.



Yıllar önce Tire’ye yerleşip bir süre Tire’de yaşayan Balkanlarda Bulgar çetelerine, Mısır’da İngilizlere, Libya’da İtalyanlara karşı Osmanlı Ordusu’nu bir mensubu olarak savaşan, Kurtuluş Savaşı’nda İzmir’de Yunan güçlerine karşı istihbarat elemanı olarak mücadele eden adı tarihin sayfalarından silinip giden isimsiz milli kahramanlardan biri olan Fuad Mensi Dileksiz’in Tire’de olduğu tespit edilen kabrinin virane, bakımsız hatta yok olmak üzere olan halini gören bir grup Tireli vatandaş, milli kahramanın kabrini ona yakışan bir şekilde yaptırarak son görevlerini yerine getirdiler ve toplumun vefa borcunu üstlendiler.

1950 YILINDA TİRE’YE YERLEŞMİŞ VE 15 YIL BURADA YAŞAMIŞ
Hayatının son dönemlerinde, 1950 yılında, Tire’ye yerleşen ve bir süre Derekahve Mahallesinde ikamet edip buralarda yoksulluk içinde ve yalnız bir yaşayan ve son nefesini de Tire’de veren, o günlerde ve sonrasındaki uzun yıllarda değeri bilinmeyen milli kahraman Fuad Mensi Dileksiz’in Tire Belediyesi Asri Kabristanlığı’nda bulunan mezarı, 5 yıl önce tesadüf şekilde bulunmuştu.
2010 yılında mezarlık imamı Said Hoca tarafından bulunan milli kahramanın düz toprak haline gelen mezarını ve onun hikayesini öğrenen bir grup hayırsever Tireli vatandaşa önderlik eden CHP Tire eski İlçe Başkanı Ali Gemici, Belediye’nin de destekleri ile ‘milli kahraman’a yakışan bir kabir yaptırdılar. Ali Gemici ve hayırsever arkadaşlarının aralarında topladıkları paralarla mermerden güzel bir kabir inşa edildi. Kendisine Tireliler ve bu ülke adına son kez vefa gösterilmiş olundu. Mensiz’in mezar taşına vatan ve millet için yapmış olduğu hizmet ve görevleri, içinde olduğu savaşları yazıldı.

GÖÇMEN, “BÖYLE BİR MİLLİ KAHRAMANA YAKIŞAN BİR MEZAR OLDU”
Milli kahramana yeni bir mezar yapılmasında önemli bir görev üstlenen isimlerden biri olan Tireli emekli öğretmen Yılmaz Göçmen, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Mezarın yerini ilk bulduğumuzda böylesine bir milli kahramana yakışacak bir mezar yapılmasını gerektiğini, düz topraktan kurtarılmasını düşündük. Durumu, Tire Belediyesi Başkanı Tayfur Çiçek’e ilettiğimizde, bizlere yardım etmeyi kabul etti ve masrafların bir kısmını karşılayabileceklerini söyledi. Daha sonra ise Ali Gemici abimize de aynı konuyu ilettiğimde hayırseverlerden gelen yardımlarla sıfırdan bir mezar yaptırdık. Yardımlarını esirgemeyen Tire Belediye Başkan Tayfur Çiçek’e ve Ali Gemici abimize teşekkür ederiz.” dedi.

FUAD MENSİ DİLEKSİZ KİMDİR?
1880 yılında İzmir’de doğan ressam, heykeltıraş ve milli bir kahraman olan Fuad Mensi Dileksiz Fransa, Almanya ve İtalya’da sanat eğitimi almış. Balkan Savaşları sırasında, kimlik değiştirerek papaz kılığında Aynaroz Manastırı’na giren ve 2 yıl orada yaşayan Fuad Mensi Dileksiz,  Balkanlar’da Türkler’e zulüm yapan Kaptan Yorgi çetesinin yerini belirler, Osmanlı askerlerine haber verir. Osmanlı ordusu Manastır’ı basar Kaptan Yorgi ve çetesini yok eder.
Bu başarısı sayesinde Enver Paşa kendisine sedef saplı tabancasını hediye eder. Oradan Mısır’a gider. Orada İngilizler’e karşı savaşır. İtalyanlar Libya’yı işgal edince Fransa, Fas, Cezayir ve Tunus yoluyla Libya’ya Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının yanına Derne Cephesine savaşa gider.

Libya’da bulunan Osmanlı belgeleri ile Osmanlı’ya ait 2700 altın lirayı kendisinin tanzim ettiği sahte belgelerle Mısır’dan, İngiliz kontrol noktalarından geçirerek Şam’a getirir ve Osmanlı Ordusu’na teslim eder. Gazi Mustafa Kemal ona köstekli saatini hediye eder. Kurtuluş Savaşı sırasında İzmir’de Milli Kuvvetler adına casusluk eder.  Kurtuluştan sonra 1925’te İzmir Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nı İtalyan heykeltıraş Kononica ile birlikte yapar. 1950 yılında Tire’ye gelir. Derekahveye yerleşir ve 1965 yılı 24 Mayıs’nın Derekahve’sinde evinde yoksulluk içinde yaşamını yitirdi.

Editör: Haber Merkezi