Tire'nin Milli Mücadele kahramanlarının mutlaka hatırlanması ve genç kuşaklara öğretilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, "Bu kapsamda yapılan ve yapılacak olan tüm çalışmalara Tire Kültür Derneği olarak katkı sağlamaya hazırız. Aynı zamanda bu kahramanlarımızın isimlerini önemsizleştirmek isteyen zihniyetlerle de mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

"SUNULLAH EFENDİ, KURTULUŞUN MİMARI AYDIN BİR DİN ADAMIDIR"

Tire'nin Milli Mücadele yıllarındaki en önemli isimlerinden birinin zamanın Tire müftüsü Sunullah Efendi olduğunu hatırlatan Ali Haydar Öztürk, "Sunullah Efendi, halkın işgal yıllarında Milli Mücadele'ye destek olması yönünde verdiği fetvalar ve Kuvayi Milliye örgütlenmesinde üstlendiği önemli roller nedeniyle işgal kuvvetleri tarafindan türlü eziyetlere maruz bırakılarak Yunanlılar tarafından görevden alınmış ve hapse atılmıştır. Yerine yine Yunanlılar tarafından Adanalızade Mehmet Efendi atanmıştır.

Sunullah Efendi, her türlü baskıya rağmen mücadelesinden bir adım geri durmayan ve böylece hepimizin gururu olan aydın bir din adamıdır. Celal Bayar ve efelerle kurduğu işbirliği Milli Mücadele'nin başarıya ulaşması açısından oldukça önemlidir. Tirenin kurtuluşunun ardımdan bizzat Atatürk tarafından Izmır Iktisat Kongresine davet edilen ve milletvekilliği teklif edilen Sunullah Efendi yeniden cumhuriyetin ilk tire müftüsü olarak atanmıştır. Sunullah Efendi aynı zamanda Cumhuriyet Halk Fırkası ve Türk Hava Kurumunun kuruculuğunu yapmıştır. Tire'nin düşman işgalinden kurtuluşunu kutladığımız şu günlerde böylesine önemli bir kahramanı anmak ve adının yaşatılmasını sağlamak hepimizin görevidir" şeklinde konuştu.

"SUNULLAH EFENDİ'NİN BÜSTÜ NEDEN SERGİLENMİYOR?"

Tire Belediyesi'nin tarihteki Tireli önemli  şahsiyetlerin büstlerinin yapımını sağlayarak Tire Kent Müzesi önünde sergilenmesinden mutluluk duyduklarını da ifade eden Öztürk, "Ancak yapımı ve tasarımı Istasyon sanat galerisinde aylar önce tamamlanmış olan Sunullah Efendi büstünün yerine konmadığına üzülerek şahit olmaktayız. Doğrusunu söylemek gerekirse başta Sunullah Efendi olmak üzere, Şeyh Bedreddin, Gökçen Hüseyin Efe, Hacı Halil Efe, Kocaoğlanoğlu Osman Efe, Poslu Mestan Efe, Kesercizade Akif Bey, Muallim İsmail Hakkı Bey gibi tarihimiz ve milli mücadelemizde oldukça önemli yerleri olan isimlerin bu alanda mutlaka sergilenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bugün bu kentte huzur içerisinde yaşıyorsak bu kahramanlarımızın emeğini ve fedakarlıklarını asla unutmamalıyız. Gelecek kuşaklar bu kahramanlarımızı tanımalı ve kutsal mücadelelerini öğrenmelidir. Bu nedenle yapımı tamamlanmış olan Sunullah Efendi büstünün bir an önce Tire Kent Müzesi önündeki alan konmasını Tire Belediyesinden talep ediyoruz" diyen Öztürk,"Tarihte her dönem ve her yerde Türk milletine ihanet eden işbirlikçi zihniyetlerin var olduğunu sözlerine ekleyen bizlere düşen kahramanlarımızı gururla anmak işbirlikçi zihniyetlerin günümüzdeki devamına karşı birlik ve beraberlik içinde olmamızdır. Sunullah Efendi'nin Tire Kent Müzesi önündeki alana konulması işte bu açıdan oldukça önemli ve değerlidir" diyerek sözlerine son verdi.

Editör: Haber Merkezi