El sanatları ile ünlü İzmir'in Tire ilçesinde bir elin parmakları kadar az kalan semerciler, umutlarını süs semerciliğine bağladı.



Kepenk indirmemek için tüm güçleriyle direnen semerci ustaları, ilçede sayıları gün geçtikçe azalan at ve merkeplere semer yaparak, para kazanamadıkları için çıkış yolunu ev ve işletmelerin şark köşelerini süsleyen süs semerlerinde buldu. 67 yıllık semerci ustası Sabri Keşanlı (79), 25 metre karelik küçücük dükkanında yok olmaya yüz tutan mesleğini inatla sürdürmeye çalıştığını ifade ederek, "12 yaşındayken çırak olarak başladığım semercilik mesleğinden 23 yıl önce emekli oldum. Ancak hayatımın bir parçası olan mesleğimden bir türlü vazgeçemedim" dedi.



ESKİ GÜNLERİ ÖZLÜYOR
Semerlerin artık binek ve yük hayvanları yerine, evlerin ve mekanların şark köşelerini süslemesinden aslında pek de memnun olamadığını belirten Sabri Usta, süs semeri yapmamakta direndiğini söyledi. Sabri Keşanlı, "Dededen kalma dükkanımda ayda ancak birkaç tane semer satabiliyorum. Pazar payımız oldukça daraldı. Semerlerden günde 1 adet yapabiliyorum. Fiyatlarımız, 250 lira ile 400 lira arasında değişiyor. Mesleğimin son temsilcilerinden biri olduğumu düşündükçe içim sızlıyor. Elim ayağım tuttuğu sürece semerciliği sürdürmek istiyorum. Bir yandan da eski günleri özlüyorum" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi