Tire’nin, en önemli tarihi değerlerinden bir olarak gösterilen “La Martine konağı” günümüzde kaderine terk edildi. Ünlü Fransız şair La Martine’nin, 1850 yılında Şanizade meydanında bir süre yaşadığı tarihi konak, restore edilmediği için yıkık harabe şekline döndü. 2009- 2015 yılları arasında Fransız Konsolosluğu ile bazı akademik çevreler restorasyon konusunda yardımcı olacaklarını belirtmelerine rağmen aradan geçen süre içinde ciddi bir adım atılmadı. Fransa’da en çok saygı duyulan siyasetçi ve şairler arasında yer alan ve Osmanlı-Fransız ilişkilerinin gelişiminde önemli paya sahip olan La Martine, 1850 yılında Fransa’daki siyasi çekişmeler nedeniyle Osmanlı İmparatorluğu’na sığındı. Padişah Abdülmecid tarafından kendisine Tire’de konak ve arazi hediye edildi. La Martine, daha sonra yazdığı kitaplarında Tire’de geçirdiği dönemden ve Anadolu insanından övgüyle bahsetti. Kendisine hediye edilen konak Türk mimarisinin en güzel örneklerini taşıyordu. Zaman içinde bakımsızlık nedeniyle konağın sadece ön duvarı ve tahta kapısı ayakta kalabildi.


“BİR AN ÖNCE RESTORE EDİLMELİ”
Araştırmacı- yazar Yılmaz Göçmen ise söz konusu konağın, La Martine’nin Tire’de kaldığı konak olmadığını öne sürdü. İddiasını, Prof Dr Gertrude Durusoy’a dayandıran Göçmen, “Prof. Dr Durusoy, bana hediye ettiği bir kitapta, La Martine kendi anılarından bahsederken, ‘Atlarla bir akşamüzeri Tire’ye geldik. Ara sokaklardan geçtik. İki katlı bir konağın üst katındaki hanaya çıktım. Oradan Küçükmenderes ovasına baktım. Harika görünüyordu’ diyor. Bu ifadelere göre, herkesin La Martine konağı diye bildiği konak, o konak değil aksine kuvvetli bir ihtimalle 2000 yılında çevresine tehlike arz ettiği gerekçesiyle yıkılan ‘Bayraktarağa’ konağıdır.  Buna rağmen, Tire Müzesi’nin de bulunduğu Şanizade meydanındaki konak, La Martine konağı diye biliniyorsa bir an önce restore edilmeli. İlçeye turlarla gelen turistlerin otobüsleri konağın önündeki park alanında durduğu için ilk önce müzeyi ve onun karşısındaki harabe şeklindeki konağı görüyorlar. Tire için son derece önemli yapının tekrar turizme ve kültürümüze kazandırılması gerekir” dedi. 


LA MARTİNE KİMDİR?
21 Ekim 1790 tarihinde Macon da doğan La Martine, Fransız asıllı şair ve siyaset adamıdır. İlk şiir derlemesiyle ün kazanmasına ve genç romantik kuşak tarafından “Üstat” ilan edilmesine rağmen, tercihini başka bir alanda kullandı. Diplomatik kariyer yapmak gayesiyle politikaya atıldı. Tahta, Louis Philippe’in geçmesinden sonra diplomatik görevlerinden istifa etti. Sırasıyla, Marsilya üzerinden Malta, Yunanistanın başkenti Nauplion ve Atina’ya uğradıktan sonra Beyrut’a gitti, Suriye ve Lübnan’ı dolaştı, Filistin’i gezdi. Bu gezi sırasında milletvekili seçildiğini öğrenince tekrar İstanbul üzerinden Fransa’ya dönmeye karar verdi. Yapmış olduğu seyahat ile ilgili hatıralarını 4 cilt halinde 1835 yılında bastırdı.
Bilinen eserleri arasında, Sırdaşlıklar, Yeni Şairce Düşünceler, Sokrat’ın Ölümü, Harold’un Haccının Son Şarkısı, Şairce ve Dini Ahenkler, Bir Meleğin Düşüşü, Şairce İçe Kapanışlar, Yeni Sırdaşlıklar ve Genevieve, Bir Hizmetçi Kızın Hikayesi gibi kitapları yer almaktadır.

Editör: Haber Merkezi